Päänahan hilseily ja sen hoito

Etusivu » Päänahan hilseily ja sen hoito
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Päänahan hilseily ja kutina ovat erittäin yleisiä vaivoja, jotka saattavat johtua ihon liiallisesta kuivuudesta tai jostain ihosairaudesta, kuten psoriasiksesta. Hilse muodostuu päänahan kuolleista ihosoluista, jotka irtoavat ja aiheuttavat usein juuri kutinaa. Kutina saattaa muodostua erittäin ikäväksi vaivaksi, ja raapimalla päänahkaa aiheutat itsellesi lisää hilseilyä ja epäpuhtauksia. Hilseilyn hoito on siis erittäin tärkeää, jotta mitään muita oireita ei pääse muodostumaan.

Hilseily on usein myös erittäin kiusallinen vaiva, sillä yleensä se aiheuttaa kosmeettisia haittoja, kuten hilseen näkymistä tummissa vaatteissa sekä tummissa hiuksissa. Hilseily ei ole vaarallista, mutta se tulisi silti hoitaa kuntoon ettei se pääse pahemmaksi ja jatku pitkään. Mitä nopeammin huomaat hilseilyn, ja aloitat hoitamisen, niin sitä helpommin ja nopeammin siitä pääsee eroon.

Suositut tuotteet hilseen hoitoon ja ehkäisyyn
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)

Hilseilyn hoito

Hilseilyä pystyy hoitamaan monellakin eri tavalla. Lievään hilseilyyn yleensä riittää kevyt päänahan harjaaminen ja hiusten huolellinen pesu. Shampoon tai saippuan jääminen hiuksiin saattaa jo itsessään aiheuttaa hiuksissa hilseilyä. Huuhtele hiukset huolellisesti vedellä pesun jälkeen.

Pesemiseen on olemassa erikseen hilseileville hiuksille tarkoitettuja shampoita, jotka ehkäisevät ja hoitavat päänahkaa ja estävät sen kuivumisen ja hilseen muodostumisen. Shampoot rauhoittavat päänahkaa ja poistavat näkyvän hilseen hiuksista, ja jatkuvalla käytöllä ennen pitkään ehkäisevät uuden hilseen muodostumisen. Hilseshampoita löytyy lähes jokaisesta kaupasta ja apteekista. Jos et ole ihan varma millaista shampoota kannattaisi ostaa, niin kannattaa mennä apteekista kysymään. Sieltä varmasti osataan neuvoa sinua oikean tuotteen luo.

Hilseilyyn on nykyään olemassa myös kapseleita, jotka sisältävät eri vitamiineja hiuksille. Päänahan hilseily saattaa johtua vitamiinipuutoksesta, joka aiheuttaa ihon kuivumista. Varsinkin A-vitamiinilla on iso merkitys ihon hyvinvointiin. Muita vitamiineja ovat B ja C, jotka voivat hilseilyä ehkäistä.

Vitamiinien ohella sinkki on erittäin tärkeässä roolissa ihon, hiusten ja kynsien hyvinvoinnissa. Sinkin puutos saattaa usein aiheuttaa ihon kuivumista muuallakin kuin päänahassa. Sinkki vahvistaa myös hiusten laatua. Sinkki on yksi tärkeimmistä hivenaineista. Se on miehillä todettu olevan tärkeä osa testosteronituotantoa. Riittävällä sinkin saannilla pidät huolen siitä, että testosteronitasot pysyvät normaalina. Testosteronitasot taas ehkäisevät esimerkiksi kaljuuntumista.

Päänahan hilseily ja psoriasis päänahassa

Psoriasis on ihotauti, joka johtuu isosolujen liian nopeasta muodostumisesta. Se aiheuttaa ihon kuivumista, kutinaa, punoitusta sekä hilseilyä. Psoriasista voi esiintyä muuallakin iholla, kuten kyynärpäissä ja polvissa. Päänahan runsas hilseily voi olla merkki psoriasiksesta. Jos hilseilyä ei tunnu saavan millään keinolla kuriin, niin on syytä kääntyä lääkärin puoleen. r

Psoriasista on mahdollista hoitaa ja ehkäistä kotikonstein. Säännöllinen huolellinen pesu auttaa rauhoittamaan ihoa, estää kutinan sekä päänahan hilseily pysyy kurissa. Psoriasikseen on suositeltu kokeiltavaksi erilaisia hoitavia ja kosteuttavia öljyjä sekä rasvoja. Voit kokeilla levittää paksun kerroksen kosteuttavaa rasvaa yön ajaksi päänahkaan sekä hiuspohjaan. Suojaa hiukset yöksi ja aamulla huuhtele ja pese hiukset huolellisesti.

Psoriasis on erittäin harvinainen tauti ja sitä esiintyy vain kahdella prosentilla suomalaisista. Päänahan hilseily hyvin harvoin siis johtuu psoriasiksesta, ja on hoidettavissa alussa mainituilla tavoilla. Jos kuitenkaan nämä eivät auta ja hilseily, kutina tai punoitus on erittäin voimakasta, niin kannattaa hakeutua lääkärin tutkittavaksi.

Säännöllisellä pesulla, hiustenhoitotuotteilla sekä vitamiineilla ehkäiset parhaiten hilseen syntymistä. Hiusten hyvinvoinnista tulee pitää huolta ihan siinä missä muustakin kehosta. Näin ehkäiset tehokkaasti hiustenlähtöä, kaljuuntumista ja muita hiusongelmia.

Jätä kommentti