Mistä äkillinen korkea verenpaine voi johtua?

Verenpainetaudit ovat monelle suomalaiselle tuttu juttu. Mutta mitä jos verenpaine nousee äkillisesti? Äkillinen korkea verenpaine voi johtua monesta syystä – tässä katsaus oireisiin, syihin ja keinoihin taltuttaa yhtäkkinen korkea verenpaine.

Äkillinen korkea verenpaine: oireet

Äkillinen verenpaineen nousu voi oireilla monin eri tavoin. Yleisimmät tuntemukset ovat:

 • Rintakipu ja hengitysvaikeudet.
 • Päänsärky ja pahoinvointi.
 • Heikotus ja näön heikentyminen hetkellisesti.
 • Lihaksissa tuntuva heikotus tai tunnottomuus.
Tutustu verenpainemittareihin näissä verkkokaupoissa
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima kauneus- & hyvinvointituotteita. Valikoimassa myös verenpainemittareita.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima!
  Katso kaupan valikoima!
CDON.com
 • CDON.com
  Pohjoismaiden suurin tavaratalo netissä! Katso verenpainemittarit.
  Katso kaupan valikoima!
Tokmanni
 • Tokmanni
  Suomen suurin halpakauppaketju. Laaja valikoima edulliseen hintaan.
  Katso kaupan valikoima!
Hehku
 • Hehku
  Laaja ja monipuolinen valikoima kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä tuotteita ja palveluita.
  Katso kaupan valikoima!

Mikäli kärsit edellä mainituista oireista, kannattaa verenpaine mitata, joko kotona tai lääkärissä. Mittauksen viitearvot kertovat onko kyseessä äkillinen kohonnut verenpaine vai ovatko oireet seurausta jostakin muusta.

Verenpainetta mitatessa on hyvä pitää mielessä aikuisen normaalit viitearvot. Alapaineen tulisi olla 60-80 ja yläpaineen 90-120 välillä. Äkillisesti korkea verenpaine tarkoittaa verenpaineen hetkellistä nousua. Se voi kuitenkin kehittyä jatkuvaksi ongelmaksi yläpaineen pysyessä jatkuvasti yli 140:ssä ja alipaineen yli 90:ssä.

Syyt äkilliseen korkeaan verenpaineeseen

Mikä sitten voi olla kohonneen verenpaineen taustalla? Joskus kyseessä voi olla vakavampi terveysongelma ja verenpaineen nouse on vain yksi oireista. Näihin lukeutuu munuaissairaudet ja erilaiset verisuoniperäiset taudit ja häiriötilat. Mikäli sinulla on todettu uniapnea, on korkea verenpaine usein yksi oireista. On myös lääkkeitä, joiden käyttö voi äkillisesti kohottaa verenpainetta, joten kannattaa kiinnittää huomiota milloin verenpaine kohoaa.

Tarvitsetko verenpaineeseen reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Lisinopril
Lisinopril

Amlodipin
Amlodipin

Mutta äkillinen korkea verenpaine voi myös johtua elintavoista ja tottumuksista. Hyvin yleinen syy verenpaineen nopeaan kohoamiseen onkin esimerkiksi:

 • Stressi ja ahdistus.
 • Tupakointi.
 • Ruokavalio ja etenkin ylipaino.

Syitä voi siis olla monia ja äkillisen kohonneen verenpaineen kohdalla kannattaakin miettiä, mitkä asiat olisivat voineet johtaa verenpaineen nousuun. Joillakin ihmisillä esimerkiksi kahvin juonti voi hetkellisesti kohottaa verenpainetta. Mikäli taustalla on jokin yllä olevista elintapa-oireista, on oireiden hoito luonnollisesti helpompaa ja pienillä muutoksilla ongelma voi poistua nopeasti.

Mikäli olet raskaana, on yhtäkkinen kohonnut verenpaine myös huomattavan normaalia. Naisilla voi myös esiintyä korkeaa verenpainetta kuukautisten aikaan.

Omega-3

Äkillinen korkea verenpaine ja sen hoito

Mikäli verenpaineesi on yhtäkkisesti kohonnut kannattaa oireita kuunnella tarkkaan ja miettiä niiden mahdollisia syitä. Elintapoihin ja painoon tulee kiinnittää erityisesti huomiota. Mikäli olet ylipainoinen, joutuu kehosi suuremmalla kuormituksella, mikä voi johtaa moniin ongelmiin, kuten kohonneeseen verenpaineeseen. Painon pudottaminen terveellisesti voi olla paras keino hallita verenpainetta.

Terveellisten elintapojen noudattaminen on hyvin tärkeää. Riittävä unen saanti, tupakoimattomuus ja säännöllinen liikunta voivat auttaa laskemaan verenpainetta. Kannattaa myös kiinnittää huomiota lisäravinteisiin, jotka tukevat normaalia verenkiertoa ja kehon toimintaa. Muun muassa Omega-3-lisäravinteet voivat madaltaa verenpainetta. Omega-3 on tutkitusti sydämen ja verisuonien toimintaa edistävä lisäravinne, joka voi edesauttaa verenpaineen pysymistä normaalina.

Äkillinen korkea verenpaine ei ole aina vaarallista ja sitä voi hoitaa monilla pienillä elintapamuutoksilla, erityisesti ruokavaliollasi. Mikäli ongelmat kuitenkin jatkuvat, kannattaa sinun aina hakeutua lääkärin vastaanotolle, jotta vakavimmat syyt voidaan sulkea pois yhtälöstä.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab