Kuidun lähteet ja tehtävät

Kuidut ovat hiilihydraatteja, joita keho ei pilko tai käsittele. Vaikka kuidut eivät imeydykään elimistöön, niin ne ovat silti erittäin tärkeitä kehon toiminnoille. Parhaat kuidun lähteet ovat hedelmät, vihannekset ja täysjyvät.

Kuituja on kahdenlaisia: liukenevia ja liukenemattomia. Liukenevat kuidut liukenee elimistössä olevaan veteen ja näin hidastavat ruoansulatusta ja tekevät siitä tasaisempaa. Tämä estää esimerkiksi sokerin ja tärkkelyksen nopean imeytymisen, ja suojaa elimistön kolesterolitasoja sekä ehkäisee erilaisia verisuonitauteja. Liukenemattomat kuidut auttavat ruoan kuljetuksessa suolistossa, ja kiihdyttävät sekä pitävät huolen aineenvaihdunnan normaalista toiminnasta.

Suositut laihdutustuotteet
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Green Coffee
 • Vihreä Kahvi
  Auttaa sinua laihtumaan vaivattomasti, turvallisesti ja terveellisesti ilman lisäaineita.
  Kokeile 1€ hintaan! Kokeile ilman postikuluja! - SUOSITELTU!
Coffee Zero
 • Coffee Zero
  Norjassa kehitetty Coffee Zero terveyskahti, jota on myyty lähes 100 000kpl.
  Katso tuotteen tiedot!
Piperinox
 • Piperinox
  Patentoitua BioPerine®-koostumusta sisältävä Piperinox on tehokas tuote painonpudotukseen.
  Katso tuotteen tiedot - Täysi tyytyväisyystakuu!
Aktiivi T5 Plus + Vadelmaketoni
 • WeightWorld.fi
  Laaja valikoima eri laihdutustuotteita. Ota näistä apua painonpudotukseesi.
  Katso kaupan valikoima!

Kuidun lähteet

Kuidun lähteetKuitua eli ravintokuitua saa helpoiten eri viljatuotteista, hedelmistä, pähkinöistä ja vihanneksista. Liukenevia kuituja saat parhaiten muroista, mansikoista, omenoista ja avokadoista. Liukenemattomia kuituja taas saat riisistä, parsakaalista, pinaatista ja viinirypäleistä.

Suomessa kuidun saanti on varsin helppoa, sillä kuidun lähteet ovat jo suuressa suosiossa, kuten leipä, puuro ja murot. Leipä on erittäin hyvä kuidun lähde ja helppo syödä ruoan yhteydessä. Aamupuuro taas on loistavat startti päivään. Puuron päälle voi lisätä vaikka banaanin siivuja. Banaani auttaa myös vatsan toimintaa ja antaa nopean energialatauksen päivään. Välipalana taas toimii loistavasti pieni kulhollinen muroja.

Vaikka kuidun lähteet ovatkin helposti lisättävissä ruokavalioon, niin silti useat suomalaiset eivät syö tarpeeksi ravintokuitua. Aikuisen keskimääräinen kuidun päiväsaanti tulisi olla 25-35g välillä. Kuituja kannattaa ottaa osaksi jokaista ateriaa, sillä ne olisi hyvä saada monesta eri lähteestä, jotta saat sekä liukenevia, että liukenemattomia kuituja.

Hyvät kuidun lähteet ovat Suomessa helposti saatavilla. Kotimaisia laadukkaita tuotteita kannattaa suosia, ja lisätä ne osaksi ruokavaliotasi. Suomesta löytyy paljon hyviä täysjyvätuotteita sekä kesäisin kotimaisia kasviksia, joissa on paljon kuituja. Lisäämällä kuidut ravintoosi, huomaat varmasti muutoksen vatsan toiminnassa.

Kuidun tehtäviä

Kuidulla on ruoansulatuksen lisäksi myös muita tehtäviä. Se on proteiinin ja hiilihydraatin lailla todella tärkeä ravintoaine, joka auttaa esimerkiksi laihduttamisessa ja painonhallinnassa. Kuitu pitää huolen siitä, että aineenvaihdunta jatkaa normaalia toimintaa, vaikka ruokamäärät vähenevät. Jos olet aikaisemmin ollut dieetillä, niin mitä todennäköisemmin olet huomannut jossain vaiheessa, että vatsa vetää jumiin eikä toimi kunnolla. Tämä on johtunut mitä todennäköisemmin liian vähäisestä kuidun saannista.

Lääkkeet helposti ja turvallisesti 73 eri vaivaan verkkoapteekkimme kautta Katso hoidot tästä

Kylläisyys

Kuitu pitää kylläisyyden tunteen yllä, joka auttaa dieetillä, kun kalorit ovat alhaalla ja nälkä tulee helpommin. Korkea kuitupitoinen ruoka täyttää vatsaa enemmän ja hidastaa ruoansulatusta, jolloin pysyt kylläisenä kauemmin. Tällöin on helpompi myös pysyä erossa makeasta. Makeanhimo iskee yleensä silloin kun on muutenkin nälkä.

Insuliini

Kuitu pitää hitaamman ruoansulatuksen ansiosta huolen insuliinitasosta. Ruoka imeytyy hitaammin elimistöön, jolloin ei pääse syntymään korkeita insuliinipiikkejä. Tämä suojaa sydäntä ja verisuonia, jolloin ehkäiset tehokkaasti verisuonitautien syntymistä sekä myös diabeteksen muodostumista.

Vadelmaketoni

Painonhallinta

Kuitu voi auttaa myös painonpudotuksessa ja –hallinnassa. Kuidun luoma täysi tunne vähentää ylimääräisen syömisen. Se myös tehostaa aineenvaihduntaa, jolloin elimistö toimii paremmin dieetillä. Kuidun on myös tutkittu vähentävän kalorien imeytymistä kehoon. Kuitu kiinnittyy rasva- ja sokerimolekyyleihin ja kuljettaa ne suoraan elimistön läpi, jolloin vähempi kalorimäärä jää kehoon.

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa ja olet dieetillä, niin kuidun saaminen on vielä tärkeämpää vatsan hyvinvoinnin takia. Vatsantoiminta on erittäin tärkeää painonpudotuksessa erilaisten ruoansulatuksen oireiden, kuten ummetuksen ehkäisemiseksi.

Syö tarpeeksi kuitua

Kuidulla on siis useita muitakin tehtäviä elimistössä kuin ruoansulatus ja vatsan hyvinvointi. Pidä huoli, että saat riittävästi kuitua joka päivä, jotta elimistösi voi hyvin ja ehkäiset yllämainittuja asioita, kuten insuliinitasojen nousemisen.

Lue lisää aiheesta:

Millainen on laihduttajan aamupala? Tästä parhaat ... Nyt on viimeistään aika sanoa hyvästit aamupalan väliin jättämiselle. Aamupala kun on todetusti tärkeä elimistölle ja siten terveydelle. Se on sitä my...
Kuinka laihtua nopeasti – helpot vinkit kestävään ... Vaikka vaaka ei olekaan tie onneen, on laihdutus yksi tapa saavuttaa terveellisempi keho. Kuinka laihtua nopeasti mutta turvallisesti, on kysymys, joh...
Keskivartalon kiinteytys – Parhaat harjoituk... Kapea vyötärö on yksi tämän päivän kauneusihanteista, johon lähes jokainen koittaa tähdätä dieettiä aloittaessa. Lehtien kansissa olevat laihat mallit...
3 juotavaa jotka auttavat laihtumaan Aamun aloittaminen lasillisella sitruunavettä on suosittu laihdutustrendi maailmalla. Näitä trendejä on vuosien ajan käytetty ja niitä tulee lisää kok...
Laihduttajan ruoka – 8 ruokaa jotka auttavat... Laihdutuksen aloittaminen on varmasti monelle tuttu tilanne. Painoa halutaan saada nopeasti alas ja rasvaa palaamaan, vaikka jokainen tietää, että se ...