Milloin raskauden ensioireet alkavat ja miten?

Raskaus voidaan alkuvaiheessa varmistaa vain raskaustestin tai ultraäänen avulla. Mutta alkuraskauteen liittyy kuitenkin joukko oireita, jotka voivat kertoa raskaudesta. Milloin raskauden ensioireet alkavat ja miten ne sitten voi tunnistaa?

Raskauden ensioireet voivat vaihdella ja niiden esiintyminen voi olla hyvinkin erilaista naisten keskuudessa. Raskauden oireet ensimmäisellä viikolla voivat olla helposti tunnistettavissa, kun taas toisten naisten raskaus voi edetä yllättävänkin pitkälle ilman suurempia oireita. Oireiden olemassa olosta tai olemattomuudesta ei myöskään kannata olla huolissaan, sillä ne vaihtelevat yksilöllisesti.

Milloin raskauden ensioireet alkavat?

Se kuinka nopeasti raskauden ensioireet alkavat voi siis vaihdella suuresti naisten kohdalla. Alkuraskaudeksi luokitellaan kuitenkin raskauden ensimmäinen kolmannes. Tämä on suurten muutosten aikaa, munasolun hedelmöittymisen aiheuttaen naisen kehossa reaktioita, jotka pyrkivät suojelemaan alkiota ja sikiön kehitystä.

Ensimmäiset viikot aina aivan ensimmäisestä viikosta 12. viikkoon ovat siis aikaa, milloin raskauden ensioireet alkavat. Ensimmäiseksi raskausviikoksi lasketaan itse asiassa viikko, jolloin naisen viimeisimmät kuukautiset ovat loppuneet. Tämä silloinkin, kun et itse asiassa ole vielä raskaana!

Koska ensimmäinen raskausviikko on siis virallisesti se viikko, jolloin naisella oli edellisen kerran kuukautiset, eivät raskauden ensioireet välttämättä esiinny kuin vasta viikkoja hedelmöittymisen jälkeen.

Ensimmäiset raskausoireet ovulaation jälkeen ovat yleensä vain kramppeja ja pientä tiputteluvuotoa, mikä yleensä voidaan yhdistää myös kuukautisiin. Koska raskauden ensioireet alkavat hyvin eri tavoin, voi moni raskaana oleva nainen luulla siis olevansa lähellä kuukautisten alkamista, eikä niinkään raskaana.

Yleisesti ottaen ensimmäisiä oireita voi ilmaantua jo ensimmäisen neljän viikon aikana. Oireiden määrä lisääntyy neljän viikon jälkeen. Neljästä viikosta aina kahdenteentoista viikkoon, oireita voi esiintyä jo useita.

Minkälaiset raskauden ensioireet ovat?

Koska raskauden ensioireet alkavat niin eri aikaan naisesta riippuen on tärkeä kuunnella kehoaan mikäli epäilet raskautta. Raskauden ensioireet vaihtelevat paljon, mutta on olemassa muutamia oireita, jotka yleensä liitetään alkuraskauteen.

Kaikista yleisimpiin oireisiin liittyy:

  • Kuukautisten poisjäänti tai niiden esiintyminen tiputteluna, varsinkin jos kiertosi on normaalisti säännöllinen.
  • Rintojen arastus tai nännien muuttuminen tummemmaksi.
  • Pahoinvointi, varsinkin aamulla.
  • Väsymys.

Näiden lisäksi on olemassa joukko muita oireita, jotka ovat yleisiä juuri raskauden alkuvaiheessa. Moni nainen voi kärsiä myös:

  • Mielialanvaihteluista
  • Tihentyneestä virtsaamisen tarpeesta
  • Makumieltymysten muuttumisesta
  • Hajuaistin herkistymisestä
  • Suonenvedosta
  • Kehon lämpötilan noususta

Mikäli raskaus on kohdallasi mahdollinen ja sinulla esiintyy yllä olevia oireita, voi raskauden mahdollisuus kohdallasi olla korkea. Sitä milloin raskauden ensioireet alkavat on mahdotonta tietää varmaksi, joten oireiden avulla ei voi varmistaa niin raskautta, kuin sen alkamisajankohtaakaan. Ainut varma tapa varmistua asiasta on tehdä raskaustesti ja vierailla lääkärin vastaanotolla testin näyttäessä positiivista.

Mitä jos et huomaa mitään raskauden ensioireita?

On tärkeä kuitenkin muistaa, että raskauden ensioireet vaihtelevat naisesta toiseen suuresti. Itse asiassa monella naisella voi esiintyä kuukautisvuotoa normaalisti vielä kuukausi pari raskauden alkamisen jälkeenkin. Se kuinka nopeasti raskauden ensioireet alkavat, riippuu täysin naisesta ja hänen kehon reaktioista.

Se milloin oireet alkavat, ei siis ole kiveen kirjoitettu, eikä oireettomuudesta kannata olla huolissaan. On kuitenkin tärkeä kuunnella kehoaan ja tehdä raskaustesti aina jos epäilet raskautta. Sikiön kehitykselle on tärkeää, että tiedostat raskauden, jotta vältät esimerkiksi alkoholia tai tupakointia ollessasi raskaana. Joskus raskauden ensioireisiin voidaankin lukea vain se yksinkertainen tunne, että jokin on kehossasi erilailla!

Jaa tämä artikkeli:

Kahdeksan maistuvaa ruoka-ainetta mistä saa magnesiumia

Kahdeksan maistuvaa ruoka-ainetta mistä saa magnesiumia

Magnesiumin puute on yleisempi ongelma kuin moni luulee. Onneksi maailma on täynnä ruokia mistä saa magnesiumia helpottamaan oloa. Magnesium on
Parhaat lähteet mistä saa B12-vitamiinia

Parhaat lähteet mistä saa B12-vitamiinia

B12-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää, mutta se voi olla vaikeaa, varsinkin jos olet vegaani. Monet ruuat mistä saa B12-vitamiinia eivät
Paras lääke nivelkipuun – vaihtoehdot puntarissa

Paras lääke nivelkipuun – vaihtoehdot puntarissa

Jos niveliä kolottaa ja särkee, voi paras lääke nivelkipuun löytyä yllättävän läheltä. Tässä vinkit, joiden avulla nivelkivun hoito onnistuu taatusti.

Vastaa