Ensimmäiset raskausviikot –raskauden eteneminen & oireet

Raskaus on ihmeellinen asia, jonka suurin osa naisista kokee elämänsä aikana. Ensimmäinen raskaus etenkin on jännittävää aikaa, jolloin kysymyksiä raskauteen liittyen ilmestyy mieleen päivittäin. Tässä artikkelissa on selitetty alkion kehittymisen vaiheet ensimmäisien raskausviikkojen aikana, ja käyty läpi yleisimmät alkuraskauden raskausoireet.

Ensimmäiset raskausviikot – Raskausviikot 1–2

Ensimmäiset raskausviikotKoska hedelmöittymisen tarkan päivän määrittäminen voi olla hankalaa, raskausviikkojen laskeminen alkaa viimeisien kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Ensimmäisenä kahtena raskausviikkona nainen ei siis ole vielä edes raskaana, vaan keho vasta valmistautuu ovulaatioon. Kuukautiskierrosta riippuen ovulaatio, eli munasolun irtoaminen, tapahtuu noin kaksi viikkoa viimeisempien kuukautisten alkamisesta.

Raskausviikot 3–4

Munasolun hedelmöittyminen tapahtuu tavallisimmin raskausviikolla kolme, kun irronnut munasolu kohtaa siittiön. Hedelmöittynyt munasolu jatkaa tämän jälkeen matkaansa kohtuun ja alkaa jakautua useiksi pienemmiksi soluiksi. Alkio kiinnittyy kohtuun ja raskaus voi virallisesti alkaa.

Raskausviikot 5–6

Raskausviikko 4 ja 5 ovat aikaa, kun istukkaa edeltävä ruskuaispussi muodostuu ja alkio alkaa kehittyä. Raskausviikko 5 on, milloin kuukautisten puuttuminen soittaa hälytyskelloja ja nainen tavallisesti tekee raskaustestin. Kun nainen on vasta saanut tietää olevansa raskaana, alkio kehittää jo hermostojärjestelmää ja muistuttaa pientä nuijapäätä. Raskausviikko 6 voi joskus näyttää ultraäänessä jopa ensimmäiset sydämen lyönnit.

Raskausviikot 7–8

Raskausviikko 7 on aikaa, kun alkion hermostojärjestelmän ja aivojen kehittyminen on vauhdikasta. Ensimmäisistä raskausviikoista raskausviikko 8 on yksi merkittävimmistä. Raskausviikolla 8 kohdussa kasvava ihme alkaa jo muistuttaa käsine ja jalkoineen pikkuriikkistä ihmisenalkua. Raskausviikolla 8 alkiota aletaan myös kutsua sikiöksi.

Ensimmäiset raskausoireet

Jokainen nainen on yksilö ja myös raskauden aikaiset oireet ovat jokaisella erilaiset. Toisille odottaville äideille ensimmäiset raskausviikot voivat tuoda tullessaan esimerkiksi voimakasta pahoinvointia. Toiset puolestaan voivat odottaa raskauden ensioireita, joita koskaan ei ilmestykään. Jos epäilet olevasi raskaana, alle listatut, yleisimmät, ensimmäiset raskausoireet voivat paljastaa epäilysi oikeaksi jo ennen raskaustestin tekemistä.

Rintojen arkuus – kun naishormonien tuotanto vilkastuu alkuraskauden aikana, voi tämä vaikuttaa rintojen kasvuun. Rintojen kasvaminen johtaa rintojen arkuuteen ja on hyvin tyypillinen alkuraskauden oire. Toisilla arkuus on niin voimakasta, että se voi hankaloittaa jopa tavallisten rintaliivien käyttöä.

Lisääntynyt virtsaamistarve – tämä raskausoire jatkuu tavallisesti läpi raskauden. Toisin kuin usein luullaan, vessassa juokseminen voi alkaa jo heti ensimmäisillä raskausviikoilla. Lisääntynyt virtsaamistarve alkuraskauden aikana johtuu pääasiassa vilkastuneen verenkierron vaikutuksesta munuaisten toimintaan, mutta myös jo hieman kasvaneesta kohdusta.

Pahoinvointi – etenkin aamupahoinvointi ja muuttuneet ruokamieltymykset ovat klassisimpia raskausoireita. Jo aivan ensimmäiset raskausviikot voivat vaikuttaa erilaisten ruokien sietokykyyn, kun elimistö alkaa vältellä alkiolle haitallisia ruoka-aineita. Myös ruuansulatus hidastuu heti alkuraskaudesta alkaen, mikä osaltaan voi vaikuttaa huonovointisuuteen. Elimistö ei halua ottaa vastaan lisää prosessoitavaa, mikä voi ilmetä etomisen tunteena tai jopa oksenteluna.

Mielialanvaihtelut – hormonitoiminta on erityisesti ensimmäisinä raskausviikkoina normaalia vilkkaampaa ja aiheuttaa usein voimakkaita mielialan vaihteluita. Jos siis tunnetilat vaihtelevat helposti itkusta raivoon, voi syynä olla alussa oleva raskaus.

Väsymys ja huimaus – kun munasolu hedelmöittyy ja alkio kiinnittyy kohtuun, naisen kroppa alkaa tehdä töitä täydellä teholla taatakseen pienen ihmisen alun turvallisen kehittymisen. Kun elimistö työskentelee täysillä yötä päivää, voi odottavaa äitiä vaivata jatkuva väsymyksen tunne. Elimistössä tapahtuvat suuret muutokset voivat myös aiheuttaa huimausta, ja jopa pyörtyilyä.

Ensimmäistä kertaa raskaana olevat naiset sekoittavat usein ensimmäisten raskausviikkojen raskausoireet kuukautisiin liittyviin vaivoihin. Jos kuitenkin tavallisesta poikkeavia tuntemuksia ilmenee, kannattaa aina varmuuden vuoksi tehdä raskaustesti mahdollisen raskauden vahvistamiseksi.

Jaa tämä artikkeli:

Mitkä ovat kahvin haittavaikutukset?

Mitkä ovat kahvin haittavaikutukset?

Me suomalaiset olemme kahvinjuojakansaa. Juomme noin 9,9 kiloa kahvia henkilöä kohti joka vuonna. Mutta onko kahvi hyväksi? Mitkä ovatkaan kahvin
Näillä vinkeillä onnistuu kiinteä vatsa kahdessa viikossa

Näillä vinkeillä onnistuu kiinteä vatsa kahdessa viikossa

Kiinteä vatsa kahdessa viikossa voi kuulostaa mahdottomalta, mutta sitä se ei suinkaan ole. Kaikki riippuu hieman lähtökohdistasi ja siitä, oletko
Miten sinkin puute naisilla oireilee?

Miten sinkin puute naisilla oireilee?

Sinkki on yksi tärkeimmistä mineraaleista kehon hyvinvoinnin kannalta. Sen rooli on tärkeä aivan solutasolla asti, jolloin sinkin puute naisilla voi

Vastaa