Raskausoireet alussa – Kuinka tunnistaa mahdollinen raskaus?

Moni nainen pitää kuukautisten poisjääntiä raskauden ensimmäisenä oireena. Mutta raskausoireet alussa voivat näyttäytyä hyvinkin eri tavoin. Mitkä ovat siis raskausoireet raskauden alussa ja kuinka varmistua raskaudesta?

Ensimmäiset raskausoireet voivat ilmaantua jo viikko hedelmöittämisen jälkeen. Moni nainen voikin epäillä raskautta jo paljon ennen kuin kuukautisten poisjäänti ilmoittelee itsestään. Toisaalta, raskausoireet alussa ovat hyvinkin yksilöllisiä, joten aina oireiden alkamiseen ei voi luottaa. Vaikka moni huomaakin varhaiset raskausoireet hyvissä ajoin, on raskaustestin tai ultraäänen tekeminen yleensä ainut varma tapa vahvistaa mahdollinen raskaus.

Miten raskausoireet alussa näkyvät?

Yleisin alkuraskauden oire on kuukautisten poisjäänti. Tämä oire ei kuitenkaan ilmaannu aivan raskauden alussa, joten raskaus on voinut edetä jo muutaman viikon ennen kuin kuukautisten poisjäänti alkaa mietityttämään. Sen lisäksi kuukautiset eivät edes jää pois kaikilla naisilla raskauden edetessä, joten muihinkin oireisiin tulee kiinnittää huomiota.

Raskauteen ja äitiyteen liittyvät tuotteet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Raskaus- & Ovulaatiotesti
 • Raskaus- & Ovulaatiotestit
  Tuotevalikoima kattaa yli 500 laadukasta tuotetta erilaisiin tarpeisiin, kuten ripsien kasvatukseen.
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
BabyShop
 • Babyshop
  Verkkokaupastamme löydät vauvan- ja lastenvaatteet, turvaistuimet, äitiysvaatteet ja paljon muuta.
  Katso kaupan valikoima!
Vauva
 • Vauva
  Vauva on tietoa, tukea ja tunteita elämän ihanimpaan aikaan.
  Katso lehden tarjous!
Stockmann
 • Stockmann
  Kattava valikoima tuotteita terveyteen ja hyvinvointiin ml. raskauteen.
  Katso kaupan valikoima!
Jolie
 • Jolie
  Jolie on Suomen suurin luonnonkosmetiikkatalo, kauneuden ja hyvinvoinnin edelläkävijä.
  Katso kaupan valikoima!
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima tuotteita äitiyteen ja lastenhoitoon. Lastentarvikkeita yli 300 tuotteen verran.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima.
  Katso kaupan valikoima!

Raskausoireet viikko 1:

Aivan raskauden alussa voi ilmetä seuraavia oireita:

 • Alavatsan nipistely tai vihlonta. Alkio kiinnittyy kohtuun 5-8 päivän kuluessa ja tämä voi aiheuttaa vatsanalueen kipuilua.
 • Päänsärky. Raskaushormonien äkillinen nousu kehossa voi aiheuttaa päänsärkyä.
 • Flunssainen olo. Kehosi vastustuskyky muuttuu heti, sillä se pyrkii suojelemaan sikiötä ja tämä voi aiheuttaa flunssaisen olon aivan raskauden alussa.
 • Tummuvat nännipihat. Nännit voivat tummentua jo heti raskauden alussa.
 • Väsymys. Voit tuntua olosi väsyneeksi jo heti ensimmäisen raskausviikon aikana, kehon kohdentaessa energiaa sikiön suojeluun.

Raskausoireet alussa voivat ilmaantua siis monin eri tavoin. Jo ensimmäinen viikon aikana keho kokee suuria muutoksia. Raskaus ei kuitenkaan vielä ensimmäisen viikon aikana näy testeissä, mutta kehon reaktiot voivat silti kieliä mahdollisesta raskaudesta.

Raskausoireet 1. viikon jälkeen:

Raskauden edetessä myös oireiden määrä alkaa lisääntyä. Ensimmäisten viikkojen aikana keho muuttuu huomattavasti ja sen johdosta monet naiset potevat seuraavia oireita.

Pahoinvointi

Yleensä pahoinvointi alkaa noin kuudennen raskausviikon tienoilla, mutta moni nainen kokee pahoinvointia jo huomattavasti aiemmin. Myös erilaiset hajut voivat ällöttää aiempaa enemmän, aistien herkistyessä.

Hengästyminen ja huimaus

Raskausoireet alussa aiheuttavat verenkierron muutoksia, jonka johdosta voit hengästyä huomattavasti herkemmin sekä tuntea huimausta.

Nälkä, ruuanhimo ja janon tunne

Alkuraskaus voi myös johtaa jatkuvaan näläntunteeseen ja ruuanhimoon. Äkilliset kehon muutokset vaativat energiaa, jonka johdosta voit tuntea olosi nälkäisemmäksi. Myös janontunne on hyvin yleinen oire alussa.

Vatsan turvotus ja ummetus

Vatsa turpoaa yleensä kuukautisten alkaessa, raskausoireet alussa voivat myös aiheuttaa samanlaista turpoamista. Aineenvaihdunta hidastuu myös herkästi, jonka johdosta ummetusta voi esiintyä, jolloin on hyvä ottaa avuksi ummetuslääkkeitä, jotka saavat vatsan toimivaan normaalisti.

Univaikeudet ja mielialanvaihtelut

Hormonitoiminnan muuttuminen voi aiheuttaa mielialanvaihteluita, sekä häiritä unirytmiäsi. Moni nainen näkee myös erikoisia unia raskauden alussa.

Tiputteluvuoto ja hiivatulehdus

Kehon muutokset voivat myös johtaa tiputteluvuotoon, runsaaseen valkovuotoon tai jopa hiivatulehdukseen.

Mitä tehdä raskausoireiden ilmaannuttua?

Mikäli epäilet raskauden mahdollisuutta kannattaa sinun kiinnittää huomiota yllä oleviin oireisiin. Moni nainen huomaa heti, että listan oireet vastaavat hyvinkin paljon kuukautisten ajan oireita. Moni voikin siis luulla kuukautisten olevan tuloillaan, vaikka oireet viittaavatkin mahdolliseen raskauteen.

Mikäli kärsit yllä olevista oireista ja raskauden mahdollisuus on olemassa, kannattaa sinun joko:

 • Tehdä raskaustesti.
 • Varata aika lääkäriin.

Pelkkien oireiden varaan ei kannata jäädä, vaan varmistaa mahdollinen raskaus testin tai lääkärin avulla. Raskausoireet alussa on hyvä varmentaa, jotta voit suunnitella tulevaisuuden rauhassa ja turvallisesti.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab