Onko munasarjojen vihlominen merkki jostain vakavammasta?

Munasarjojen vihlominen on epämiellyttävä tunne, johon moni nainen törmää jossakin vaiheessa elämää. Vaikka munasarjojen vihlonta ei aina ole vaarallista, on oireita hyvä tarkkailla. Tässä vinkit naisille, joita munasarjojen vihlominen häiritsee.

Munasarjat ovat naisen hedelmällisyyden kannalta tärkeä ruumiinosa. Ne tuottavat hormoneja, jotka määrittelevät kuukautisia, sekä vapauttavat kierron aikana vähintään yhden munasolun, joka voidaan hedelmöittää raskauden alkamiseksi.

Munasarjat voivat kuitenkin oireilla. Oireet voivat olla, joko:

 • Akuutti ja hetkellinen kipu, joka usein häviää muutamassa päivässä.
 • Krooninen ja jatkuva kipu, joka voi kestää jopa viikkoja.

Kipu munasarjoissa ja alaselässä voi esiintyä aina kuukautisten aikaan. Munasarjakipu oikealla puolella kehoa on myös hyvin yleinen. Kipu voi usein alkaa hyvinkin huomaamatta ja pahentua ajan myötä. Kipua ei kuitenkaan kannata sivuttaa, varsinkin jos se on jatkuvaa ja hyvinkin voimakasta.

MetaBurn
MetaBurn

Munasarjojen vihlominen – syyt usein vaarattomia

Munasarjojen vihlomisen syyt voivat olla harmittomia, mutta myös vakavia. Tässä yleisemmät syyt munasarjojen vihlontaan.

Kuukautisiin liittyvät kivut

Munasarjojen vihlonta ennen kuukautisia on usein merkki ovulaatiosta, eikä tämä ole sinänsä vaarallista. Mikäli ovulaationkivut ovat suuret, voi nainen syödä ehkäisypillereitä, jotta kivut loittonevat.

Kuukautiskipujen syynä voi olla myös endometrioosi. Endometrioosin syytä ei tiedetä, mutta sen hoitoon on olemassa erilaisia hormonaalisia ratkaisuja. Pahimpia kiputiloja voidaan tarvittaessa hoitaa leikkauksella.

Oslo Skin Lab

Tulehdustilat

Munasarjojen vihlonta voi kuitenkin olla merkki myös kehon tulehdustilasta. Elimistön omat tai vieraat bakteerikannat saattavat aiheuttaa tulehduksia, jotka johtavat munasarjojen vihlontaan. Gynekologisiin tulehduksiin lukeutuu muun muassa:

 • Emätintulehdus
 • Kohdunsuun tulehdus
 • Kohdun tulehdus
 • Sukupuolitaudit kuten klamydia

Tulehdukset saadaan usein hallintaan antibiooteilla.

Kasvaimet

Kyseessä voi myös olla kasvain, jonka riskit lisääntyvät iän karttuessa. Kohdun ja munasarjojen kasvaimet voivat olla hyvä- tai pahanlaatuisia. Hyvälaatuisia kasvaimia ei aina välttämättä tarvitse poistaa, mikäli kivut ovat muuten hallittavissa. Kasvainten hoitona on yleisesti erilaiset leikkaushoidot ja pahalaatuisten kasvainten kohdalla myös sädehoito on mahdollinen.

Raskauskomplikaatiot

Munasarjojen vihlominen voi olla myös merkki raskauskomplikaatioista. Mikäli olet raskaana, kannattaa sinun keskustella kivuista heti lääkärin kanssa.

Ongelmat muualla kehossa

Kivut munasarjoissa ja alavatsassa eivät kuitenkaan aina tarkoita, että ongelmat esiintyvät tällä alueella. Muun muassa suolista- ja virtsatiesairaudet voivat aiheuttaa kipua munasarjoissa. Sen lisäksi selkävaivat voivat säteillä tällä alueella.

GreatSkin
GreatSkin

Mitä tehdä jos munasarjojen vihlominen vaivaa?

Munasarjojen kipuun kannattaa kiinnittää huomioita ja syistä keskustella lääkärin kanssa. Gynekologi voi yleensä rajata syyt nopeasti verikokeilla ja mahdollisella ultraäänitutkimuksella. Naisten kannattaa myös säännöllisesti käydä papa- eli irtosolukokeessa.

Munasarjojen vihlominen on usein normaalia, mutta kipujen hoitoon on olemassa ratkaisua, joten siitä ei tarvitse kärsiä. Mutta koska kivut voivat olla myös merkki jostakin vakavammasta, eikä niitä siksi kannata ohittaa olankohautuksella.

Lääkäriin kannattaa suunnata viimeistään silloin jos kipuun liittyy myös:

 • Pahoinvointia
 • Äkillinen kuume
 • Yhtäkkinen painonnousu tai –pudotus
 • Näköhäiriöt
 • Jatkuva ja poikkeava vuoto

Lääkärin kanssa keskusteltaessa on hyvä kiinnittää huomioita kuukautiskiertoon, mahdollisiin sukupuolitauteihin ja raskauden mahdollisuuteen. Kuten sanottua, syyt selviävät usein helposti muutamalla kokeella.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab