Tunnista kaljuuntumisen merkit ja estä kaljuuntuminen

Etusivu » Tunnista kaljuuntumisen merkit ja estä kaljuuntuminen
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Kaljuuntuminen ei tapahdu yhdessä yössä. Mitkä ovat siis kaljuuntumisen merkit ja voiko tätä kiusallista ongelmaa hoitaa tai ennaltaehkäistä?

Kaljuuntuminen on monelle merkki ikääntymisestä. Silti varsin moni mies voi kaljuuntua jo varsin nuorena. Ensimmäiset kaljuuntumisen merkit voivat ilmaantua jo parikymppisenä, vaikka itse kaljuuntuminen voikin sitten viedä useamman vuosikymmenen. Onkin tärkeä tunnistaa ja tarkkailla kaljuuntumisen merkkejä, jotta voit ennaltaehkäistä ja hidastaa kaljuuntumista.

Mistä kaljuuntuminen johtuu?

Kaljuuntumisen syyt ovat monimuotoiset. Hiustenlähtöön voivat vaikuttaa esimerkiksi:

  • Huonolaatuinen ruokavalio
  • Erilaiset sairaudet ja lääkkeet
  • Stressi ja masennus
  • Vääränlainen hiustenhoito

Miehillä kaljuuntuminen johtuu kuitenkin melkein aina miestyyppisestä kaljuuntumisesta. Noin 95% miesten kaljuuntumisista selittyy tällä hiustenlähtömuodolla ja se johtuu useimmiten juuri geeneistä. Kaljuuntumisen periytyminen on varsin yleistä ja kaljuuntumisesta kärsivät perivät usein niin kutsutun dihydrotestosteronin eli DHT:n yliherkkyyden.

DHT muuttuu päänahassa erilaisiksi entsyymeiksi, jotka sitten vähentävät hiustuppien määrää kasvuvaiheessa ja pienentävät hiustuppien kokoa. Lopulta tämä johtaa hiusten vähentymiseen ja surkastumiseen.

Mitkä ovat kaljuuntumisen merkit?

Kaljuuntumisen merkkejä on monenlaisia ja ne vaihtelevat hieman mieheltä toiseen. Miestyyppiseen kaljuuntumiseen liittyy kuitenkin usein juuri nämä kaljuuntumisen merkit:

Kaljuuntumisen merkit havaitsee parhaiten seuraamalla hiusrajaan esimerkiksi valokuvien avulla. Miestyypin kaljuuntuminen alkaa usein juuri ohimoiden alueelta, joten hiukset kannattaa kokeilla vetää kädellä hellästi kasvoilta poispäin ja tutkia onko hiusraja joissakin kohtaa vetäytyneempi.

Hiustenlähtöön kannattaa kiinnittää huomiota tarkkailemalla irtoavien hiusten määrää esimerkiksi harjaamisen ja pesun yhteydessä. Mikäli harjaan ja käsiin jää runsaasti hiuksia, voi se olla merkki esimerkiksi huonosta ravinteiden saannista tai jostakin kaljuuntumista aiheuttavasta sairaudesta. Varsinaisessa miestyypin kaljuuntumisessa runsasta hiustenlähtöä ei yleensä esiinny, vaan kaljuuntuminen tapahtuu melko asteittain. Kannattaa muistaa, että hiuksia irtoaa luonnollisesti koko ajan, joten muutama hius harjassa ei vielä ole merkki kaljuuntumisesta!

Kuinka hoitaa kaljuuntumista?

Kaljuuntumisen periytyminen tarkoittaa, ettei sitä ole kovinkaan helppo estää. Kaljuuntumista on kuitenkin mahdollista hoitaa ja ennaltaehkäistä, joten kaljuuntumisen merkit eivät vielä tarkoita, että hiuksesi on tuhoon tuomittu. Itse asiassa, on tärkeä tarkkailla ja tunnistaa nämä kaljuuntumisen merkit, jotta voit aloittaa ehkäisen hoidon ajoissa. Mitä nopeammin kaljuuntumista alkaa hoitamaan, sitä parempia tuloksia voit saavuttaa.

Lääketiede on ottanut hurjia harppauksia ja markkinoilla on lukuisia kliinisesti tutkittuja lääkkeitä, jotka voivat hidastaa ja joskus jopa pysäyttää kaljuuntumista. Tällaisia tuotteita on esimerkiksi Provexin, joka on saanut runsaasti positiivisia käyttökokemuksia. Tuotteet edistävät usein päänahan alueen verenkiertoa, parantaen siten hiuksen ravinteiden ja hapen saantia. Ne sisältävät tämän lisäksi hiuksille tärkeitä hivenaineita ja ravinteita.

Hiustenhoitoon ja kaljuuntumiseen tarkoitettujen tuotteiden käytössä tärkeintä on muistaa niiden säännöllinen käyttö. Käyttö kannattaa aloittaa heti kun kaljuuntumisen merkit ovat havaittavissa ja tuotteen ohjeita tulee noudattaa tarkasti. Tuloksia saa pitkäaikaisella ja oikealla käytöllä.

Lääkkeiden lisäksi ongelmallista kaljuuntumista voi toki hoitaa hiussiirtojen avulla. Tämä on hyvä keino varsinkin silloin, kun kaljuuntuminen on jo tapahtunut. Hiussiirrot ovat kuitenkin varsin kalliita, eivätkä ne sovi kaikille miehille.

Kaljuuntumisen merkit eivät ole enää varma merkki tulevasta kaljuuntumisesta. Parantuneiden hoitokeinojen johdosta, kaljuuntumisen merkit voivat auttaa jokaista miestä ennaltaehkäisemään kaljuuntumisen tuloa.

Jätä kommentti