OmaLaina
OmaLaina

Painoindeksilaskuri

Painoindeksi, eli BMI, auttaa määrittämään onko henkilö normaalipainoinen, vai kärsiikö hän kenties ali- tai ylipainosta. Painoindeksilaskuri ei kerro rasvaprosenttia, mutta on helppo ensimmäinen tapa arvioida, onko oma paino terveellisissä mitoissa suhteessa omaan pituuteen.

Laske painoindeksi alta löytyvässä painoindeksilaskurissa:

Painoindeksilaskuri

Sukupuoli

Pituus

cm

Paino

kg

Painoindeksisi on

Sairaalloinen alipaino0 - 14,9

Merkittävä alipaino15 - 17,9

Lievä alipaino18 - 18,9

Normaali paino19 - 24,9

Lievä ylipaino25 - 29,9

Merkittävä ylipaino30 - 34,9

Vaikea ylipaino35 - 39,9

Sairaalloinen ylipaino> 40

Ota laihdutukseen avuksi tehokas laihdutusvalmiste!

Suositut laihdutustuotteet (Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)
Metaburn
 • MetaBurn
  MetaBurn on luonnollinen ravintolisä, joka on suunniteltu tehostamaan painonpudotusta. Sisältää wakame-uutetta, vihreää teetä, B-vitamiineja sekä muita tutkitusti tehokkaita ainesosia.
  Lunasta kampanjatarjous! KATSO ERIKOISTARJOUS- SUOSITELTU!
Ultra Burn
 • UltraBurn
  Ota ensimmäinen askel kohti unelmavartaloasi. Mullistava ja luonnollinen laihdutustuote.
  Katso tuotteen tiedot!
Aktiivi T5 Plus + Vadelmaketoni
 • WeightWorld.fi
  Laaja valikoima eri laihdutustuotteita. Ota näistä apua painonpudotukseesi.
  Katso kaupan valikoima!

Lähetä tulos sähköpostiisi

Lähetä tuloksesi omaan sähköpostiin, niin saat sen talteen, ja voit verrata sitä tulevaisuudessa.

Mitä tarkoittaa painoindeksi?

Painoindeksi, eli BMI, tulee englanninkielisistä sanoista Body Mass Index. Painoindeksi määrittää onko henkilö alipainoinen, ylipainoinen vai normaalipainoinen. Normaali painoindeksi, eli ihannepaino, on esimerkiksi hyvä tavoite henkilöille, joilla dieetti on ajankohtainen ylipainon vuoksi.

Painoindeksin laskeminen

Painoindeksilaskuri

Painoindeksi määrittää, onko henkilö ali-, yli- vai normaalipainoinen. Kysymys kuuluukin, kuinka oman painoindeksinsä voi saada selville? Miten lasketaan painoindeksi?

Painoindeksi keksittiin alun perin jo 1800-luvun puolella, mutta lääketieteessä käsitettä ja laskuria alettiin hyödyntää vasta nelisenkymmentä vuotta sitten. Painoindeksin vanha laskukaava, BMI laskukaava, on loppupeleissä hyvin yksinkertainen; se lasketaan jakamalla oma paino oman pituus potenssiin kaksi. Tarkalleen ottaen painoindeksi kaava kirjoitetaan seuraavasti; oma paino / oma pituus^2. Nykyään on kuitenkin käytössä uudempi Oxfordin yliopistossa Nick Trefethen kehittämä kaava, joka antaa tarkemman ja realistisemman tuloksen. Terveellinen Elämä painoindeksilaskuri käyttää tätä kaavaa, joka on: 1,3 x oma paino / oma pituus^2,5. Painoindeksin laskeminen onnistuu parhaiten ja varmimmin painoindeksilaskurin avulla, ja laskemiseen aikuisen yli 20-vuotiaan henkilön tarvitsee syöttää vain oma pituus ja paino.

Lääkkeet helposti ja turvallisesti 73 eri vaivaan verkkoapteekkimme kautta Katso hoidot tästä Nuoli

Painoindeksitaulukko

Painoindeksi, painoindeksitaulukko ja painoindeksilaskuri liittyvät kaikki olennaisesti toisiinsa. Kun henkilö on saanut laskettua painoindeksilaskurin avulla oman painoindeksinsä, on aika tarkastella painoindeksitaulukkoa. Painoindeksitaulukko kertoo eri painoindeksi lukemien merkitykset sairaalloisesta alipainosta sairaalloiseen ylipainoon.

Painoindeksi Tulos
< 14,90 Sairaalloinen alipaino
15,00 – 17,90 Merkittävä alipaino
18,00 – 18,90 Lievä alipaino
19,00 – 24,90 Normaali paino, eli ihannepaino
25,00 – 29,90 Lievä ylipaino
30,00 – 34,90 Merkittävä ylipaino
35,00 – 39,90 Vaikea ylipaino
> 40,00 Sairaalloinen ylipaino

Painoindeksi auttaa määrittämään mahdollista laihuutta, lihavuutta tai ihannepainoa, mutta se ei kuitenkaan tarkkaan pysty kertomaan henkilön kehonkoostumusta. Vaikka painoindeksitaulukko on sama naisille sekä miehille, tulee sen tarkastelussa ottaa huomioon myös mahdollisia sukupuolikohtaisia eroavaisuuksia.

Painoindeksi naiset

Painoindeksi NaisetNaiset ovat yleensä tarkempia sen suhteen, onko vyötärön ympärys ja lukema vaa’assa päässyt lipsahtamaan herkuttelun jälkeen hieman suuremmaksi kuin tavallista. Painoindeksi onkin asia, jonka monet naiset ottavat avuksi arvioidakseen, onko painonpudotus ja laihdutus kenties ajankohtaista. Painoindeksilaskuri naisille vaatii naisen sen hetkisen rehellisen painon ja pituuden, minkä jälkeen tuloksen voi tarkastaa tavallisesta painoindeksitaulukosta.

Painoindeksi on erityisesti hyvä tarkistaa, jos oman kokonsa tuntee joko aivan liian suureksi, tai vaihtoehtoisesti epäilee olevansa hyvin alipainoinen. Painoindeksitaulukko kertoo myös helposti, mikä oma ihannepaino olisi. Jos nainen saa lukeman 18,50 ja 24,90 väliltä, on kyseessä normaali painoindeksi, eikä toimenpiteisiin tarvitse tavallisesti ryhtyä. Jos painoindeksi tuntuu kuitenkin erikoiselta omaan oloonsa nähden, on aina syytä konsultoida lääkärin kanssa ja selvittää oma kehonkoostumuksensa tarkemmin.

Painoindeksi miehet

Painoindeksi miehetPainoindeksi ei ole pelkästään naisia kiinnostava asia, vaan myös miehet yhä useammin haluavat tarkastaa oman lukemansa. Miten painoindeksi lasketaan naisille, on aivan sama prosessi myös miehille. Miehen tulee syöttää painoindeksilaskuriin oma paino ja pituus, minkä jälkeen saadun lukeman arvion kertoo painoindeksitaulukko. Miehet joutuvat myös tarkkailemaan painoindeksilukemaa varauksella, etenkin jos harrastaa paljon urheilua tai ammatti on erityisen fyysinen. Etenkin voimaurheilua harrastavat miehet voivat laskurin mukaan olla ylipainoisia, vaikka todellisuudessa paino koostuu rasvan sijasta lihasmassasta. Kaikki on siis suhteellista, ja epävarmoissa tilanteissa lääkärin kanssa konsultoiminen on suositeltavaa.

Coffee Zero

Painoindeksi lapset & nuoret

Painoindeksi, painoindeksilaskuri ja painoindeksitaulukko, ovat kaikki tavallisesti aikuisille, yli 20-vuotiaille, ihmisille tarkoitettu apu painon tarkkailuun. Painoindeksi pystytään kuitenkin laskemaan myös lapsille ja nuorille. Lasten ja nuorten painoindeksi lasketaan myös ensisijaisesti painon ja pituuden avulla, mutta huomioon otettava myös lapsen tai nuoren ikä, sekä sukupuoli.

Painoindeksin laskeminen lapsille ja nuorille on hankalampaa, koska lasten ja nuorten kehossa rasvan määrä vaihtelee ikävuodesta sekä sukupuolesta riippuen. Jos äiti tai isä epäilee lapsen olevan normaali painoindeksin jommallakummalla puolella, on syytä pelkän painoindeksin laskemisen sijaan konsultoida myös lääkärin kanssa. Nuoret voivat usein tarkkailla itse omaa painoindeksiään, mutta myös ali- tai ylipainoa epäilevien alle 20-vuotiaiden tulisi aina hankkia lääkärin arvio.

Painoindeksilaskuri – laihdutus laskuri?

Painoindeksilaskuri, vai laihdutus laskuri? Painoindeksilaskuri ei välttämättä ole aivan sananmukaisesti laihdutus laskuri, mutta monille kuitenkin iso apu oman ihannepainon määrittämisessä. Kun paino on päässyt karkaamaan käsistä, on dieetti useimmilla ensimmäinen ajatus mielessä. Laihdutus on kuitenkin hankala aloittaa, jos tavoitepainoa ei ole osannut asettaa itselleen.

Painoindeksitaulukko kertoo, mikä on normaali painoindeksi aikuisille yli 20-vuotiaille. Monille laihduttajille ihannepaino on etsinnässä painoindeksitaulukon normaalipainon kohdalta, mikä ei olekaan yleensä yhtään hassumpi valinta. Vaikka laskuri ei kerro esimerkiksi kehon rasvaprosenttia, kertoo BMI yleisesti ottaen, onko henkilö normaalipainoinen vai ei. Laihduttajat voivat painoindeksilaskurilla kätevästi aika ajoin tarkistaa pudonneen painonsa ja pituutensa suhteen, ja sen, onko normaali painoindeksi jo saavutettu.

MetaBurn

Tärkeimmät tärpit painoindeksistä

 • Painoindeksi tarkoittaa henkilön painon ja pituuden suhdetta
 • Se voi määrittää onko henkilö alipainoinen, ylipainoinen vai normaalipainoinen
 • Painoindeksi ei määritä tarkkaa kehonkoostumusta, ainoastaan henkilön koon yleisesti
 • Painoindeksilaskuri on helpoin tapa selvittää oma painoindeksi
 • Lasten ja nuorten painoindeksi vaatii laskuriin myös iän ja sukupuolen
 • Painoindeksitaulukon normaalipaino tunnetaan myös nimellä ihannepaino
 • Painoindeksitaulukon ihannepaino on usein tavoite ja iso apu laihduttajille
Metaburn
 • MetaBurn
  MetaBurn on luonnollinen ravintolisä, joka on suunniteltu tehostamaan painonpudotusta. Sisältää wakame-uutetta, vihreää teetä, B-vitamiineja sekä muita tutkitusti tehokkaita ainesosia.
  Lunasta kampanjatarjous! KATSO ERIKOISTARJOUS- SUOSITELTU!
Ultra Burn
 • UltraBurn
  Ota ensimmäinen askel kohti unelmavartaloasi. Mullistava ja luonnollinen laihdutustuote.
  Katso tuotteen tiedot!
Aktiivi T5 Plus + Vadelmaketoni
 • WeightWorld.fi
  Laaja valikoima eri laihdutustuotteita. Ota näistä apua painonpudotukseesi.
  Katso kaupan valikoima!