Milloin raskauden ensioireet alkavat ja miten?

Raskaus voidaan alkuvaiheessa varmistaa vain raskaustestin tai ultraäänen avulla. Mutta alkuraskauteen liittyy kuitenkin joukko oireita, jotka voivat kertoa raskaudesta. Milloin raskauden ensioireet alkavat ja miten ne sitten voi tunnistaa?

Raskauden ensioireet voivat vaihdella ja niiden esiintyminen voi olla hyvinkin erilaista naisten keskuudessa. Raskauden oireet ensimmäisellä viikolla voivat olla helposti tunnistettavissa, kun taas toisten naisten raskaus voi edetä yllättävänkin pitkälle ilman suurempia oireita. Oireiden olemassa olosta tai olemattomuudesta ei myöskään kannata olla huolissaan, sillä ne vaihtelevat yksilöllisesti.

Milloin raskauden ensioireet alkavat?

Se kuinka nopeasti raskauden ensioireet alkavat voi siis vaihdella suuresti naisten kohdalla. Alkuraskaudeksi luokitellaan kuitenkin raskauden ensimmäinen kolmannes. Tämä on suurten muutosten aikaa, munasolun hedelmöittymisen aiheuttaen naisen kehossa reaktioita, jotka pyrkivät suojelemaan alkiota ja sikiön kehitystä.

Raskauteen ja äitiyteen liittyvät tuotteet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Raskaus- & Ovulaatiotesti
 • Raskaus- & Ovulaatiotestit
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten ripsien kasvatukseen.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
BabyShop
 • Babyshop
  Verkkokaupastamme löydät vauvan- ja lastenvaatteet, turvaistuimet, äitiysvaatteet ja paljon muuta.
  Katso kaupan valikoima!
Vauva
 • Vauva
  Vauva on tietoa, tukea ja tunteita elämän ihanimpaan aikaan.
  Katso lehden tarjous!
Stockmann
 • Stockmann
  Kattava valikoima tuotteita terveyteen ja hyvinvointiin ml. raskauteen.
  Katso kaupan valikoima!
Jolie
 • Jolie
  Jolie on Suomen suurin luonnonkosmetiikkatalo, kauneuden ja hyvinvoinnin edelläkävijä.
  Katso kaupan valikoima!
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima tuotteita äitiyteen ja lastenhoitoon. Lastentarvikkeita yli 300 tuotteen verran.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima.
  Katso kaupan valikoima!

Ensimmäiset viikot aina aivan ensimmäisestä viikosta 12. viikkoon ovat siis aikaa, milloin raskauden ensioireet alkavat. Ensimmäiseksi raskausviikoksi lasketaan itse asiassa viikko, jolloin naisen viimeisimmät kuukautiset ovat loppuneet. Tämä silloinkin, kun et itse asiassa ole vielä raskaana!

Koska ensimmäinen raskausviikko on siis virallisesti se viikko, jolloin naisella oli edellisen kerran kuukautiset, eivät raskauden ensioireet välttämättä esiinny kuin vasta viikkoja hedelmöittymisen jälkeen.

Ensimmäiset raskausoireet ovulaation jälkeen ovat yleensä vain kramppeja ja pientä tiputteluvuotoa, mikä yleensä voidaan yhdistää myös kuukautisiin. Koska raskauden ensioireet alkavat hyvin eri tavoin, voi moni raskaana oleva nainen luulla siis olevansa lähellä kuukautisten alkamista, eikä niinkään raskaana.

Yleisesti ottaen ensimmäisiä oireita voi ilmaantua jo ensimmäisen neljän viikon aikana. Oireiden määrä lisääntyy neljän viikon jälkeen. Neljästä viikosta aina kahdenteentoista viikkoon, oireita voi esiintyä jo useita.

Minkälaiset raskauden ensioireet ovat?

Koska raskauden ensioireet alkavat niin eri aikaan naisesta riippuen on tärkeä kuunnella kehoaan mikäli epäilet raskautta. Raskauden ensioireet vaihtelevat paljon, mutta on olemassa muutamia oireita, jotka yleensä liitetään alkuraskauteen.

Kaikista yleisimpiin oireisiin liittyy:

 • Kuukautisten poisjäänti tai niiden esiintyminen tiputteluna, varsinkin jos kiertosi on normaalisti säännöllinen.
 • Rintojen arastus tai nännien muuttuminen tummemmaksi.
 • Pahoinvointi, varsinkin aamulla.
 • Väsymys.

Näiden lisäksi on olemassa joukko muita oireita, jotka ovat yleisiä juuri raskauden alkuvaiheessa. Moni nainen voi kärsiä myös:

 • Mielialanvaihteluista
 • Tihentyneestä virtsaamisen tarpeesta
 • Makumieltymysten muuttumisesta
 • Hajuaistin herkistymisestä
 • Suonenvedosta
 • Kehon lämpötilan noususta

Mikäli raskaus on kohdallasi mahdollinen ja sinulla esiintyy yllä olevia oireita, voi raskauden mahdollisuus kohdallasi olla korkea. Sitä milloin raskauden ensioireet alkavat on mahdotonta tietää varmaksi, joten oireiden avulla ei voi varmistaa niin raskautta, kuin sen alkamisajankohtaakaan. Ainut varma tapa varmistua asiasta on tehdä raskaustesti ja vierailla lääkärin vastaanotolla testin näyttäessä positiivista.

Mitä jos et huomaa mitään raskauden ensioireita?

On tärkeä kuitenkin muistaa, että raskauden ensioireet vaihtelevat naisesta toiseen suuresti. Itse asiassa monella naisella voi esiintyä kuukautisvuotoa normaalisti vielä kuukausi pari raskauden alkamisen jälkeenkin. Se kuinka nopeasti raskauden ensioireet alkavat, riippuu täysin naisesta ja hänen kehon reaktioista.

Se milloin oireet alkavat, ei siis ole kiveen kirjoitettu, eikä oireettomuudesta kannata olla huolissaan. On kuitenkin tärkeä kuunnella kehoaan ja tehdä raskaustesti aina jos epäilet raskautta. Sikiön kehitykselle on tärkeää, että tiedostat raskauden, jotta vältät esimerkiksi alkoholia tai tupakointia ollessasi raskaana. Joskus raskauden ensioireisiin voidaankin lukea vain se yksinkertainen tunne, että jokin on kehossasi erilailla!

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab