Burn out oireet – tunnistatko kuvauksesta itsesi?

Joskus jopa unelmatyö voi tympiä ja motivaatio olla hukassa. Töihin lähtö on hankalaa ja ennen erinomainen suorituskyky on jo jonkin aikaa ollut minimissään. Burn out hiipii ahkeralle työläiselle hiljalleen, ja sen oireet voivat olla alkuun hankala tunnistaa. Burn out oireet ovat kuitenkin usein hyvin tyypillisiä kaikilla.

Burn out oireet – miten tunnistan työuupumuksen?

Kun krooninen stressi ylittää tietyn rajan, voidaan alkaa puhua työuupumuksesta. Työuupumus tunnetaan yhä useammin nimellä burn out ja nimi onkin tilalle hyvin osuva. Burn out ei ole sairaus kuten flunssa, joka voi alkaa yllättäen yön yli. Burn out on tila, joka kehittyy hiljalleen salakavalasti ja aiheuttaa sekä fyysisiä, että psyykkisiä oireita.

Suositut tuotteet mielialan ja energiatasojen kohentamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Solgar 5-HTP
 • Solgar serotoniini
  Solgar 5-HTP pitää sisällään laadukkaan 5-hydroksitryptofaanin lisäksi magnesiumia, B6-vitamiinia sekä valeriaanauutetta.
  Katso tuotteen tiedot! SUOSITELTU!
Mood Complex lisäravinne
 • Mood Complex
  MaxMedixin kehittämä Mood Complex on lisäravinne, joka pitää sinut tasapainossa.
  Katso tuotteen tiedot!
Brain Complex lisäravinne
 • Brain Complex
  Luonnollinen Brain Complex on ravintolisä, joka on kehitetty energisyyden ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon.
  Katso tuotteen tiedot!
L-Tryptofaani
 • L-Tryptofaani
  L-Tryptofaani on tärkeä aminohappo, joka vaikuttaa serotoniinin synteesiin sekä mielialaan säätelevien hormonien toimintaan.
  Katso tuotteen tiedot!

Kun koko ajan väsyttää

Heräätkö aamulla uupuneena? Etkö taaskaan saanut kunnolla unta? Jos vastauksesi kysymyksistä toiseen tai molempiin oli kyllä, voivat syynä olla burn out oireet. Burn out aiheuttaa useimmin ensioireinaan suunnattoman uupumuksen tunteen. Uupumusta seuraa myöhemmin ylirasittuneisuus ja jokapäiväinen tunne tulevan työpäivän toivottomuudesta.

Väsymyksen syynä voi olla myös burn outin toinen oire; uniongelmat. Nukahtaminen voi tuottaa hankaluuksia tai uni olla katkonaista ja huonolaatuista. Nukahtamis- ja univaikeudet usein myös johtavat keskittymisvaikeuksiin, minkä vuoksi muutenkin heikentynyt suorituskyky heikkenee entisestään.

Motivaatio hukassa

Meillä jokaisella on taatusti hetkiä, kun motivaatio on hieman etsinnässä. Motivaation puuttuminen burn out oireena on kuitenkin asia erikseen. Burn out voi saada ennen kiinnostavimmatkin työtehtävät maistumaan puulta ja töihin lähteminen on päivä päivältä hankalampaa. Pahimmillaan päivästä läpi pinnistely voi aiheuttaa fyysisiäkin oireita, kuten päänsärkyä.

Pessimistisyys ja ahdistuneisuus

Burn out oireet tuovat mukanaan pessimistisen asenteen. Jos tavallisesti iloinen ja positiivinen työkaveri on pikkuhiljaa muuttunut kyyniseksi ja välinpitämättömäksi, voi syynä olla työuupumus. Jos huomaat itse ajattelevasi jatkuvasti negatiivisesti, tunnet ahdistuneisuutta tai olet kärttyinen, on aika miettiä burn outin mahdollisuutta.

Vaikka burn out itsessään ei ole sairaus, vaan häiriötila, voi työuupumuksen vuoksi syntyä erilaisia vakaviakin sairauksia. Masennus esimerkiksi on vaarallinen sairaus, johon myös burn out voi pahimmillaan johtaa. Jos burn out on äitynyt niin pahaksi, että elämänhalu on kadonnut, on apua haettava välittömästi.

Ihmissuhteet koetuksella

Työuupumus, eli burn out, ei liity ainoastaan työympäristöön. Burn out heikentää kyllä työmotivaatiota ja -suorituskykyä, mutta sen oireet vaikuttavat myös ihmissuhteisiin. Kun olo on koko ajan voimaton, ahdistunut ja ärtynyt, voivat välit perheeseen ja ystäviin olla koetuksella. Läheisten tuki on kuitenkin tärkeää, minkä vuoksi burn outin oireet on hyvä oppia tunnistamaan.

Helpotusta oireisiin

Burn out on hankala tila, jota voi kuitenkin ennaltaehkäistä ja oireita helpottaa. Taistele esimerkiksi työuupumuksen tuomia uniongelmia vastaan luonnollisten melatoniinilisien tai vitamiinien avulla. Hyvin nukutut yöt ja virkeämpi olo ovat yhdet tärkeimmistä askelista työuupumuksen selättämiseksi.

Työuupumukseen voi myös auttaa töistä pienen loman ottaminen ja irrottautuminen arjesta. Tärkeintä kuitenkin aina on oireiden tiedostaminen ja läheisiltä tuen saaminen. Älä jää siis tilasi kanssa yksin tai häpeile asiaa, sillä et taatusti ole ainoa, joka silläkin hetkellä kärsii burn outista.

Burn out oireet – muista nämä

Burn out oireet ovat tyypillisimmin :

 • väsymys
 • uniongelmat
 • masennus
 • päänsärky
 • ahdistuneisuus
 • motivaation puute
 • riittämättömyyden tunne ja
 • ihmissuhteiden kärsiminen

Muista myös, että mitä pikimmin burn outin tunnistaa, sitä helpompi sitä vastaan on taistella. Puhu asiasta avoimesti perheesi kanssa, ja pyydä tarvittaessa töistä muutamaa ylimääräistä vapaapäivää. Burn out on inhottava tila, johon tulee suhtautua vakavasti.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab