Yleisimpiä syitä mistä johtuu hiustenlähtö

Etusivu » Yleisimpiä syitä mistä johtuu hiustenlähtö
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Jos harjaan jää paljon hiuksia tai hiukset näyttävät ohenevan, on tärkeä tarkkailla tilannetta. Mistä johtuu hiustenlähtö ja voiko hupenevia hiuksia saada takaisin? Tässä yleisimmät syyt mistä hiustenlähtö voi johtua, ja vinkit tämän kiusallisen ongelman hoitamiseksi.

Mistä johtuu hiustenlähtö?

On tärkeä tietää, ettei hiustenlähtö ole mitenkään epänormaalia. Hius elää sykleissä ja jokaisella meillä on noin 15% hiuksista jatkuvasti telogeeni- eli lepovaiheessa. Tämä tarkoittaa sitä, että hiuksen karvatuppi on siirtynyt lepotilaan ja hius irtoaa lopulta päänahasta. Se kuinka paljon hiuksia on juuri tässä lepovaiheessa vaihtelee kuitenkin ajoittain paljonkin, mikä on syy mistä johtuu hiustenlähtö yleisimmin.

Moni kokeekin, että hiustenlähtö voi vaihdella. Joskus harjaan voi irrota hiuksia hieman enemmän, mutta tämä ei suinkaan aina ole merkki mistään vakavammasta. Tavallisen hiustenlähdön aikaan hiuksia irtoaa noin 50-150 päivässä.

Hiustenlähtö nopeutuu iän karttuessa ja vanhana hiuksenlaatu ja niiden määrä heikkenevät. Tämä johtuu siitä, että kehon hormonitoiminta hidastuu.

Mistä johtuu runsas hiustenlähtö?

Joskus hiustenlähtö voi kuitenkin olla runsasta tai äkillistä. Tämä voi olla merkki useasta eri asiasta. Tässä yleisimmät syyt mistä johtuu hiustenlähtö, varsinkin jos se on runsasta ja paikoittaista.

Geenit

Geenit ovat tavallisin syy mistä johtuu kaljuuntuminen, niin miehillä kuin naisillakin. Androgeneettinen kaljuuntuminen alkaa yleensä aina päälaelta tai hiusrajasta, joten se on suhteellisen helppo tunnistaa.

Ravintoaineiden puute

Hiukset tarvitsevat ravintoa ja epätasapainoinen ravinto voi olla syy mistä johtuu hiustenlähtö. Runsas hiustenlähtö on yhdistetty näiden ravintoaineiden puutostiloihin:

  • Rauta
  • Proteiini
  • Rikki
  • Kupari
  • Magnesium
  • Rasvahapot

Toisaalta taas liiallinen A-vitamiinin saanti voi olla syy mistä johtuu hiustenlähtö. Normaalisti tätä vitamiinia on kuitenkin hankala saada liikaa, vaan liiallinen A-vitamiinin määrä voi johtua vitamiinilisien käytöstä.

Sairaudet ja tietyt lääkkeet

On olemassa joukko sairauksia mistä voi johtua hiustenlähtö. Näihin lukeutuvat kilpirauhassairaus, nivelreuma, atooppinen ekseema, diabetes, anemia, kasvaimet, ja erilaiset sieni- ja bakteeri-infektiot.

Eräiden lääkkeiden sivuoireina voi esiintyä hiustenlähtöä. Näistä tunnetuimmat liitetään syövän hoitoon, mutta myös masennuslääkkeet, kipulääkkeet ja erilaiset verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa väliaikaista hiustenlähtöä.

Stressi

Stressiä voi esiintyä monen eri asian tiimoilta ja tämä henkinen rasitus voi johtaa ongelmiin hiusten normaalissa kasvussa. Stressi yleensä heikentää hormonitasapainoa, jolloin hiustenlähtö voimistuu.

Mistä johtuu naisten hiustenlähtö?

Naisten kaljuuntuminen ja hiustenlähtö on usein vaietumpi aihe. Hiukset yhdistetään niin usein naiseuteen, että niiden häviäminen voi olla monelle kova paikka. On kuitenkin olemassa monia syitä mistä johtuu naisten hiustenlähtö.

Kaikki edellä mainitut syyt voivat toki osua myös naisten kohdalle, mutta kannattaa huomioida myös muut erityisesti naisia koskevat tekijät. Näistä yleisin on erilaiset hormoniepätasapainot, mistä johtuu hiustenlähtö. Hormonitoiminnan epätasapainoon voi naisten kohdalla vaikuttaa muun muassa:

  • Ehkäisypillerien käyttö
  • Raskaus ja synnytys
  • Vaihdevuodet

Kuinka hoitaa hiustenlähtöä?

Mikäli hiustenlähtö on runsasta tai se kohdistuu vain tietylle alueelle, kannattaa ruveta pohtimaan syitä mistä johtuu hiustenlähtö juuri sinun kohdallasi. Hoitoon on olemassa monia keinoja.

Elintapamuutokset

Pyri tarkkailemaan ravinnonsaantiasi ja varmista, että saat oikeanlaisia vitamiineja ja hivenaineita. Tämän lisäksi stressiä tulisi pyrkiä välttelemään – ota esimerkiksi jooga ja meditaatio kokeiluun tasapainottamaan oloasi.

Luontaistuotteet ja lääkkeet

Runsasta hiustenlähtöä voi hoitaa myös erilaisilla lääkkeillä. Hyvä reseptitön lääke on esimerkiksi Provexin, jonka voit tilata netistä ja sen avulla voit hoitaa jopa geneettistä kaljuuntumista. Keskustele myös lääkärisi kanssa mikäli epäilet, että sinulla on jokin yllä mainituista sairauksista mistä johtuu hiustenlähtö kohdallasi.

Jätä kommentti