Ensimmäiset raskausviikot –raskauden eteneminen & oireet

Raskaus on ihmeellinen asia, jonka suurin osa naisista kokee elämänsä aikana. Ensimmäinen raskaus etenkin on jännittävää aikaa, jolloin kysymyksiä raskauteen liittyen ilmestyy mieleen päivittäin. Tässä artikkelissa on selitetty alkion kehittymisen vaiheet ensimmäisien raskausviikkojen aikana, ja käyty läpi yleisimmät alkuraskauden raskausoireet.

Ensimmäiset raskausviikot – Raskausviikot 1–2

Ensimmäiset raskausviikotKoska hedelmöittymisen tarkan päivän määrittäminen voi olla hankalaa, raskausviikkojen laskeminen alkaa viimeisien kuukautisten ensimmäisestä päivästä. Ensimmäisenä kahtena raskausviikkona nainen ei siis ole vielä edes raskaana, vaan keho vasta valmistautuu ovulaatioon. Kuukautiskierrosta riippuen ovulaatio, eli munasolun irtoaminen, tapahtuu noin kaksi viikkoa viimeisempien kuukautisten alkamisesta.

Raskauteen ja äitiyteen liittyvät tuotteet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Raskaus- & Ovulaatiotesti
 • Raskaus- & Ovulaatiotestit
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten ripsien kasvatukseen.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
BabyShop
 • Babyshop
  Verkkokaupastamme löydät vauvan- ja lastenvaatteet, turvaistuimet, äitiysvaatteet ja paljon muuta.
  Katso kaupan valikoima!
Vauva
 • Vauva
  Vauva on tietoa, tukea ja tunteita elämän ihanimpaan aikaan.
  Katso lehden tarjous!
Stockmann
 • Stockmann
  Kattava valikoima tuotteita terveyteen ja hyvinvointiin ml. raskauteen.
  Katso kaupan valikoima!
Jolie
 • Jolie
  Jolie on Suomen suurin luonnonkosmetiikkatalo, kauneuden ja hyvinvoinnin edelläkävijä.
  Katso kaupan valikoima!
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima tuotteita äitiyteen ja lastenhoitoon. Lastentarvikkeita yli 300 tuotteen verran.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima.
  Katso kaupan valikoima!

Raskausviikot 3–4

Munasolun hedelmöittyminen tapahtuu tavallisimmin raskausviikolla kolme, kun irronnut munasolu kohtaa siittiön. Hedelmöittynyt munasolu jatkaa tämän jälkeen matkaansa kohtuun ja alkaa jakautua useiksi pienemmiksi soluiksi. Alkio kiinnittyy kohtuun ja raskaus voi virallisesti alkaa.

Raskausviikot 5–6

Raskausviikko 4 ja 5 ovat aikaa, kun istukkaa edeltävä ruskuaispussi muodostuu ja alkio alkaa kehittyä. Raskausviikko 5 on, milloin kuukautisten puuttuminen soittaa hälytyskelloja ja nainen tavallisesti tekee raskaustestin. Kun nainen on vasta saanut tietää olevansa raskaana, alkio kehittää jo hermostojärjestelmää ja muistuttaa pientä nuijapäätä. Raskausviikko 6 voi joskus näyttää ultraäänessä jopa ensimmäiset sydämen lyönnit.

Raskausviikot 7–8

Raskausviikko 7 on aikaa, kun alkion hermostojärjestelmän ja aivojen kehittyminen on vauhdikasta. Ensimmäisistä raskausviikoista raskausviikko 8 on yksi merkittävimmistä. Raskausviikolla 8 kohdussa kasvava ihme alkaa jo muistuttaa käsine ja jalkoineen pikkuriikkistä ihmisenalkua. Raskausviikolla 8 alkiota aletaan myös kutsua sikiöksi.

Lääkkeet helposti ja turvallisesti 73 eri vaivaan verkkoapteekkimme kautta Katso hoidot tästä Nuoli

Ensimmäiset raskausoireet

Jokainen nainen on yksilö ja myös raskauden aikaiset oireet ovat jokaisella erilaiset. Toisille odottaville äideille ensimmäiset raskausviikot voivat tuoda tullessaan esimerkiksi voimakasta pahoinvointia. Toiset puolestaan voivat odottaa raskauden ensioireita, joita koskaan ei ilmestykään. Jos epäilet olevasi raskaana, alle listatut, yleisimmät, ensimmäiset raskausoireet voivat paljastaa epäilysi oikeaksi jo ennen raskaustestin tekemistä.

Rintojen arkuus

Kun naishormonien tuotanto vilkastuu alkuraskauden aikana, voi tämä vaikuttaa rintojen kasvuun. Rintojen kasvaminen johtaa rintojen arkuuteen ja on hyvin tyypillinen alkuraskauden oire. Toisilla arkuus on niin voimakasta, että se voi hankaloittaa jopa tavallisten rintaliivien käyttöä.

Lisääntynyt virtsaamistarve

Tämä raskausoire jatkuu tavallisesti läpi raskauden. Toisin kuin usein luullaan, vessassa juokseminen voi alkaa jo heti ensimmäisillä raskausviikoilla. Lisääntynyt virtsaamistarve alkuraskauden aikana johtuu pääasiassa vilkastuneen verenkierron vaikutuksesta munuaisten toimintaan, mutta myös jo hieman kasvaneesta kohdusta.

Rahalaitos

Pahoinvointi

Etenkin aamupahoinvointi ja muuttuneet ruokamieltymykset ovat klassisimpia raskausoireita. Jo aivan ensimmäiset raskausviikot voivat vaikuttaa erilaisten ruokien sietokykyyn, kun elimistö alkaa vältellä alkiolle haitallisia ruoka-aineita. Myös ruuansulatus hidastuu heti alkuraskaudesta alkaen, mikä osaltaan voi vaikuttaa huonovointisuuteen. Elimistö ei halua ottaa vastaan lisää prosessoitavaa, mikä voi ilmetä etomisen tunteena tai jopa oksenteluna.

Mielialanvaihtelut – hormonitoiminta on erityisesti ensimmäisinä raskausviikkoina normaalia vilkkaampaa ja aiheuttaa usein voimakkaita mielialan vaihteluita. Jos siis tunnetilat vaihtelevat helposti itkusta raivoon, voi syynä olla alussa oleva raskaus.

Väsymys ja huimaus

Kun munasolu hedelmöittyy ja alkio kiinnittyy kohtuun, naisen kroppa alkaa tehdä töitä täydellä teholla taatakseen pienen ihmisen alun turvallisen kehittymisen. Kun elimistö työskentelee täysillä yötä päivää, voi odottavaa äitiä vaivata jatkuva väsymyksen tunne. Elimistössä tapahtuvat suuret muutokset voivat myös aiheuttaa huimausta, ja jopa pyörtyilyä.

Ensimmäistä kertaa raskaana olevat naiset sekoittavat usein ensimmäisten raskausviikkojen raskausoireet kuukautisiin liittyviin vaivoihin. Jos kuitenkin tavallisesta poikkeavia tuntemuksia ilmenee, kannattaa aina varmuuden vuoksi tehdä raskaustesti mahdollisen raskauden vahvistamiseksi.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab