Hammaskiven poisto ultraäänellä

Monella on kauhukokemuksia hammaskiven poistosta, mutta nykytekniikka on tehnyt toimenpiteestä lähes täysin kivuttoman. Hammaskiven poisto ultraäänellä on nykyajan suosituin menetelmä hammaskiven poistoon. Ultraääniaaltojen värähtely irrottaa hammaskiven hankalimmistakin paikoista ja puhdistaa hampaat erinomaisesti.

Ultraäänilaitteet ovat pienentäneet kynnystä säännöllisiin hammaslääkärikäynteihin, mutta hammaskiven muodostumista voi myös ennaltaehkäistä. Hammaskivi on kovettunutta plakkia, jonka muodostumiseen vaikuttavat omat elämäntavat. Jätä esimerkiksi limsat väliin ja huolehdi hampaiden päivittäisestä pesusta.

Mikä hammaskivi?

Hammaskivi on hampaiden pinnoille kovettunutta plakkia. Hammaskiveä muodostuu, kun syljen mineraalit hiljalleen kerääntyvät hampaiden pinnoilla olevaan plakkiin ja kovettuvat. Hammaskiven muodostuminen voi toisilla kestää vain viikkoja, kun toiset selviävät ilman hammaskiven puhdistusta jopa vuosia.

Hammaskiveä muodostuu helpoimmin hampaisiin, jotka ovat jatkuvassa kosketuksessa syljen kanssa. Tavallisimmin hammaskiveä löytyy ainakin alahampaiden sisäpinnoilta. Hammaskiven poistaminen säännöllisesti on välttämätöntä, sillä hammaskivi muun muassa ylläpitää ientulehduksia.

Dentaworks

Milloin hammaskiven poisto on ajankohtaista?

Hammaskiven poisto ei ole mahdollista kotikonstein. Hammaskiven poiston tulee aina tapahtua hammaslääkärin tai suuhygienistin toimesta. Hammaskiven poisto ultraäänellä on suosituin tapa hammaskiven poistoon, mutta se on mahdollista myös mekaanisesti käsi-instrumentein.

Mistä sitten tietää, milloin hammaskiven poisto on ajankohtaista? Tavallisimmin oireita voi huomata useampia. Oireista tyypillisimmät ovat pahanhajuinen hengitys, ientulehdukset ja jopa märkivä vuoto ientaskuista. Hammaskiveen johtavan plakin tunnistaa myös sen kellertävän ruskeasta väristä.

Hammaskiven poisto ultraäänellä

Ultraääni on nykyisin suosituin muoto poistaa hammaskiveä. Hammaskiven poisto ultraäänellä perustuu ultraäänilaitteen värähtelyyn oikealla taajuudella. Ultraäänilaitteen värähtelyn ultraääniaallot tuhoavat hammaskiveä saamalla sen irtoamaan hampaista.

Hammaskiven poisto ultraäänellä on suosittua sen kivuttomuuden vuoksi. Ennen hammaskiven poisto oli kivulias operaatio, mutta ultraäänellä kipu on hoidon aikana lähes olematon. Ultraäänellä myös näkymättömissä, ientaskuissa, oleva hammaskivi on helppo poistaa. Puhdistus on siis muita menetelmiä tehokkaampi.

Hammaskiven poiston jälkeen

Kun hammaskivi on poistettu ultraäänellä, tulee tämän jälkeen olla muutama päivä tarkkana. Hammaskiven poiston jälkeen suu tulee esimerkiksi puhdistaa jokaisen ruokailun jälkeen. Puhdistuksessa tulee käyttää myös hammaslankaa ruuan poistamiseksi hammasväleistä.

Hampaiden huolellisen puhdistamisen lisäksi tarkkana tulee olla myös sen suhteen, mitä suuhunsa laittaa. Kaikki hampaita värjäävät ruuat ja juomat tulisi esimerkiksi jättää suosiolla kokonaan muutamaksi päiväksi. Hammaskiven muodostumista on mahdollista myös ehkäistä.

DreamWell
DreamWell

Ennaltaehkäise hammaskiven muodostumista

Monia vaivoja on helppo ennaltaehkäistä, niin myös hammaskiveä. Vaikka hammaskivi ei välttämättä alkuun heti haittaakaan, voivat sen aiheuttamat ientulehdukset johtaa jopa parodontiittiin. Parodontiitti on vakava hampaiden kiinnitykseen liittyvä sairaus, joka voi pahimmillaan aiheuttaa hampaiden irtoamista.

Kysymys siis kuuluu, kuinka hammaskiven muodostumista voi ennaltaehkäistä parhaiten? Erilaisten ruokien suosiminen ja tietynlaisten juomien välttäminen voi auttaa hammaskiven ennaltaehkäisyssä. Kiinteä ruoka on hyvä päivittäinen tapa estää hammaskiven muodostumista. Hapollisia, makeita, juomia sen sijaan tulisi välttää.

Hammaskiven synnyn estämiseen voi parhaiten vaikuttaa huolellisella suuhygieniasta huolehtimisella. Hammaskiven muodostumisen ennaltaehkäisemiseksi hampaat tulisi harjata aamuin illoin. Hammaslangan käyttöäkin suositellaan. Myös suun kokonaisvaltaisesta puhtaudesta huolehtiminen on tärkeää. Lisäksi säännöllinen hammaslääkärillä käynti auttaa suun hyvinvoinnin kontrolloimisessa.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab