Kunto Plus

Onnistuuko aknen hoito ruokavaliolla?

Etusivu » Akne » Onnistuuko aknen hoito ruokavaliolla?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Akne voi heikentää itsetuntoa ja aiheuttaa jopa masennusta. Onneksi aknen hoito ruokavaliolla on mahdollista ja tehokasta.

Akne voi iskeä jopa aikuisiällä ja saada ihon kukkimaan. Tämä kiusallinen iho-ongelma on varsin yleinen ja moni pyrkii hoitamaan aknea kotikonstein. Yksi tehokas keino on hoitaa akne kuntoon ruokavaliolla. Tässä vinkit, joiden avulla aknen hoito ruokavaliolla onnistuu sinultakin.

Parhaat ruoat aknen hoitoon

Sinun on mahdollista saada finnit pois ruokavaliolla. On olemassa runsaasti ruokia, jotka vähentävät ihon tulehdustiloja ja varmistavat riittävän ravinteiden saannin. Nämä voivat parantaa lisäksi solujen muodostumista ja siten ehkäistä muun muassa aknen aiheuttamaa ihokudoksen rikkoutumista.

Parhaimmat ruoat aknen hoitoon ovat:

Pähkinät

Pähkinöissä on runsaasti omega-3 rasvahappoja, joiden on tutkitusti näytetty vähentävän tulehdustiloja. Ne voivat helpottaa aknen aiheuttamaa turvotusta ja laskea ihon punoitusta.

Kala

Rasvaisissa kaloissa on runsaasti omega-3 rasvahappoja, joten ne ovat toinen tehokas keino aknen hoidossa. Nauti lohta tai silliä viikoittain. Mikäli et pidä kalasta, voi kokeilla kalaöljykapseleita.

Mustikat

Mustikat puolestaan sisältävät runsaasti antioksidantteja. Niiden on näytetty rauhoittavan tulehdusta. Antioksidantit voivat lisäksi taata riittävän ravinteiden saannin.

Probiootit

Erilaiset probiootit voivat vähentää suoliston tulehduksia, joiden on näytetty joissakin tutkimuksissa aiheuttavan jopa aknea. Nämä kehon omat mikrobiootit löytyvät muun muassa:

  • Jugurteista
  • Piimästä
  • Vihreästä teestä
  • Suolakurkuista
  • Tummasta suklaasta

Vesi

Yksi tärkeimmistä asioista aknen hoidossa on veden juonti. Juo 2,5-3 litraa vettä päivässä parin viikon ajan ja huomaat varmasti positiivisen vaikutuksen ihollasi. Ota veden avuksi myös A-vitamiinivoide, jota voit levittää kevyen kerroksen kasvoille. A-vitamiinivoide pitää ihosi kosteudesta huolta ja korjaa ihon virheitä, arpia sekä vähentää finnien tulehdustiloja tehokkaasti. Voit tilata voiteen tästä.

Välttele näitä

Aknen hoito ruokavaliolla ei ole vain tiettyjen ruokien syönnin lisäämistä. Itse asiassa monesti on helpompi saada akne kuntoon ruokavaliolla välttelemällä aknea pahentavien ruoka-aineiden nauttimista. Välteltäviä ruoka-aineita ovat:

Sokeri

Sokeri on erityisen pahaksi iholle ja sitä välttelemällä voit helpottaa aknen oireita. Sokeriset ruoat ja juomat nostavat glukoosi- ja insuliinitasoja ja tämä ylläpitää kehon tulehtuneisuutta sekä stimuloi talia tuottavia hormoneita.

Yksinkertaiset hiilihydraatit

Sokerin lisäksi muut yksinkertaiset hiilihydraatit ovat pahaksi iholle juuri yllä mainituista syistä. Tällaisia ovat muun muassa vaalea leipä, perunat ja monet sipsit ja herkut. Esimerkiksi roskaruoan kuten pitsan tai hampurilaisten syönti on huonoksi juuri niissä olevien yksinkertaisten hiilihydraattien ja huonojen rasvojen takia.

Maitotuotteet

Maitotuotteiden välttelyä suositellaan lisäksi usein kun kyseessä on aknen hoito. Maitolähteistä varsinkin lehmänmaito on aknen kannalta haitallinen. Lehmänmaito voi ylläpitää kehossa esiintyvää tulehdusta ja insuliinintasoja aivan kuten yksinkertaiset hiilihydraatit. Koita vähentää maitotuotteiden käyttöä ruokavaliossasi parin viikon ajan ja katso miten se vaikuttaa.

Aknen hoito ruokavaliolla on tehokas ja tutkitusti toimiva

Yllä olevat vinkit eivät ole tuulesta temmattuja, vaan hormonaalisen aknen hoito ruokavaliolla on tutkitusti todettu hyödylliseksi keinoksi. Esimerkiksi juuri glykemiakuorman vähentäminen sokerisia tuotteita välttelemällä on tutkitusti todettu vähentävän aknea. Hiilihydraattien ja sokeristen ruokien välttely kannattaa ja siitä löytyy niin tieteellistä näyttöä kuin runsaasti henkilökohtaisia kokemuksia.

Tämän lisäksi on jonkin verran tutkittua näyttöä sitä, että aknen hoito ruokavaliolla onnistuu maitotuotteiden käyttöä vähentämällä. Tämä on kokemusten mukaan auttanut monella, mutta toisaalta kaikki eivät ole saaneet siitä samanlaista hyötyä kuin esimerkiksi nopeasti imeytyvien, yksinkertaisten hiilihydraattien välttelyllä.

Muista lisäksi ihonhoito

Toki aknen hoitoon täytyy usein ottaa avuksi oikeanlaiset ihonhoitotuotteet. Iho on tärkeä puhdistaa sekä kuoria säännöllisesti. Markkinoilla on runsaasti aknen hoitoon suunniteltuja tuotteita, joita kannattaa kokeille. Muista puhdistuksen ja kuorimisen lisäksi kosteuttaa ihoa. Vaikka aknesta kärsivä iho voikin tuntua liian rasvaiselta, tarvitsee iho monesti juuri oikeanlaista kosteutusta ja rasvausta pysyäkseen terveellisenä. Älä siis unohda kosteusvoiteen käyttöä!

Jätä kommentti