Serotoniinin puute – oireet ja itsehoito

Serotoniini toimii aivojen välittäjäaineena sekä kudoshormonina. Tarkemmin 5-hydroksi-tryptamiini (5-HTP) eli serotoniini on mielialaan vaikuttava aine, jota erittyy suurimmaksi osaksi suolistossa. Serotoniini säätelee myös erilaisia haluja, kuten seksi- ja ruokahaluja. Serotoniinin puute voi olla vaiva, josta moni kärsii tietämättään.

Kuten kaikki muutkin kehon toiminnot, niin myös serotoniinin eritys on myös hyvin yksilöllistä ja sen vaikutukset kehoon. Vähäinen serotoniini ilmenee monesti väsymyksenä, ja jos se on paljon normaaliarvojen alapuolella, niin voi se joillain laukaista myös alakuloisuuden, joka johtaa masennukseen. Kyseessä on siis mielialalle erittäin tärkeä aine.

Serotoniinin puute

Serotoniini on erittäin tärkeä aivojen välittäjäaine ja tästä syystä vaikuttaa voimakkaasti mielialaan sekä mielen toimintoihin. Serotoniinin on todettu säätelevän mielialaa, haluja, seksuaalista suoritusta, oppimista, muistia, mielialanvaihteluita sekä myös unta. Kyseessä on siis erittäin kokonaisvaltainen mielen aine, joka on jokapäiväisessä elämässä erittäin isossa roolissa. Serotoniini on kuitenkin vieras monelle, vaikka sen merkitys ihmiselle onkin suuri. Serotoniinin puute on vakavasti otettava ongelma, joka on syytä hoitaa kuntoon.

Suositut tuotteet mielialan ja energiatasojen kohentamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Solgar 5-HTP
 • Solgar serotoniini
  Solgar 5-HTP pitää sisällään laadukkaan 5-hydroksitryptofaanin lisäksi magnesiumia, B6-vitamiinia sekä valeriaanauutetta.
  Katso tuotteen tiedot! SUOSITELTU!
Mood Complex lisäravinne
 • Mood Complex
  MaxMedixin kehittämä Mood Complex on lisäravinne, joka pitää sinut tasapainossa.
  Katso tuotteen tiedot!
Brain Complex lisäravinne
 • Brain Complex
  Luonnollinen Brain Complex on ravintolisä, joka on kehitetty energisyyden ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitoon.
  Katso tuotteen tiedot!
L-Tryptofaani
 • L-Tryptofaani
  L-Tryptofaani on tärkeä aminohappo, joka vaikuttaa serotoniinin synteesiin sekä mielialaan säätelevien hormonien toimintaan.
  Katso tuotteen tiedot!

Serotoniini puutoksen oireet

Serotoniinin puute aiheuttaa oireita lähinnä mielialaan liittyen. Tämä johtuu juuri siitä, että sillä on erittäin tärkeä rooli aivojen toiminnan kannalta ehkäisten mielenterveysongelmia. Serotoniinin puute voi aiheuttaa seuraavia oireita:

 • Mielialan vaihtelut
 • Ahdistus
 • Masennus
 • Krooninen kipu
 • Väsymys
 • Uupumus
 • Univaikeudet
 • Ruokahalun menetys
 • Sokeripitoisen ruoan syönti
 • Seksuaalisten halujen väheneminen
 • Aggressiivisuus
 • Negatiiviset ajatukset

Listattuna on siis varsin vakaviakin ongelmia. Hoida serotoniinin puute ajoissa kuntoon, jotta vältyt miltään vakavammalta. Mielenterveys on elintärkeää.

Serotoniinin puutoksen itsehoito

Serotoniinin puute on syytä hoitaa kuntoon mahdollisimman pikaisesti ennen kuin se pääsee pahemmaksi ja aiheuttaa ongelmia. Serotoniinitasoja on mahdollista nostaa luontaisesti omilla elämäntavoilla sekä luontaistuotteilla. Serotoniini luontaistuote on suunniteltu nostamaan ja ylläpitämään serotoniinitasoja. Serotoniinivaje pitäisi alkaa tuotteen käytön jälkeen hiljaksiin nousemaan takaisin normaaliin. Serotoniiniluontaistuotteet ovat vapaasti saatavilla ilman reseptiä.

Serotoniini toimii melatoniinin esiasteena, jolloin sen puute saattaa vähentää melatoniinin eritystä. Melatoniini on tärkeä luonnollinen hormoni, joka auttaa sinua nukahtamaan ja varmistaa tasaisen unen. Se on erittäin hyvä ravintolisä, jos kärsit uni- ja/tai nukahtamisongelmista.

Lääkkeet helposti ja turvallisesti 73 eri vaivaan verkkoapteekkimme kautta Katso hoidot tästä Nuoli

Liikunta

Liikunta tuntuu olevan ratkaisu useimpiin ongelmiin, sillä se huolehtii koko kehosta. Myös liikunnalla on todettu olevan vaikutusta serotoniinin määrään. Liikunta on erittäin hyvää hapenottokyvylle sekä aivojen toiminnalle. Pidä huoli, että saat säännöllistä liikuntaa vähintään kolmesti viikossa.

Serotoniinilisä

Serotoniinia on myös mahdollista saada ravintolisänä, joka on paras ratkaisu jos tunnet, että kärsit serotoniinin puutoksesta. Serotoniinin puute on siis mahdollista hoitaa itse ilman reseptilääkkeitä tällä 5-HTP luontaistuotteella. Säännöllisellä tuotteen käytöllä hoidat serotoniinin puutteen aiheuttamat mielialanongelmat. Näin pidät huolen, että ongelmasi eivät pääse pahemmaksi.

Vietä aikaa ulkona

Serotoniini on vuorovaikutuksessa melatoniinin kanssa, joka on pimeähormoni. Melatoniinia erittyy ennen nukkumaan menoa ja serotoniini toimii sen esiasteena. Viettämällä aikaa päivänvalossa vähennät melatoniinin määrää niin, että serotoniini pääsee paremmin vaikutukseen ja sen määrä nousee suuremmaksi.

Coffee Zero

Syö oikein

Terveellisellä ja monipuolisella ruokavaliolla varmistat myös serotoniinin luonnollisen erityksen. Liian vähäinen syöminen johtaa tasojen laskuun ja tekee huonoa elimistölle. Syö tarpeeksi hiilihydraattia. Hiilihydraatit nostavat insuliinitasoja, jotka taas lisäävät serotoniinin määrää. Muista tasoittaa hiilihydraatit myös laadukkaalla proteiinilla, kuten kanalla ja lihalla.

Serotoniinin puute oireet ovat siis hoidettavissa itse luonnollisesti. Serotoniinivaje ei siis vaadi ainakaan alkuun mitään lääkitystä. On suositeltavaa kokeilla ensin luonnollisia hoitokeinoja, ja jos ne eivät auta, niin sitten mennä lääkäriin.

Kuten jo mainittu, niin serotoniinin vajaus oireet voi olla hieman hankala huomata, ja kaikki eivät välttämättä ole ikinä edes kuulleet koko serotoniinista.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab