Mitkä ovat raskausviikot milloin raskaus alkaa näkyä?

Yksi raskauden jännittävimmistä asioista on se, milloin raskaus alkaa näkyä. Mutta onko siihen olemassa yhtä oikeaa vastausta?

Jokainen nainen ja jokainen raskaus ovat erilaisia. Kaikista yksioikoisin vastaus kysymykseen ”Milloin raskaus alkaa näkyä ulospäin” onkin siis yksinkertaisesti se, että vastaus riippuu aina naisesta ja raskaudesta. Mutta on olemassa muutamia seikkoja, jotka vaikuttavat siihen milloin raskaus alkaa näkyä.

Raskauteen ja äitiyteen liittyvät tuotteet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Raskaus- & Ovulaatiotesti
 • Raskaus- & Ovulaatiotestit
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten ripsien kasvatukseen.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
BabyShop
 • Babyshop
  Verkkokaupastamme löydät vauvan- ja lastenvaatteet, turvaistuimet, äitiysvaatteet ja paljon muuta.
  Katso kaupan valikoima!
Vauva
 • Vauva
  Vauva on tietoa, tukea ja tunteita elämän ihanimpaan aikaan.
  Katso lehden tarjous!
Stockmann
 • Stockmann
  Kattava valikoima tuotteita terveyteen ja hyvinvointiin ml. raskauteen.
  Katso kaupan valikoima!
Jolie
 • Jolie
  Jolie on Suomen suurin luonnonkosmetiikkatalo, kauneuden ja hyvinvoinnin edelläkävijä.
  Katso kaupan valikoima!
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima tuotteita äitiyteen ja lastenhoitoon. Lastentarvikkeita yli 300 tuotteen verran.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima.
  Katso kaupan valikoima!

Milloin raskaus alkaa näkyä testissä?

Raskaus alkaa aina munasolun hedelmöittymisestä. Usein raskauden ensimmäisiä merkkejä on kuukautisten poisjäänti, joka usein johtaa raskaustestin tekoon. Kuukautisten poisjäännin lisäksi ensimmäisten viikkojen raskausoireisiin kuuluvat myös:

 • Turvonneet rinnat ja vatsa
 • Väsymys
 • Pahoinvointi, oksentelu ja herkkyys hajuaisteille
 • Tiheä virtsaamisen tarve
 • Kehon lämpötilan nousu

Se milloin raskaus alkaa näkyä testissä riippuu hieman testistä. Kotona tehtävien raskaustestien avulla testi voidaan usein todeta jo heti ensimmäisten kuukautisten jäädessä pois. Tällöin raskaus voidaan vahvistaa myös verikokeella.

Ultraäänikokeessa raskaus näkyy yleensä niin sanotun kliinisen raskauden alkamisen jälkeen. Tällöin raskausviikkoja tulee olla takana yli kuusi. Sikiö on silloin tarpeeksi suuri, jotta sen voi nähdä ultraäänessä.

Milloin raskaus alkaa näkyä ulospäin?

Entäpä sitten raskauden näkyminen kehossa? Milloin raskaus alkaa näkyä? Tämä riippuu muutamasta eri tekijästä, mutta yleisesti ottaen raskaus näkyy ensimmäisten 12-16 viikon aikana. Tämä tarkoittaa sitä, että suurin osa naisista huomaa raskausmahan toisen kolmanneksen alkaessa tai sen aikana.

Mikäli vatsa tuntuu isommalta ennen 12. raskausviikkoa, johtuu se yleensä enemmänkin kehon reaktioista kuin kohdussa olevasta sikiöstä. Kuten yllä todettiin, alkuraskauteen kuuluu yleensä turvotusta. Kohdun seinämät paksuuntuvat raskauden alussa niiden pyrkiessä paremmin turvaamaan sikiön kehityksen. Tämän lisäksi alkuraskauteen kuuluu paljon kaasun ja nesteiden kertymistä sekä ummetusta, jotka voivat siis aiheuttaa mahankin pöhöttämistä.

16. viikko on yleisesti ottaen se millä viikolla raskaus näkyy selkeämmin. Tällöin nimittäin kohtu alkaa vihdoin kasvaa tehden tilaa kasvavalle sikiölle.

Milloin raskaus alkaa näkyä? – Mitkä tekijät vaikuttaa?

Raskauden näkyminen vaihtelee paljonkin ja joillakin naisilla raskaus saattaa edetä hyvinkin pitkälle ennen kuin raskausvatsa on huomattavissa. Raskauden näkymiseen vaikuttavat seuraavat kolme asiaa:

 • Naisen ikä
 • Naisen ruumiinrakenne
 • Onko raskaus ensimmäinen

Äidin kehonrakenne voi vaikeuttaa raskauden näkymistä. Paino voi olla yksi merkittävä tekijä, koska raskaus alkaa näkyä hoikalla naisella yleensä helpommin, sillä kehossa ei ole rasvamassaa peittämässä turvotusta. Pituus on itse asiassa kuitenkin painoa isompi vaikuttaja, sillä pitkä selkä kätkee usein raskausmahan, olipa nainen hoikka tai ei.

Nuorempien naisten kehonkoostumus on useimmin lihaksikkaampi, jonka johdosta nuorten naisten raskaudet näkyvät usein myöhemmin kuin vanhempien naisten.

Yleisesti ottaen ensiraskaus näkyy nopeammin, sillä kohtu ei ole tällöin vielä kasvanut aiempien raskauksien johdosta. Jo raskauden kokenut kohtu ei nimittäin palaa aivan entiseen kokoonsa ja on siten jo lähtötilanteessa suurempi. Tällöin uudelleen raskaana olevilla kestää yleensä pitempään milloin raskaus alkaa näkyä kehossa.

On myös tärkeää mainita, että useamman sikiön raskauksien kohdalla raskausvatsa ilmenee jo aiemmin. Toisen kolmanneksen alkuviikot ovat siis tällöin yleensä aika milloin raskaus alkaa näkyä.

Raskaustesti kannattaa tehdä varmistaakseen oletko raskaana

Raskausvatsaa ei kannata odottaa varmistamaan sitä, oletko raskaana vai et. Raskaustestin voi tehdä helposti kotona, joten mikäli epäilet raskautta, kannattaa sen teko. Silloin takaat sikiölle parhaimmat mahdollisimmat olosuhteet kehittyä turvallisesti.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab