Ovatko kuukautiset raskauden aikana mahdolliset?

Mahdolliset kuukautiset raskauden aikana mietityttävät lähes kaikkia naisia jossain vaiheessa elämää. Raskauden toivo tai pelko ajavat ostamaan raskaustestejä säännöllisistä kuukautisista huolimatta. Mediat kertovatkin yhä useammin tarinoita naisista, jotka eivät ole tienneet olevansa raskaana. Tämän vuoksi otsikon kysymykseen vastaus on ei, mutta tavallaan kyllä.

Raskauteen ja äitiyteen liittyvät tuotteet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Raskaus- & Ovulaatiotesti
 • Raskaus- & Ovulaatiotestit
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten ripsien kasvatukseen.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
BabyShop
 • Babyshop
  Verkkokaupastamme löydät vauvan- ja lastenvaatteet, turvaistuimet, äitiysvaatteet ja paljon muuta.
  Katso kaupan valikoima!
Vauva
 • Vauva
  Vauva on tietoa, tukea ja tunteita elämän ihanimpaan aikaan.
  Katso lehden tarjous!
Stockmann
 • Stockmann
  Kattava valikoima tuotteita terveyteen ja hyvinvointiin ml. raskauteen.
  Katso kaupan valikoima!
Jolie
 • Jolie
  Jolie on Suomen suurin luonnonkosmetiikkatalo, kauneuden ja hyvinvoinnin edelläkävijä.
  Katso kaupan valikoima!
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima tuotteita äitiyteen ja lastenhoitoon. Lastentarvikkeita yli 300 tuotteen verran.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima.
  Katso kaupan valikoima!

Kuukautiset raskauden aikana

Väittely siitä, onko kuukautiskierto raskauden aikana mahdollinen, käy kovana. Yhä useammissa otsikoissa ja keskustelupalstoilla naiset kertovat kokemuksiaan raskaudesta kuukautisten kanssa. Tavalliset kuukautiset eivät kuitenkaan ole mahdollinen asia raskauden aikana.

Mitä kuukautiset tarkoittavat? Joka kuukausi naisen keho valmistautuu mahdolliseen raskauteen. Kohtu muodostaa limakalvon, jonka tehtävänä on odottaa mahdollisen alkion kiinnittymistä. Jos naisen munasolu ei hedelmöity ja alkio matkaa kohtuun, kohdun limakalvo poistuu kuukautisvuotona.

Kun alkio on kiinnittynyt kohdun seinämään, ei kohdun limakalvo poistu, eikä kuukautisvuotoa tulisi esiintyä. Kuukautiset raskaudesta huolimatta usein tarkoittavatkin ennemmin muista syistä johtuvaa vuotoa, jota ei voida nimetä kuukautisiksi. Raskauden aikana ilmenevän kuukautisiksi sekoitettavan verisen vuodon voi aiheuttaa moni eri asia.

Keskenmeno

Keskenmeno on ikävän yleinen asia. Keskenmeno tarkoittaa yllättäen keskeytynyttä raskautta ja tavallisin se on raskauden ensimmäisellä kolmanneksella. Keskenmeno on yksi yleisimmistä syistä raskauden aikaiseen vuotoon.

Suurin osa keskenmenoista alkaa lievällä verisellä vuodolla, jota usein luullaan lieviksi kuukautisiksi. Todellisuudessa vuoto on usein merkki ongelmista raskaudessa. Jos jollain on ns. runsaat kuukautiset raskauden aikana, tämä on yleensä lähes varma merkki keskenmenosta. Runsaat kuukautiset raskauden aikana voivat olla merkki myös kohdunulkoisesta raskaudesta.

Tarvitsetko kuukautisiin reseptilääkkeitä? Voit hakea reseptiä verkossa ja tilata alla olevat lääkkeet suoraan kotiin 24h toimituksella.
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen...)

Norethisterone
Noretisteroni

Kohdunulkoinen raskaus

Normaalissa raskaudessa munasolu hedelmöittyy ja alkio matkaa kohtuun. Kohdussa alkio kiinnittyy kohdun seinämään ja alkaa yhdeksän kuukauden pituinen taival kohti syntymää. Joskus hedelmöittynyt munasolu jää kuitenkin matkan varrelle joko kohdunkaulaan tai munanjohtimeen.

Jos alkio ei selvitä tietään kohtuun saakka, puhutaan kohdunulkoisesta raskaudesta. Kohdunulkoinen raskaus aiheuttaa kuukautisilta muistuttavaa veristä vuotoa, joka voi johtaa pahimmillaan hengenvaaraan. Kohdunulkoinen raskaus tulisi aina todeta mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Muut syyt raskauden aikaiseen vuotoon

Jos kuukautiset raskaudesta huolimatta tulevat, ei pieni vuoto ole aina merkki vakavasta ongelmasta. Niin sanotut kuukautiset raskauden aikana voivat olla merkki myös kehon täysin normaaleista reaktioista. Etenkin alkuraskaudessa pieni vuoto on monille hyvinkin normaalia.

Vaaraton, lievä, vuoto raskauden aikana voi johtua esimerkiksi seksuaalisesta kanssakäymisestä. Tämä on vaaratonta ja johtuu vilkastuneesta verenvuodosta kohdunkaulaan. Kun yhdynnässä kohdunkaula ärsyyntyy, voi lievää, ohimenevää, vuotoa ilmaantua.

Lendo

Milloin lääkäriin?

Koska raskauden aikainen verinen vuoto ei kuulu normaalin raskauteen, on vuotoon suhtauduttava vakavasti. Sekä kohdunulkoinen raskaus että keskenmeno vaativat molemmat lääkärin huomiota. Erityisesti kohdunulkoisen raskauden oireet on hyvä tunnistaa ajoissa. Tällä tavoin voidaan estää se, ettei raskaus pääse liian pitkälle ja aiheuta vahinkoa esimerkiksi munanjohtimiin.

Joskus pienen, vaarattoman, vuodon ja runsaamman, ongelmista kertovan, vuodon erottaminen voi olla hankalaa. Aina kun kuukautisten kaltaista vuotoa raskauden aikana ilmaantuu, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi äidin ja lapsen turvallisuuden takaamiseksi.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab