Hoida nilkkojen turvotus näillä 6 vinkillä

Nilkkojen turvotus on niin yleistä, että jopa kolmannes työikäisistä on joskus kärsinyt tästä ongelmasta. Nilkan turvotus ilman kipua voi olla merkki monesta eri syystä ja tästä löydät parhaat vinkit tämän kiusallisen ongelman hoitoon.

Nilkkojen turvotus ei todellakaan aina kipuile, vaikka turvonneet nilkan ja jalat voivatkin aiheuttaa epämukavan olon. Turvonneet nilkat voivat myös tuntua levottomilta ja pohkeet voivat paikoittain kärsiä krampeista. Nilkan turvotus ja kutina eivät myöskään ole outo yhdistelmä, vaan kutinaa esiintyy verenkierron häiriöiden yhteydessä.

Parhaat tuotteet nivelkipuihin ja nivelten hoitoon

Artikkeli jatkuu tuotteiden jälkeen...
Suosituin
VitaLiv - FlexRepair
FlexRepair
FlexRepair sisältää aktiivisia ainesosia, jotka auttavat lihaksia, rustoa ja immuunijärjestelmää!
-50% alennus!
Osta täältä »
Glukosamiini ja Kondroitiini
Glukosamiini ja Kondroitiini
Tavoitteena on tukea luonnollista prosessia, jonka avulla ylläpidät nivelten terveyttä.
Korkealuokkainen!
Osta täältä »

Mistä nilkkojen turvotus johtuu?

Kun nilkat turpoavat, ilmiö johtuu nesteen kertymisestä nilkan ja jalan solujen välitilaan. Nesteen kertyminen taas johtuu yleensä siitä, ettei kehosi pumppaa verta takaisin normaalisti vaan paine laskimoissa kasvaa. Tällöin laskimot täyttyvät siis nopeammin ja ylimääräinen neste laskimoissa alkaa tihkua kudoksiin, jolloin kudosten välit alkavat pikku hiljaa turvota.

Yleisin nilkkojen turvotus johtuu siis laskimoiden vajaatoiminnasta. Nilkkojen turvotus iltaisin on yleinen vaiva varsinkin istuma- ja seisomatyötä tekevillä. Tällöin verenkierto voi heiketä liiallisen passiivisuuden seurauksena istumatyössä ja taas vähäisestä levosta heillä, jotka seisovat päivät pitkät.

Nilkkojen turvotus helteellä on myös monelle kesän inhottavin vaiva. Tällöin keho tarvitsee runsaasti nestettä, jotta turvotusta ei pääse syntymään.

Nilkkojen turvotus on yleisempää myös mikäli:

  • Olet raskaana
  • Kuukautisten aikaan
  • Kärsit ylipainosta

Turvotus ei siis monesti ole välttämättä merkki mistään vakavammasta, vaan kyse voi olla nestehukasta, muuttuneesta hormonitoiminnasta naisilla, ylipainosta tai liikunnan ja levon epätasapainosta. Sen esiintyminen myös lisääntyy ihmisen ikääntyessä.

Milloin nilkkojen turvotus on sitten huolestuttavaa? Mikäli nilkkojen turvotus ei laske hoidonkaan jälkeen tai siihen liittyy erityisen paljon kipua voi kyseessä olla jotakin vakavampaa. Jatkuva turvotus kannattaa myös tutkituttaa, sillä häiriöt laskimoiden toiminnassa voivat joskus olla merkki maksa- ja munuaissairauksista tai erilaisista verenkiertohäiriöistä. Mene siis lääkäriin mikäli turvotus on jatkuvaa, eivätkä seuraavat hoitokeinot auta jalkoja palautumaan normaaliin tilaan.

 

Nilkkojen turvotus: hoito

Yleisesti ottaen nilkkojen turvotus hoituu helposti. Jalkojen turvotusta voi ennaltaehkäistä ja vähentää seuraavin keinoin:

  • Tukisukkien käyttö, varsinkin silloin kun tiedät istuvasi tai seisovasi paljon.
  • Tasapohjaisten ja tukevien kenkien käyttö.
  • Istuma- tai seisoma-asennon muutokset päivän aikana, jotta verenkierto stimuloituu.
  • Riittävä nesteensaanti varsinkin helteellä tai liikuntasuorituksen yhteydessä.
  • Säännöllinen liikunta ja painonhallinta, mikäli olet ylipainoinen.
  • Apteekista tai netistä tilattavat valmisteet, jotka parantavat verenkiertoa ja poistavat nestettä.

Näiden vinkkien avulla voit vältellä nesteen kertymistä nilkkoihin ja parantaa jalkojesi jaksamista päivän aikana.

Mikäli turvotus kuitenkin pääsee tapahtumaan, voi sitä hoitaa tehokkaasti. Nopein ja helpoin tapa lievittää turvotusta on mennä selälleen makaamaan ja kohottaa nilkat vähintään sydäntäsi korkeammalle. Tämä tehostaa verenkiertoa ja muutamien minuuttien kuluttua turvotuksen tulisi laskea. Kohotukseen voi käyttää avuksi tyynyjä tai hakea tukea esimerkiksi seinästä tai huonekaluista.

Kylmä tepsii myös, joten turvonneet nilkat voi upottaa kylmään veteen tai niihin voi voidella kylmägeeliä. Tämä tehostaa verenkiertoa ja vähentää turvotusta nopeasti.

Pieni liikunta stimuloi myös turvonneita nilkkoja. Kokeile nousta varpaille ja laskeudu heti alas. Tee liikettä muutama kerta ja pyörittele sitten nilkkoja. Tällainen pumppausliike parantaa verenkiertoa ja nopeuttaa imusuoniston toimintaa.

Nilkkojen turvotus kannattaa siis kokeilla hoitaa kotikeinoin yllä olevien vinkkien avulla. Mikäli nämä vinkit eivät kuitenkaan tehoa tai turvotukseen liittyy kipua, kannattaa asiasta jutella lääkärin kanssa.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab