Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Etusivu » Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Kakkostyypin diabetes oireet voivat olla niinkin salakavalat, ettet tunnista oireita ennen kuin diabetes on aiheuttanut suurempaa haittaa kehossasi. Eräiden arvioiden mukaan Suomessa voi olla jopa 150,000 henkilöä, jotka sairastavat tautia tietämättään. Kuinka sitten tunnistaa kakkostyypin diabeteksen oireet?

Kakkostyypin diabetesta voi esiintyä niin aikuisilla kuin lapsillakin. Mutta koska kakkostyypin diabetes oireet ovat usein hankala diagnosoida oikein, todetaan kakkostyypin diabetes yleensä keski-iässä. Sairaus aiheuttaa hoitamattomana erilaisia sivuoireita, joista useimmat ovat hyvinkin vakavia. Siksi oireisiin tulee puuttua ajoissa.

Mistä kakkostyypin diabetes johtuu?

Diabetes on sairaus, jossa kehon insuliinin tuotannossa esiintyy häiriöitä. Ykköstyypin diabetes todetaan usein jo nuorena ja se on huomattavasti vaarallisempi diabeteksen muoto.

Kakkostyypin diabetesta kutsutaan usein aikuistyypin diabeteskeksi. Keho pystyy tuottamaan insuliinia, toisin kuin ykköstyypin diabeteksessa, mutta sen tuotanto ei ole riittävää tai insuliini ei reagoi kehossa normaalisti. Tuotanto voi myös lakata ajan myötä.

Kakkostyypin diabetes on periytyvä sairaus. Mikäli molemmilla vanhemmilla on kakkostyypin diabetes, on lapsen sairastumisen todennäköisyys noin 70%.

2-tyypin diabeteksen puhkeamista voi kuitenkin hidastaa, sillä myös elintavat vaikuttavat paljon kakkostyypin diabeteksen syntyyn ja oireiluun. Elintavoista suurimmat riskitekijät kakkostyypin diabeteksen kannalta ovat:

  • Ylipaino ja epäterveelliset ruokatavat
  • Tupakointi
  • Vähäinen liikunta

Elintapojaan kannattaakin miettiä varsinkin jos kakkostyypin diabeteksen oireita alkaa esiintymään, ja epäilyt sairaudesta ovat mielessä.

Mitkä ovat kakkostyypin diabetes oireet?

Aikuistyypin diabetes oireet voivat alkaa hyvinkin huomaamattomasti, niiden pahentuessa sairauden edetessä. Yleisimmät oireet ovat:

  • Jatkuva jano
  • Virtsanerityksen lisääntyminen
  • Yleinen väsymys, varsinkin ruokailun jälkeen

Näiden oireiden lisäksi 2-tyypin diabetes oireet voivat aiheuttaa masentuneisuutta ja ärtyneisyyttä. Sinulla voi myös esiintyä kiputiloja, erityisesti jalkojen alueella. Kehosi voi myös olla tulehdusherkempi ja näkösi voi yllättäen heikentyä. Miehillä voi myös esiintyä erektiohäiriöitä.

Kakkostyypin diabetekseen voi myös liittyä tahtomatonta laihtumista. Toisaalta henkilö voi myös lihoa, varsinkin vyötärön alueella. Nämä vastakohtaiset oireet ovatkin hyvä esimerkki kakkostyypin diabeteksen salakavaluudesta ja oireiden yhdistämisen vaikeuksista.

Koska kakkostyypin diabetes oireet ovat vaikeat havaita, tulee diagnosointi usein ajankohtaiseksi vasta henkilön saadessa sivuoireita. Diabetes voi nimittäin hoitamattomana johtaa moniin vaarallisiin sairauksiin ja komplikaatioihin ja nämä voivat olla usein ensimmäinen kerta, jolloin diabeteksen mahdollisuutta aletaan tutkia.

Vakavimmat sivuoireet kakkostyypin diabeteksen kohdalla ovat:

  • Sydämen vajaatoiminta ja veritulppa
  • Munuaistauti ja munuaisten vajaatoiminta
  • Aivojen verenkiertohäiriöt ja aivohalvaus
  • Sokeutuminen tai vakavat näköhäiriöt

Kakkostyypin diabetes hoito ja sen aloitus

Mikäli kakkostyypin diabetes oireet epäilyttävät, kannattaa sinun kääntyä heti lääkärin puoleen. Insuliinin tuotannon häiriöt voidaan nimittäin todeta helposti ja kakkostyypin diabetes hoito aloittaa ripeästi. Oikeanlaisen hoidon avulla oireita voidaan eliminoida ja sivuoireita ehkäistä tehokkaasti.

Kakkostyypin diabeteksen hoidossa kiinnitetään ensisijaisesti huomiota elintapoihin. Ruokavalioon tehdään tarvittavia muutoksia ja varmistetaan, ettei ylipainoa pääse syntymään ja jo esiintyvää ylipainoa pyritään vähentämään laihduttamisen avulla.

Liikunta on myös tärkeässä roolissa ja sitä pyritäänkin lisäämään mahdollisuuksien mukaan. Arkeen tulisi lisätä rasittavaa liikuntaa päivittäin ja paljon istuvien on elintärkeätä nousta seisomaan vähintään puolen tunnin välein.

Aina kakkostyypin diabetes oireet eivät poistu vain elintapoja muuttamalla. Tällöin insuliinin tuotanto on niin häiriintynyttä, että oireita täytyy hallita myös lääkkeiden avulla. Lääke- ja insuliinihoito voidaan aloittaa jo alkuvaiheessa tai sitä voidaan kokeilla mikäli elintapamuutoksista ei ole riittävää hyötyä.

Jätä kommentti