Onko liika estrogeeni miehillä vaarallista?

Etusivu » Onko liika estrogeeni miehillä vaarallista?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Liika estrogeeni miehillä voi aiheuttaa monenlaisia vaivoja. Alla tietoa oireista, sekä vinkit oikeanlaisen hoidon aloittamiseksi.

Liian korkea estrogeenitaso miehillä ei ole terveyden kannalta hyvä asia. Vaikka estrogeenia esiintyykin kehossa luonnostaan, ei liika estrogeeni miehillä ole hyödyllinen, vaan se voi johtaa jopa vaarallisiin muutoksiin kehossa. Hormonitasoa voi kuitenkin hoitaa eri tavoin ja hoidon aloittaminen ajoissa on tärkeää, jotta pitkäaikaisvaikutuksilta voidaan välttyä.

Minkä verran estrogeenia miehillä tulisi olla kehossa?

Niin miehillä kuin naisilla tulisi olla kehossa sekä estrogeenia, että testosteronia, vaikka ne mielletäänkin usein niin kutsutuiksi sukupuolihormoneiksi. Tasojen tulee kuitenkin olla tasapainossa ja miehen hyvinvoinnin kannalta testosteroni on tärkeämpi ja sitä tulisi esiintyä runsaammin. Liika estrogeeni miehillä voi kuitenkin olla ongelma, siinä missä liian matala testosteronikin.

Riittävät tasot riippuvat aina henkilöstä, mutta viitearvojen avulla voidaan verikokeella selvittää helposti ovatko estrogeenitasot liian korkeat tai matalat. Tutkimuksissa on nimittäin huomattu, että matala estrogeeni miehellä on aivan yhtä ongelmallinen kuin liian korkea estrogeenitaso. Oireetkin ovat itse asiassa aivan samat.

Viisi muutosta, jotka liika estrogeeni miehillä aiheuttaa

Liian korkea estrogeenitaso voi johtua monesta tekijästä. Miehillä se on usein seurausta huonoista elintavoista, kuten huonosta ruokavaliosta ja liiallisesta alkoholin käytöstä. Tämän lisäksi liika estrogeeni miehillä voi johtua:

  • Joistakin sairauksista, kuten sydän- ja verisuonitaudeista
  • Eräiden lääkkeiden käytöstä sekä steroidien käytöstä
  • Ikääntymisestä

Korkea estrogeeni miehellä voi aiheuttaa seuraavat viisi muutosta ja oiretta:

1. Erektio-ongelmat

Epätasapaino estrogeenin ja testosteronin välillä voi johtaa erektio-ongelmiin. Usein korkea estrogeeni miehellä tarkoittaakin lisäksi matalaa testosteronitasoa, jonka johdosta erektion saaminen ja erektion ylläpito voi vaikeutua.

2. Gynekomastia

Gynekomastia tarkoittaa rintojen epänormaalia kasvua miehillä. Sen taustalla on usein juuri liika estrogeeni miehellä, jonka johdosta rintarauhasen rauhaskudos lisääntyy. Liikakasvu joudutaan yleensä aina poistamaan leikkaushoidon avulla.

3. Steriliteetti

Kun estrogeeni on koholla miehellä, laskee siittiöiden määrä siemennesteessä. Tämän johdosta hedelmällisyys heikkenee, johtaen pahimmillaan hedelmättömyyteen. Jos siis yritätte kumppanisi kanssa saada lapsen ilman tulosta, kannattaa miehen estrogeenitasot tarkastuttaa, sekä myös tietysti testosteronitasot.

4. 2-tyypin diabetes

Uusimpien tutkimusten mukaan korkea estrogeeni miehellä voi kohottaa riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen. Diabetes riski kasvaa vaikka testosteronitasosi olisivatkin normaalit.

5. Masennus

Liika estrogeeni miehillä voi lisäksi aiheuttaa mielenterveysongelmia. Jos siis kärsit masentuneisuudesta tai koet olosi tylsistyneeksi tai ahdistuneeksi, voi ongelmat johtua estrogeenitasoista.

Kuten aiemmin todettua, voivat yllä mainitut ongelmat olla seurausta sekä liian korkeasta, että liian matalasta estrogeenitasosta.

Miten hoitaa korkea estrogeeni miehellä?

Liika estrogeeni miehellä on mahdollista hoitaa muutamin eri keinoin. Näistä yksinkertaisin on tietysti tehdä elintapamuutoksia. Toimivimmat keinot alentaa estrogeenitasoa ovat:

  • Ruokavaliomuutokset – soija, sokeri ja rasva ovat huonoja, kun taas kasviksia ja hedelmiä tulee syödä enemmän.
  • Vältä alkoholia tai ainakin vähennä sen käyttöä.
  • Harrasta liikuntaa vähintään muutamia kertoja viikossa.
  • Huolehdi hyvinvoinnistasi ja yritä vähentää stressiä.

Voit lisäksi kokeilla lääkehoitoa. Esimerkiksi testosteronin tuotantoa parantavat tuotteet kannattaa ottaa kokeiluun. Näitä on mahdollista saada ilman reseptiä. T-Max on suosittu ravintolisä, joka voi auttaa esimerkiksi erektio-ongelmien kanssa painivia miehiä.

Liika estrogeeni miehillä kannattaa hoitaa mahdollisimman nopeasti. Tämä varmistaa etteivät kohonneesta estrogeenistä johtuvat ongelmat aiheuta peruuttamatonta ja vaikeasti korjattavaa vahinkoa.

Jätä kommentti