Mikä auttaa unettomuuteen – kolme keinoa parempaan uneen

Etusivu » Mikä auttaa unettomuuteen – kolme keinoa parempaan uneen
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Nukahtaminen ei ole kaikille aina niin yksinkertaista. Silmät kiinni ja sänkyyn ei neuvona auta, jos univaikeudet vaivaavat. Mutta mikä auttaa unettomuuteen? Vastaus voi löytyä pienistä, mutta tärkeistä teoista juuri ennen nukahtamista.

Unettomuus on todellinen ongelma nyky-yhteiskunnassa. Arvioiden mukaan noin 5-10% aikuisista kärsii jatkuvasta unettomuudesta ja noin joka viides suomalainen aikuinen myöntää joskus kärsivänsä uniongelmista. Vaikka unettomuuden taustalla voi olla ruumiillinen syy, kuten neurologinen sairaus, on kyse monesti vain väliaikaisesti ei-fyysisestä häiriöstä, kuten stressistä.

Suositut tuotteet uniongelmiin ja unenlaadun parantamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)

Unettomuutta kannattaa koittaa parantaa kolmen keinon avulla: kiinnittämällä huomiota iltarutiineihin, parantamalla nukkumatiloja, ja kokeilemalla melatoniilisän käyttöä.

Mikä auttaa unettomuuteen?

Unihäiriöt voivat ilmetä vaikeutena nukahtaa, unen katkonaisuutena tai liian aikaisena heräämisenä aamuyön tunteina. Normaalin aikuisen tulisi nukahtaa noin 10-20 minuutin kuluttua ja heräämisen jälkeen olon tulisi olla virkeä. Mikäli näin ei ole, voi kyseessä olla uniongelmat.

Mutta mikä auttaa unen saantiin? Nukahtamista ja unenlaatua voi parantaa monin pienin keinoin. Oikeat iltarutiinit ovat yksi asia, mikä auttaa unettomuuteen hyvinkin tehokkaasti. Tässä vinkit asioihin, joihin kannattaa kiinnittää huomiota omia iltarutiineja miettiessä:

  • Vältä tekniikan käyttöä ja erityisesti siniselle valolle altistumista vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa.
  • Harrasta raskasta liikuntaa noin 3-4 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tutkimusten mukaan hikiliikunta parantaa unenlaatua.
  • Syö hitaita hiilihydraatteja iltapalaksi.

Näiden iltarutiinien avulla voit nopeuttaa unensaantia sekä parantaa unirytmiä. Säännölliset iltarutiinit ovat tärkeä asia, mikä auttaa unettomuuteen. Mikäli unettomuuden taustalla on stressiä, masentuneisuutta tai ahdistusta, voivat iltarutiinit luoda turvallisuuden ja rauhallisuuden tunteen, joka edesauttaa nukahtamista.

Miten saada unta kotikonstein?

Iltarutiinien lisäksi on tärkeä kiinnittää huomiota nukkumispaikkaan. Makuuhuoneen olosuhteet ovat asia, mikä auttaa nukahtamaan nopeammin ja unen kestämään pitempään.

Joskus hengitys- ja rentoutumisharjoitukset voivat olla keino mikä auttaa unettomuuteen. On kuitenkin tärkeä muistaa, ettei unta kannata pakottaa. Mikäli nukahtaminen on vaikeaa, kannattaa kokeilla nousta sängystä ja venytellä hetkinen, jotta keho voi rentoutua. Pakonomainen nukahtaminen voi vain ahdistaa ja siten siirtää nukahtamista entisestään.

Kiinnitä huomiota seuraaviin asioihin mikäli haluat parantaa unenlaatuasi ja nopeuttaa nukahtamista:

  • Pidä makuuhuoneen lämpötila viileänä. Paras lämpötila on noin 18-23 asteen tienoilla.
  • Valaise huone lämpimillä valoilla, sillä se saa aivot ajattelemaan auringonlaskua.
  • Valitse sänkyvaatteiksi luonnonkuituja, kuten silkkiä ja puuvillaa.
  • Soita rauhallista unimusiikkia, kuten luonnonääniä, mikäli hiljaisuus tuntuu ahdistavalta.
  • Panosta tyynyn- ja patjanlaatuun, ja muista vaihtaa ne riittävän usein.

Mikä luontaistuote auttaa unettomuuteen?

Lääkkeet ovat myös vaihtoehto, mikä auttaa unettomuuteen. Kroonista ja sairauksista johtuvaa unettomuutta hoidetaan usein lääkkeiden avulla. Mutta avuksi ei tarvita aina reseptilääkkeitä, vaan unenlaatua voi parantaa luontaistuotteilla.

Paras luontaistuote on tutkitusti melatoniinilisä. Melatoniini esiintyy kehossa normaalista ja sen tarkoitus on säädellä unirytmiä. Melatoniinin tuotanto voi kuitenkin hidastua ja melatoniinilisän nauttiminen ennen nukahtamista on hyvä keino, mikä auttaa unen saantiin.

Melatoniinilisä tulisi nauttia noin pari tuntia ennen nukahtamista. Sen nauttimisen voi ottaa osaksi iltarutiineja – nauti lisä iltapalalla kamomillateen kera, ja hiljenny makuuhuoneeseen lukemaan lehteä tai venyttelemään kevyesti.

Jätä kommentti