Kunto Plus

Hormonaalinen akne ja hormonaalisen aknen hoito

Etusivu » Akne » Hormonaalinen akne ja hormonaalisen aknen hoito
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Pienemmätkin ajoittain ilmestyvät näppylät voivat saada hermostumaan, puhumattakaan hormonaalisesta aknesta. Hormonaalinen akne on tavallisimmin aikuisten naisten vaiva, joka ilmenee pääasiassa finneinä, mustapäinä ja kystamaisina patteina leuan alueella. Hormonaalisen aknen hoito on onneksi melko helppoa ja tärkein salaisuus piileekin pitkäjänteisyydessä.

Hormonaalisen aknen syyt

On hyvin tavallista, että akne puhkeaa murrosiässä. Murrosiän lisäksi olemassa on myös aikuisiän hormonaalista aknea. Aikuisiän hormonaalinen akne on tavallisempaa naisilla, mutta sitä ilmenee myös jonkun verran miehillä.

Hormonaalisella aknella tarkoitetaan hormonaalisten muutosten vuoksi puhjennutta aknea. Syynä hormonaalisen aknen puhkeamiselle ovat hormonien liikkeelle laittama öljyn tuotanto. Kun iho muuttuu rasvaisemmaksi ja yhtälöön lisätään iholle pääsevät epäpuhtaudet, ovat ainekset hormonaaliselle aknelle valmiit.

Yleisimmät hormonaalisen aknen syyt aikuisiällä ovat kuukautiskierto tai stressi. Hormonaalisen aknen voi laukaista myös raskauden aikaiset tai jälkeiset muutokset hormonitoiminnassa. Myös vaihdevuodet voivat olla syynä hormonaalisen aknen puhkeamiseen. Ennen kuin hormonaalisen aknen hoito voi alkaa, on se osattava tunnistaa varmasti hormonaaliseksi akneksi.

Mistä tunnistaa hormonaalisen aknen?

Mahdollisten hormonaaliseen akneen johtavien syiden lisäksi finnien ja mustapäiden sijainti on keino, mistä tunnistaa hormonaalisen aknen. Hormonaalinen akne esimerkiksi harvemmin ilmenee hiusrajassa tai poskilla. Sen sijaan näpyt muodostuvat usein etenkin T-alueelle.

T-alue, eli otsa, nenä sekä leuka, ovat tavallinen sijainti aknelle etenkin murrosikäisillä. Aikuisiällä hormonaalisen aknen tunnistaa tavallisesti siitä, että näpyt ilmestyvät leuan alueelle tai poskien alareunaan.

Hormonaalisen aknen luomat näpyt ovat yleisesti mustapäitä tai suoranaisia finnejä. Myös kystamaiset patit ovat tavallinen hormonaalisen aknen muoto. Kystamaiset patit ovat syvemmällä ihon alla ja ne voivat olla hyvinkin kosketusarkoja.

Hormonaalisen aknen hoito

Kun akne on todettu hormonien muutoksista johtuvaksi, on aika miettiä hoitovaihtoehtoja. Hormonaalisen aknen hoito voi olla yksinkertaista, kun jaksaa olla pitkäjänteinen. Tärkeintä onkin säilyttää ihonhoitotuotteet samana ja pitää huoli ihon puhtaudesta.

Hormonaalisen aknen hoito alkaa oikeiden ihonhoitotuotteiden valitsemisesta. Ihonhoitotuotteissa kannattaa suosia etenkin salisyylihappoa sisältäviä tuotteita ja/tai teepuuöljyä. Salisyylihappo helpottaa muun muassa ihon tulehdustilaa, kun taas teepuuöljy sisältää aknen hoidon kannalta tärkeitä antibakteerisia ominaisuuksia.

Kun ihonhoitotuotteet on valittu, on aika keskittyä ihonhoitorutiiniin. Ihonhoitorutiinissa tärkeintä on säännöllisyys. Päivittäinen puhdistus, viikoittainen kuorinta ja hoitavat naamiot ovat hyvä alku. Hormonaalisesta aknesta pääsee varmimmin eroon, kun tuotteet ja ihonhoitorutiinit pitää samana ilman muutoksia. Älä siis turhaudu ja vaihda tuotteita, vaan odota tuloksia kärsivällisesti.

Hormonaalinen akne – muistilista

Kyseessä on useimmiten hormonaalinen akne, kun

 • akne puhkeaa aikuisiällä
 • näppylöiden ilmaantuminen ajoittuu aina tiettyyn aikaan kuukaudesta
 • akne puhkeaa raskauden aikana tai sen jälkeen
 • aknen merkit alkavat näkyä vaihdevuosien aikaan
 • finnejä, mustapäitä tai ihonalaisia paukamia ilmenee pääasiassa leuan alueella
 • mustapäiden ja perinteisten finnien sijaan kärsit pääasiassa kivuliaista ihonalaisista pateista

Hormonaalisen aknen hoito tapahtuu helpoimmin

 • salisyylihappoa sisältävien ihonhoitotuotteiden avulla
 • teepuuöljyllä
 • säännöllisellä ja muuttumattomalla ihonhoitorutiinilla
 • pitämällä ihonhoitotuotteet samana
 • kärsivällisyydellä

Jätä kommentti