Eturauhasen liikakasvu: oireet sekä vaivan hoito

Ikääntyminen tuo mukanaan monenlaisia haasteita ja miehillä yksi yleisimmistä on eturauhasen liikakasvu. Eturauhasen liikakasvu oireet voivat ilmaantua yllättäen ja vaiva voi tuntua kiusalliselta. Sen hoito on kuitenkin mahdollista, eikä vaivan kanssa kannata jäädä yksin.

Miehen eturauhanen on osa miehen sukupuolielimiä. Eturauhanen sijaitse virtsarakon alapuolella ja se muodostuu erilaisista rauhassoluista. Terve eturauhanen on kooltaan noin suurehkon pähkinän kokoinen, mutta sen koko voi vaihdella. Iän karttuessa eturauhan voi suureta, vaikka syyt suurenemiseen eivät olekaan vielä täysin selvillä.

Suositut tuotteet eturauhasen hyvinvointiin
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Eturauhastesti
 • Eturauhastesti
  Mikäli sinulla on jonkinlainen muutos eturauhasessa, prostataspesifisen antigeenin (PSA) pitoisuus veressäsi nousee. Tämän PSA-pitoisuuden voi itse mitata vaivattomasti kotona Quicktestin eturauhastestillä.
  Tilaa testi kotiin! SUOSITELTU!
Prostacure X12
 • ProstaCure x12
  ProstaCure X12 sisältää kaksitoista tehokasta ja tutkittua ainesosaa eturauhasen hyvinvointiin.
  Kokeile postikulujen hintaan!
ShytoBuy
 • ShytoBuy
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten eturauhasen hyvinvointiin.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima.
  Katso kaupan valikoima!
Voimia
 • Voimia
  Voimia.com on kotimainen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!

Eturauhasen liikakasvu on kuitenkin hyvinkin yleinen ongelma ja usein kyseessä on hyvänlaatuinen liikakasvu nimeltään benigni prostata hyperblasia eli BPH. Eturauhasen liikakasvu oireet ilmaantuvat yleensä noin 50-vuoden paikkeilla ja noin 80% 70-vuotiaista miehistä kärsii oireista.

Vaikka eturauhaseen liikakasvu oireet ovatkin yleisiä ikämiehillä, voi niitä esiintyä myös nuorella iällä. Eturauhasen liikakasvu nuorella voi olla usein merkki jostakin vakavammasta ja se kannattaakin tutkituttaa nopeasti lääkärissä. Yleisesti ottaen liikakasvun oireiden kanssa kannattaa mennä lääkäriin, jotta hoito voidaan aloittaa heti.

Eturauhasen liikakasvu oireet

Eturauhasen liikakasvu ja sen oireet voivat vaihdella ja ilmaantua asteittain. Yleisimmät eturauhasen liikakasvu oireet ovat:

 • Tihentynyt virtsaamistarve
 • Heikentynyt tai katkeileva virtsasuihku
 • Tiputtelu virtsaamisen jälkeen
 • Rakon tyhjenemiseen liittyvät ongelmat

Eturauhasen liikakasvu oireet ovat seurausta rauhasen kasvun aiheuttamasta paineesta virtsaputken ja rakonpohjan alueella. Tämän johdosta oireet aiheuttavat virtsaamiseen liittyviä ärsytys- ja tukosoireita.

Eturauhasen liikakasvu ja erektio-ongelmat voivat myös kulkea käsikädessä. Seksuaalinen haluttomuus voi usein seurata liikakasvua.

On hyvä muistaa, että liikakasvuun ei usein liity varsinaista kipua. Mikäli eturauhanen tuntuu hyvin kipeältä, kärsit kuumeesta tai virtsan mukana on myös verta, kannattaa lääkäriin hakeutua heti. Nämä oireet voivat nimittäin viitata vakavampaan sairauteen.

Tarvitsetko eturauhasen hoitoon reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Finasteride
Finasteride

Eturauhasen liikakasvu: hoito

Eturauhasen liikakasvun oireet ovat aina hyvä syy vierailla lääkärissä. Eturauhasen liikakasvu voidaan diagnosoida helposti tunnustelemalla eturauhasta peräsuolen kautta. Tutkimuksiin voi kuulua myös verikoe, jolla selvitetään veriarvoja. PSA-arvo, eli prostata spesifinen antigeeni, on hyvä tutkia, sillä siinä esiintyvät muutokset voivat olla merkki muista eturauhasen vaivoista.

Hoitomahdollisuuksia on olemassa useita. Eturauhasen liikakasvu oireet voidaan poistaa joko:

 • Lääkehoidolla, sekä reseptilääkkeillä että ilman reseptiä saatavilla luontaistuotteilla. Lääkkeistä on hyvä keskustella lääkärin kanssa ja luontaistuotteet ovat hyvä tapaa aloittaa lääkehoito, sillä ne aiheuttavat usein vähemmän sivuoireita.
 • Leikkaushoidolla, joka soveltuu erityisesti vaikeimpien oireiden hoitoon. Leikkaushoidossa eturauhanen poistetaan yleensä kokonaan.
Apu eturauhasongelmiin
Joskus suurentunut eturauhanen ei vaadi välitöntä hoitoa. Eturauhasen liikakasvu oireet voivat olla todella vähäisiä ja niiden kehittymistä on parempi seurata ilman lääkehoitoa tai esimerkiksi kasvivalmisteita käyttämällä. Oireiden pahentuessa voidaan sitten aloittaa lääkehoito tai harkita leikkaushoitoa.

Eturauhasen liikakasvun ei kannata pelästyttää, mutta oireiden ilmaantuessa asia tulee tutkia mahdollisimman nopeasti. Tämä takaa, että oikeanlainen hoito aloitetaan pikimmiten ja vaivan vaikutus elämänlaatuun pysyy mahdollisemman vähäisenä.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab