Vaivaako jatkuva väsymys ja voimattomuus? Tarkkaile näitä

Etusivu » Vaivaako jatkuva väsymys ja voimattomuus? Tarkkaile näitä
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Kiireinen elämäntyyli, ylityöt, stressaava elämäntilanne ja uniongelmat voivat kaikki olla syynä uupuneeseen oloon. Jatkuva väsymys ja voimattomuus ovatkin todella yleisiä vaivoja ja niiden hoitaminen aloitetaan usein liian verkkaisesti. Väsymyksen hoitamattomuus johtuu yleensä siitä, ettei väsymykseen ja voimattomuuteen johtaneita syitä osata tunnistaa.

Jatkuva väsymys ja voimattomuus

Erittäin kova väsymys ja voimattomuuden tunne eivät ole normaaleita asioita pidempään jatkuessaan. Jatkuva väsymys ja voimattomuus ilmenevät tavallisesti yhtä aikaa ja voivat johtua monista eri syistä. Tavallisimmin epänormaaliin väsymykseen johtaa stressi, uniongelmat tai ravintoaineiden puute.

Suositut tuotteet mielialan ja energiatasojen kohentamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)

Tarkkaile unensaantiasi

Jokainen aikuinen taatusti tietää, että suositeltu unenmäärä on 8 tuntia per yö. Tämä jää kuitenkin yhä vain useammalta työikäiseltä kaukaiseksi haaveeksi. Unensaannin merkitystä ei tulisi vähätellä, sillä jaksamisen lisäksi uni pitää huolen elimistön tärkeistä toiminnoista.

Jos 8 tunnin yöunet eivät ole mahdolliset, kannattaa unensaantia lisätä edes pikkuhiljaa vaikka puoli tuntia kerrallaan. Jo tunnin lisäuni voi auttaa elimistöä palautumaan päivästä aivan eri tavalla ja helpottaa väsymyksen ja voimattomuuden tunnetta.

Syynä vähäisiin uniin voivat olla uni- tai nukahtamisvaikeudet. Uni- tai nukahtamisvaikeuksista ei tulisi kuitenkaan kärsiä vaan hoitaa ne esimerkiksi melatoniinivalmisteilla. Melatoniini on elimistömme luonnollinen unihormoni, joka säätelee unta ja unensaantiamme. Luonnolliset melatoniinilisät voivat olla yllättävänkin helppo apu jatkuvaan väsymykseen.

Tasapainota työ & vapaa-aika

Venähtikö työpäivä taas iltaan? Oletko perunut tapaamisia ystäviesi kanssa, koska energiasi ei vain yksinkertaisesti riitä? Nämä ovat ensimmäisiä merkkejä siitä, että voi olla aika harkita työn ja vapaa-ajan tasapainottamista.

Mieluisa työ ja hyvä työmoraali ovat aina positiivisia asioita. Työ on kuitenkin vain yksi elämän osa-alue ja esimerkiksi vapaa-ajalle tulisi osata pyhittää myös tarpeeksi aikaa. Kun vaaka kallistuu huomaamatta liikaa työn suuntaan, on seurauksena usein jatkuva väsymys ja voimattomuus.

Viihtyisäkin työ voi aiheuttaa stressiä ja viedä voimia. Jatkuva väsymys ja päänsärky voivat olla yksi merkki siitä, että vastuuta on tullut otettua liikaa eikä aikaa rentoutumiselle ole tarpeeksi. Istahda siis alas, mieti rauhassa mitä aikataulusta voisi karsia ja raivaa kalenterista tilaa myös läheisille ja hauskoille vapaa-ajan hetkille.

Käy laboratoriokokeissa

Aina väsymys ja voimattomuus eivät johdu ainoastaan työstressistä, vapaa-ajan puutteesta tai unen vähäisyydestä. Joskus syy voi piillä niin sanotusti pinnan alla. Liian vähäinen ravintoaineiden saanti, raudanpuute sekä erilaiset sairaudet aiheuttavat väsymystä ja voimattomuuden tunnetta.

Monipuolinen ruokavaliokaan ei aina riitä tarvittavien ravintoaineiden saamiseksi vaan ruokavalion tueksi tarvitaan ravintolisiä. Etenkin jatkuva väsymys talvella johtuu useimmiten D-vitamiinin puutteesta. Väsymys voi kuitenkin johtua Suomessa D-vitamiinin puutteesta ympäri vuoden, johtuen vähäisestä auringonpaisteesta kesäaikaankin.

D-vitamiinin puutostilasta johtuva väsymys ja voimattomuus voidaan todeta laboratoriokokeilla. Laboratoriokokein voidaan testata myös mahdollinen raudanpuute tai jopa kilpirauhasen vajaatoiminta. Anemian yksi tunnetuimmista oireista on juuri voimattomuus, mutta jatkuvaan väsymykseen syynä voi olla myös kilpirauhasen vajaatoiminta.

Muista siis, että…

  • Erittäin kova väsymys ja voimattomuus eivät ole normaalia, jos ne jatkuvat pitkään
  • Uni on kaiken A ja O – lisää unensaantiasi vähän kerrallaan ja käytä tarvittaessa melatoniinilisää
  • Tarkkailet elämänrytmiäsi ja tasapainotat työsi ja vapaa-aikasi – rentoutuminen on tärkeää
  • Voit tarvittaessa testata veriarvosi ja selvittää johtuuko väsymyksen ja voimattomuuden tunne esimerkiksi vitamiinin- tai raudanpuutteesta.

Jätä kommentti