Mistä äkillinen korkea verenpaine voi johtua?

Verenpainetaudit ovat monelle suomalaiselle tuttu juttu. Mutta mitä jos verenpaine nousee äkillisesti? Äkillinen korkea verenpaine voi johtua monesta syystä – tässä katsaus oireisiin, syihin ja keinoihin taltuttaa yhtäkkinen korkea verenpaine.

Äkillinen korkea verenpaine: oireet

Äkillinen verenpaineen nousu voi oireilla monin eri tavoin. Yleisimmät tuntemukset ovat:

  • Rintakipu ja hengitysvaikeudet.
  • Päänsärky ja pahoinvointi.
  • Heikotus ja näön heikentyminen hetkellisesti.
  • Lihaksissa tuntuva heikotus tai tunnottomuus.

Mikäli kärsit edellä mainituista oireista, kannattaa verenpaine mitata, joko kotona tai lääkärissä. Mittauksen viitearvot kertovat onko kyseessä äkillinen kohonnut verenpaine vai ovatko oireet seurausta jostakin muusta.

Verenpainetta mitatessa on hyvä pitää mielessä aikuisen normaalit viitearvot. Alapaineen tulisi olla 60-80 ja yläpaineen 90-120 välillä. Äkillisesti korkea verenpaine tarkoittaa verenpaineen hetkellistä nousua. Se voi kuitenkin kehittyä jatkuvaksi ongelmaksi yläpaineen pysyessä jatkuvasti yli 140:ssä ja alipaineen yli 90:ssä.

Syyt äkilliseen korkeaan verenpaineeseen

Mikä sitten voi olla kohonneen verenpaineen taustalla? Joskus kyseessä voi olla vakavampi terveysongelma ja verenpaineen nouse on vain yksi oireista. Näihin lukeutuu munuaissairaudet ja erilaiset verisuoniperäiset taudit ja häiriötilat. Mikäli sinulla on todettu uniapnea, on korkea verenpaine usein yksi oireista. On myös lääkkeitä, joiden käyttö voi äkillisesti kohottaa verenpainetta, joten kannattaa kiinnittää huomiota milloin verenpaine kohoaa.

Mutta äkillinen korkea verenpaine voi myös johtua elintavoista ja tottumuksista. Hyvin yleinen syy verenpaineen nopeaan kohoamiseen onkin esimerkiksi:

  • Stressi ja ahdistus.
  • Tupakointi.
  • Ruokavalio ja etenkin ylipaino.

Syitä voi siis olla monia ja äkillisen kohonneen verenpaineen kohdalla kannattaakin miettiä, mitkä asiat olisivat voineet johtaa verenpaineen nousuun. Joillakin ihmisillä esimerkiksi kahvin juonti voi hetkellisesti kohottaa verenpainetta. Mikäli taustalla on jokin yllä olevista elintapa-oireista, on oireiden hoito luonnollisesti helpompaa ja pienillä muutoksilla ongelma voi poistua nopeasti.

Mikäli olet raskaana, on yhtäkkinen kohonnut verenpaine myös huomattavan normaalia. Naisilla voi myös esiintyä korkeaa verenpainetta kuukautisten aikaan.

Äkillinen korkea verenpaine ja sen hoito

Mikäli verenpaineesi on yhtäkkisesti kohonnut kannattaa oireita kuunnella tarkkaan ja miettiä niiden mahdollisia syitä. Elintapoihin ja painoon tulee kiinnittää erityisesti huomiota. Mikäli olet ylipainoinen, joutuu kehosi suuremmalla kuormituksella, mikä voi johtaa moniin ongelmiin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen. Painon pudottaminen terveellisesti voi olla paras keino hallita verenpainetta.

Terveellisten elintapojen noudattaminen on hyvin tärkeää. Riittävä unen saanti, tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunta voivat auttaa laskemaan verenpainetta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota lisäravinteisiin, jotka tukevat normaalia verenkiertoa ja kehon toimintaa. Muun muassa Omega-3-lisäravinteet voivat madaltaa verenpainetta. Omega-3 on tutkitusti sydämen ja verisuonien toimintaa edistävä lisäravinne, joka voi edesauttaa verenpaineen pysymistä normaalina.

Äkillinen korkea verenpaine ei ole aina vaarallista ja sitä voi hoitaa monilla pienillä elintapamuutoksilla, erityisesti ruokavaliollasi. Mikäli ongelmat kuitenkin jatkuvat, kannattaa sinun aina hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta vakavimmat syyt voidaan sulkea pois yhtälöstä.

Jaa tämä artikkeli:

Kahdeksan maistuvaa ruoka-ainetta mistä saa magnesiumia

Kahdeksan maistuvaa ruoka-ainetta mistä saa magnesiumia

Magnesiumin puute on yleisempi ongelma kuin moni luulee. Onneksi maailma on täynnä ruokia mistä saa magnesiumia helpottamaan oloa. Magnesium on
Parhaat lähteet mistä saa B12-vitamiinia

Parhaat lähteet mistä saa B12-vitamiinia

B12-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää, mutta se voi olla vaikeaa, varsinkin jos olet vegaani. Monet ruuat mistä saa B12-vitamiinia eivät
Paras lääke nivelkipuun – vaihtoehdot puntarissa

Paras lääke nivelkipuun – vaihtoehdot puntarissa

Jos niveliä kolottaa ja särkee, voi paras lääke nivelkipuun löytyä yllättävän läheltä. Tässä vinkit, joiden avulla nivelkivun hoito onnistuu taatusti.

Vastaa