Onko sinusta nukahtaminen vaikeaa – mikä avuksi?

Etusivu » Onko sinusta nukahtaminen vaikeaa – mikä avuksi?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Onko nukahtaminen vaikeaa joka ilta? Alla tietoa siitä, mistä se voi johtua ja nukahtamisvinkkejä takaamaan hyvät yöunet.

Hyvistä yöunista ja niiden terveysvaikutuksista toitotetaan joka puolella. Tämä ei ole todellakaan mikään terveysvillitys, vaan unella on suuri vaikutus hyvinvointiisi. Yöunet kannattaa siis ottaa vakavasti.  Jos nukahtaminen on vaikeaa, voi taustalla olla monia eri syitä – onneksi helpotustakin voi saada!

Suositut tuotteet uniongelmiin ja unenlaadun parantamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)

Mistä nukahtamisen vaikeus oikein johtuu?

Hyvin moni suomalainen kokee, että iltaisin on vaikea nukahtaa ja hyvin monen nukahtamisvaikeiden taustalla on erilaisia syitä. Nukahtamisen vaikeus on kuitenkin hyvinkin yleistä, eikä siitä tarvitse heti pelästyä.

Usein nukahtaminen on vaikeaa jos:

 • Kärsit stressistä
 • Sinulla on huolia ja murheita elämässäsi
 • Olet syönyt huonosti
 • Et ole saanut tarpeeksi liikuntaa
 • Olet ollut liian aktiivinen juuri ennen nukahtamista (urheilusuoritus juuri ennen nukahtamista ei helpota unen tuloa!)

On myös mahdollista, että erilaiset lääkkeet tai alkoholin käyttö aiheuttavat sen, että sinun on iltaisin vaikea nukahtaa.

Onko nukahtaminen vaikeaa?

Nukahtamisen vaikeus on siis yleistä ja sen taustalla voi olla erilaisia ongelmia. Mutta onko nukahtamisvaikeus sitten vaarallista? Vaikeus nukahtaa voi olla harmiton jos sitä tapahtuu harvoin ja pystyt helposti löytämään sille syyn. Jos esimerkiksi jännitit seuraavan päivän kokousta, mutta nukuit seuraavana yönä hyvin ja helposti, ei tämä hetkittäinen nukahtamisvaikeus ole ongelma.

Mutta jos nukahtaminen on vaikeaa joka ilta ja sinun on vaikea nukahtaa uudelleen jos heräät keskellä yötä, voi nukahtamisen vaikeudesta kehkeytyä ongelma. Kuten todettu, jokaisen olisi hyvä nukkua noin kahdeksan tuntia joka yö. Jos jäät säännöllisesti tämän unimäärän alle ja monella tunnilla nukahtamisvaikeuksien takia, kärsit unettomuudesta.

Unettomuus voi johtaa moniin erilaisiin ongelmiin, kuten:

 • Masennukseen
 • Painonnousuun
 • Kognitiivisiin ongelmiin ja muistisairauksiin
 • Lisääntyneeseen diabetesriskiin

Viisi vinkkiä helpottamaan nukahtamista

Vaikeus nukahtaa ei kuitenkaan tarkoita, että joudut elämään unettomuuden kanssa lopun elämääsi. On monia erilaisia nukahtamisvinkkejä, joiden avulla saat taas unen päästä kiinni.

1. Rauhoitu ennen nukahtamista

Aloita rauhoittuminen ja kehon uneen valmistautuminen vähintään tunti ennen kuin haluat nukahtaa. Vältä televisiota ja älypuhelimia. Himmennä valoja ja tee hengitysharjoituksia. Mitä rauhallisimmaksi olosi koet, sitä helpompi sinun on nukahtaa.

2. Nauti melatoniinia

Onko nukahtaminen vaikeaa, muttet halua lääkehoitoa? Silloin avuksi kannattaa ottaa melatoniini. Tämä luontaistuote on nimittäin kehon oma unihormoni, jonka avulla sinäkin voit nukahtaa helpommin ja nukkua läpi yön heräämättä. Koska melatoniini on luontaistuote, ei sen käyttö aiheita samanlaisia sivuoireita kuten monet lääkärin määräämät lääkkeet. Melatoniinilisä on oikein käytettynä yksi parhaita keinoja hoitaa unettomuutta.

3. Viileä ja siisti huone

Makuuhuoneen viihtyvyys on tärkeässä roolissa, jos sinun on vaikea nukahtaa iltaisin. Laske lämpötilaa makuuhuoneessa, sillä kehon on helpompi nukahtaa hieman viileässä huoneessa. Pidä huoli myös siitä, että lakanat ja tyynyliinat ovat puhtaita!

4. Syö oikeanlainen iltapala

Ruoka voi pitää sinut hereillä. Tutkimuksissa on nimittäin todettu, että koehenkilöt jotka nauttivat runsaasti hiilihydraatteja iltaisin, nukkuivat huonommin. Iltaisin kannattaa ennemmin nauttia vaikkapa:

 • Manteleita ja muita pähkinöitä
 • Kiivejä ja banaaneja
 • Kalkkunaa ja omega-3 rasvahappoja sisältäviä kaloja, kuten lohta
 • Maitoa ja raejuustoa

5. Liiku päivällä

Vaikka nukahtaminen on vaikeaa heti urheilusuorituksen jälkeen, auttaa liikunta päivällä toteutettuna nukahtamaan iltaisin. Sinun kannattaa siis pyrkiä reippaaseen liikuntasuoritukseen joka päivä, viimeistään ennen iltakuutta, jotta nukahtaminen helpottuisi.

Jätä kommentti