Mistä pitkittyneet kuukautiset voivat johtua?

Kuukautiset eivät kuulu monenkaan naisen suosikkiasioihin maailmassa. Pitkittyneet kuukautiset ovat siis vielä ikävämpää – mutta mistä niissä on kyse?

Jokaisen naisen kuukautiskierto on hieman erilainen. Yleisesti ottaen kuukautiskierron pituus on noin 25-35 vuorokautta. Vuoto kestää normaalisti kahdesta seitsemään päivään. Pitkittyneet kuukautiset tarkoittavat siis sitä, että vuoto jatkuu yli seitsemän, mutta yleensä yli 10 päivän ajan.

Seitsemän yleisintä syytä

Pitkittyneet kuukautiset voivat johtua monesta syystä ja tässä ovat ne yleisimmät:

1. Erilaiset ehkäisymuodot

Sekä kierukka että hormonaalinen ehkäisy voivat pitkittää kuukautisia ja muuttaa kuukautiskiertoa. Kierukka on yksi yleisin syy pitkittyneisiin kuukautisiin ja lisääntynyttä vuotoa esiintyy varsinkin heti kierukan asentamisen jälkeen.

Hormonit voivat myös muuttaa kuukautiskiertoa ja monet hormonaaliset ehkäisymuodot ovatkin usein vuoto-ongelmien taustalla. Hormonaalisiin ehkäisymuotoihin lukeutuvat muun muassa:

  • E-pillerit
  • Ehkäisylaastarit
  • Ehkäisykapseli

2. Raskaus tai raskauden keskeytys

Niin raskaus kuin sen äkillinen keskeytyminenkin voivat pitkittää kuukautisvuotoa. Pitkittyneitä kuukautisia ei yleensä yhdistetä juuri raskauteen, mutta kaikenlaiset muutokset kuukautisvuodossa voivat olla merkki raskaudesta – jopa niiden pidentyminen. Mikäli olet raskaana ja vuotoa esiintyy, voi kyseessä olla keskenmeno.

3. Polyypit ja sidekudoskasvaimet

Kohdussasi voi normaalisti esiintyä harmittomia polyyppeja tai hyvälaatuisia sidekudoskasvaimia. Pitkittyneet kuukautiset voivat johtua näiden polyyppien tai kasvaimien vaikutuksesta kohdun toimintaa.

Tarvitsetko kuukautisiin reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Norethisterone
Noretisteroni

4. Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymä on hyvin yleinen naistenvaiva. Tällöin munasolut eivät kehity normaalisti, hormonitoiminta voi olla epänormaalia ja siten johtaa pitkittyneisiin kuukautisiin.

5. Aikaiset vaihdevuodot

Pitkittynet kuukautiset voivat olla merkki vaihdevuosien alkamisesta. Vaihdevuodet alkavat yleensä noin 50 vuoden iässä, mutta hormonitoiminta hidastuu jo 35 ikävuoden jälkeen.

6. Kilpirauhasen toimintahäiriöt

On myös mahdollista, että kilpirauhasen toimintohäiriöt johtavat muutoksiin kuukautiskierrossa. Noin kolmannes naisista kokee kilpirauhasen toimintamuutoksia 30-40 vuoden paikkeilla. Pitkittyneet kuukautiset johtuvat usein juuri siitä, että kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi hormoneja, joten kuukautiset vain jatkuvat. Kilpirauhasen vajaatoiminnan muihin oireisiin lukeutuu muun muassa painonnousu, hiustenlähtö ja väsymys.

7. Erilaiset sairaudet

Harvinaisempi, mutta mahdollinen, vaihtoehto on myös se, että pitkittyneet kuukautiset ovat merkki jostakin piilevästä sairaudesta. Näihin lukeutuvat yleensä:

  • Syöpä, kuten kohdunkaulan syöpä
  • Verisairaus, kuten Willebrandin sairaus
  • Erilaiset sukupuolitaudit, kuten klamydia

Lääkäreiden mukaan esimerkiksi kohdunkaulan syövän ensimmäisiä ja monesti ainoita ulkoisia oireita voi olla vuoto yhdynnän jälkeen. Tällöin vuoto ei siis välttämättä ole vain pitkittynyttä vaan sitä esiintyy muulloinkin.

Ripsiseerumi

Pitkittyneet kuukautiset nuorilla

Yllä olevat syyt voivat esiintyä niin nuorilla kuin aikuisillakin. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että pitkittyneet kuukautiset nuorilla voivat olla hyvin normaali ilmiö. Jos kuukautiset ovat vasta alkaneet, voi kierron pituus ja kesto vaihdella aluksi paljonkin. Mikäli pitkittyneet kuukautiset nuorella jatkuvat vähintään kolmen kierron ajan, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Milloin lääkäriin?

Pitkittyneet kuukautiset voivat siis johtua monesta eri tekijästä. Ne eivät välttämättä ole merkki mistään vakavammasta, mutta jatkuva vuoto ei tietenkään koskaan ole mukavaa. Siispä asiasta kannattaa keskustella lääkärin kanssa ja tutkia mitä vuodon taustalla voi olla. Jos ongelma on esimerkiksi hormonaalinen ehkäisy, voidaan lääkärin avulla kokeilla erilaisia vaihtoehtoja. Toki esimerkiksi raskauden mahdollisuuden voit myös varmistaa ensin itse kotonasi raskaustestin avulla.

Yleisesti ottaen yksittäinen pitempi kierto ei välttämättä ole merkki mistään muusta kuin kehon hetkellisistä hormoniepätasapainosta tai stressistä. Mikäli pitkittyneet kuukautiset kuitenkin jatkuvat runsaana ja useamman kierron ajan, kannattaa sinun varata aika gynekologille tai terveyskeskuslääkärin puheille.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab