Päänahan kutina ja hiustenlähtö – tavallisimmat syyt & hoito

Päänahka kutisee ja tyyny oli taas aamulla hiuksia täynnä. Kuulostaako tutulta? Jos vastauksesi oli kyllä, on syytä aloittaa päänahkan ja hiusten hyvinvoinnin vakava tarkkaileminen. Päänahan kutina ja hiustenlähtö ovat yleisiä vaivoja sekä naisilla, että miehillä, mutta moni kärsii vaivoista turhaan. Tarkastathan siis alta yleisimmät päänahan vaivojen ja hiustenlähdön syyt sekä tehokkaimmat hoitokeinot!

Päänahan kutinan syyt

Päänahan kutina on inhottava vaiva. Päänahan kutina voi johtua monista eri syistä ja olla helposti hoidettavissa. Ajoittain päänahan kutina voi johtaa hiustenlähtöön. Tästä syystä päänahan kutinan syy tulisi selvittää aikaisessa vaiheessa, oikeanlaisen hoidon ja ennaltaehkäisyn aloittamiseksi.

Suositut tuotteet kaljuuntumiseen ja hiustenlähtöön
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Provexin miehille
 • Provexin miehille
  Reseptivapaa Provexin on Ruotsissa kehitetty lääketieteellinen valmiste, joka auttaa perinnöllisestä kaljuuntumisesta kärsiviä lisäämään hiustenkasvua. Kliinisesti todistettu.
  Lunasta -20% alennus!
  SUOSITELTU!
Spectral naisille
 • Spectral CSF naisille
  Spectral CSF on reseptivapaa täydellinen tuote naiselle, joka kärsii hiusten harvenemisesta. Tuote vahvistaa hiuksia ja estää niiden lähtöä.
  Tutustu tuotteeseen alta!
  SUOSITELTU NAISILLE!
TRX2
 • TRX2 Hiusravinne
  TRX2 hiuskapelit ovat luonnollisia ja turvallisia, jotka on kehitetty vaikuttamaan hiustenlähtöön!
  Katso tuotteen tiedot!
Profolan
 • Profolan
  Profolan sisältää Grow3 yhdistelmän, joka perustuu luonnollisiin aineosiin, kuten nokkoseen ja l-kysteeniin.
  Katso tuotteen tiedot!

Päänahan kutinaan yleensä liittyy päänahan hilseily. Päänahan hilseily puolestaan on seuraus jostakin monesta mahdollisesta ihon sairaudesta. Päänahan kutinan ja hilseilyn syihin lukeutuvat useimmiten:

 • tali-ihottuma
 • atooppinen ekseema tai jopa
 • psoriaasi

Tali-ihottuma tunnetaan myös nimellä seborrooinen ekseema. Tali-ihottuma aiheuttaa päänahan kutinaa ja hilseilyä. Tali-ihottuma voi olla samankaltaisten oireidensa vuoksi ajoittain hankala erottaa atooppisesta ekseemasta. Psoriaasi puolestaan eroaa näistä kahdesta muun muassa paksumpien hilseläiskiensä takia.

Aina syy päänahan kutinalle ei ole niin vakava kuin jokin yllämainituista sairauksista. Päänahkan kutina ilman hilseilyä voi esimerkiksi kertoa hiuksien veto ärsytyksestä. Jos hiuksia pitää kiinni liian usein ja liian tiukalla, voi päänahka ärsyyntyä. Tällainen hiusten jatkuvaan vetoon perustuva ärsytys voi olla myös yhtenä syynä kutinan lisäksi hiustenlähtöön.

Päänahan kutina ja hiustenlähtö

Vaikka päänahan kutina, ja sen tavallisesti aiheuttanut hilseily, on ärsyttävää, voi myös muita seurauksia ilmaantua. Päänahan kutinan syistä jokainen voi esimerkiksi johtaa myös hiustenlähtöön. Kun kutina on inhottavaa, on hiustenlähtö puolestaan paljon inhottu esteettinen vaiva.

Tali-ihottuma, atooppinen ekseema ja psoriaasi kaikki päänahkassa vaivatessa voivat aiheuttaa hiustenlähtöä. Nämä vaivat eivät kuitenkaan itsessään johda hiustenlähtöön, mutta niiden aiheuttama kutina voi tämän saada aikaan. Jos päänahan kutinaa ei saa kontrolloitua, voi jatkuva raapiminen aiheuttaa hiustenlähtöä.

Päänahan kutina ja hiustenlähtö ovat usein myös sidoksissa toisiinsa henkilöillä, jotka pitävät hiuksien kiinni pitämisestä. Hiuksien kiinni pitäminen jatkuvasti ärsyttää terveempääkin päänahkaa ja voi hiljalleen kiskoa aina vain lisää ja lisää hiuksia irti päänahkasta. Samanlaisen ärsytyksen, kutinan ja hiustenlähdön voi aiheuttaa myös esimerkiksi jatkuva hiustenpidennysten käyttö.

Tarvitsetko hiustenlähtöön reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Finasteride
Finasteride

Monet hoitokeinot

Koska päänahan kutina ja hiustenlähtö ovat todella yleisiä vaivoja, on niiden hoitoon kehitetty monia hoitokeinoja. Esimerkiksi päänahan hilseilystä johtuvaan kutinaan on olemassa erilaisia hilseilyn hoitoon käytettäviä sampoita. Tavallisimmin hilsesampoon kyljestä tulisi löytyä vaikuttavana ainesosana sinkkipyritioni ja hankalammille tapauksille salisyylihappo.

Kun päänahan kutina ja raapiminen on hoidettu, on aika kiinnittää huomiota hiustenlähtöön. Jos raapiminen tai veto ärsytys on ehtinyt aiheuttaa hiustenlähtöä, korjaantuu tilanne usein ajan kanssa itsestään. Joskus päänahan kutina ja hiustenlähtö voivat kuitenkin ilmetä yhtä aikaa, mutta eivät samasta syystä. Tällöin kyseessä voi olla perinnöllinen hiustenlähtö.

Jos hiustenlähtö jatkuu päänahan hoitamisen jälkeen, hoitokeinoksi voi sopia hiustenlähtölääke. Hiustenlähtö voi vaivata sekä miehiä, että naisia, minkä vuoksi hiustenhoitolääkkeet on usein suunniteltu molemmille. Hiustenlähtölääkkeiden vaikuttavat ainesosat luovat suotuisat olosuhteet hiustenkasvulle ja voivat auttaa myös hiustenlähdön ennaltaehkäisyssä.

Ennaltaehkäise hiustenlähtöä

Yksi parhaimmista keinoista huolehtia hiuksiensa tuuheudesta ja kasvusta, on hiustenlähdön ennaltaehkäisy. Hiustenlähdön ennaltaehkäisy tapahtuu parhaiten:

Provexin
 • hiustenlähtölääkkeillä ja
 • riittävällä vitamiinien saannilla

Mitä aiemmin hiustenlähtölääkkeiden käytön aloittaa, sitä paremmin lääkkeet tehoavat. Heti kun hiuksien harvenemisen huomaa, on aika toimia. Lääkkeiden lisäksi myös riittävä vitamiinien saanti tulee tarkistaa. Etenkin B- ja D-vitamiinin on huomattu vaikuttavan hiusten laatuun ja kasvuun. D-vitamiini onkin usein esimerkiksi vitamiini, jonka luonnollinen saanti pimeän aikaan on suomalaisilla liian vähäistä.

Sekä päänahkan kutinan, että hiustenlähdön ennaltaehkäisy tapahtuu myös jokapäiväisillä, yksinkertaisilla, toimilla. Päänahkan ja hiusten hyvä hygienia, eli säännöllinen peseminen on esimerkiksi hyvin tärkeää. Myös monipuolisen, terveellisen, ravinnon merkitys on päänahkan ja hiusten hyvinvoinnille tärkeää.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab