Mitä alhainen vapaa testosteroni tarkoittaa ja miten hoitaa?

Etusivu » Mitä alhainen vapaa testosteroni tarkoittaa ja miten hoitaa?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Testosteroni on miehelle elintärkeä hormoni, jonka tuotannosta vastaavat miehen kivekset ja lisämunuaisten kuorikerros. Testosteronin määrän kehossa voi mitata verikokeella ja mahdollinen alhainen vapaa testosteroni kannattaa hoitaa nopeasti.

Matala vapaa testosteroni ei ole pitkässä juoksussa miehen keholle hyvä asia, sillä se voi johtaa moniin eri toimintahäiriöihin ja jopa sairauksiin. Testosteroni vaikuttaa kehossa nimittäin kahdella tavalla. Sen vaikutukset ovat:

  • Androgeenisia, eli miehisiä kehonpiirteitä korostavia sekä sukupuoliominaisuuksia ylläpitäviä.
  • Anabolisia, eli kudoksia kasvattavia ja ylläpitäviä.

Jos kehon testosteronin tuotanto hidastuu ja alhainen vapaa testosteroni on jatkuvaa, voivat yllä mainitut kehontoiminnot häiriintyä. Sen johdosta miehillä voi esiintyä muun muassa erektio-ongelmia, haluttomuutta, luiden haurastumista, lihaskunnon heikkenemistä ja jopa liikalihavuutta.’

Matala testosteroni on myös yhdistetty Alzheimerin tautiin, joten ongelmia ei kannata vähätellä ja eikä hoidon aloittamista tulisi siirtää kauemmas. Ei vähintään siksi, että matala testosteroni voi johtaa jopa masennukseen ja kognitiivisiin ongelmiin, varsinkin vanhemmilla miehillä.

Testosteronitasojen mittaus

Mikäli epäilet ongelmia testosteronitasoissasi, voidaan muutokset testosteronin tuotannossa todeta helposti verikokeen avulla. Verinäytteen avulla katsotaan sekä kokonaistestosteroni että niin sanottu vapaa testosteroni. Vapaan testosteroni mittaus onnistuu samaan aikaan kokonaistestosteronin kanssa.

Mikäli alhainen vapaa testosteroni on havaittavissa, voidaan lisätutkimuksissa etsiä matalan testosteronituotannon syitä esimerkiksi aivolisäkkeen toimintahäiriöistä. Tällöin verikokeella voidaan mitata follikkelia stimuloivia hormoneja ja prolaktiinin määrää veressä.

Miehen kokonaistestosteronin viitearvo aikuisella miehellä on noin 10-38 nanomoolia litrassa.

Miehen vapaa testosteroni viitearvot ovat puolestaan:

  • Miehet 18-21 vuotta: 20-101 pmol/l
  • Miehet 22-38 vuotta: 31-94 pmol/l
  • Miehet 39-58 vuotta: 25-80 pmol/l
  • Miehet yli 59 vuotta: 19-66 pmol/l

Testosteronia mitattaessa on tärkeä, että kokeet tehdään aamulla. Iltapäivällä otetut verinäytteet voivat olla viitearvojen ulkopuolella, mutta häiriötä testosteronintuotannossa ei kuitenkaan ole.

Kun testosteronin viitearvot ovat selvillä on ongelman hoitaminen helpompaa. Arvojen perusteella voidaan kokeilla eri lähestymistapoja, aina kotikonsteista reseptilääkkeisiinkin.

Alhainen vapaa testosteroni ja sen hoito

Alhainen vapaa testosteroni on helposti hoidettavissa. Lieviin ongelmiin on olemassa monia hyviä ilman reseptiä saatavia lääkkeitä. Testosteroni luontaistuote voi olla yksi vaihtoehto ja testosteronilisät ovatkin usein turvallinen tapa lisätä testosteronia kehossa. Tuotteiden avulla voi hoitaa muun muassa haluttomuutta ja erektiohäiriöitä.

Alhainen vapaa testosteroni voi myös korjaantua elämäntapamuutoksilla. Säännöllinen ja riittävä unirytmi, säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio ovat tärkeitä, mikäli kärsit matalasta testosteronista.

Mikäli viitearvot ovat hyvinkin paljon alle toivotun ja ongelmat eivät poistu kotikonstein, voi lääkäri määrätä erilaisia testosteronihoitoja.

On hyvä kuitenkin muistaa, että ongelmaa kannattaa aina pyrkiä hoitamaan luonnollisin keinoin. Tutkimuksissa on muun muassa todettu, että luontainen testosteronin lisääminen edistää parhaiten miesten henkistä suorituskykyä verrattuna synteettisiin lääkkeisiin.

Koska testosteroni on miehille elintärkeä hormoni, kannattaa häiriöt sen tuotannossa ottaa vakavasti. Tosiasia on kuitenkin se, että alhainen vapaa testosteroni voi hoitua helpoilla kotikonsteilla ja luontaistuotteilla.

Jätä kommentti