OmaLaina

Voiko maitohappobakteereja syödä liikaa?

Maitohappobakteerit ovat varsinkin monen matkailijan ystävä. Mutta voiko maitohappobakteereja syödä liikaa?

Moni turvautuu nykyään maitohappobakteereihin, kun mahaa kivistää tai keho voi huonosti. Vaikka maitohappobakteerien on huomattu auttavan astman, flunssa, vatsataudin, allergioiden ja jopa atopian hoidossa ja torjunnassa, voiko maitohappobakteereja syödä liikaa? Vastaus lyhykäisyydessään on ei, sillä maitohappobakteerit ovat luonnollisia, kehossa esiintyviä bakteereja.

Suositut maitohappobakteerit
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Suomen Terveysravinto maitohappobakteeri
 • STR
  Maitohappobakteeri

  Sisältää 1,5 miljardia maitohappobakteeria. Valmisteessa on lisäksi ruuansulatusentsyymejä.
  Lunasta -20% alennus!
  SUOSITELTU!
Fitnesstukku
 • Fitnesstukku
  Pohjoismaiden johtavana lisäravinteiden ja terveysalan verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!
Stockmann
 • Stockmann
  Kattava valikoima tuotteita terveyteen ja hyvinvointiin ml. maitohappobakteereja.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima!
  Katso kaupan valikoima!
FitnessFirst
 • FitnessFirst
  Suomen suurin luomuruuan ja superfoodien verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!
Voimia
 • Voimia
  Voimia.com on kotimainen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!

Mitä maitohappobakteerit ovat?

Maitohappobakteereiksi luokitellaan bakteereja, jotka tuottavat käymistuotteenaan hiilihydraateista maitohappoa. Jokaisen kehosta löytyy luonnostaan maitohappobakteereja ja esimerkiksi yksi tutkituimmista maitohappobakteereista, lactobacillus rhamnosus GG, on eristetty ihmisen suolistosta.

Maitohappobakteereja on olemassa lukuisia erilaisia ja niitä on tutkittu tieteellisesti hyvin paljon. Tutkijat ovat olleet muun muassa kiinnostuneita siitä, voiko maitohappobakteereja syödä liikaa ja mitä hyötyä niiden syönnistä on. Tutkimuksissa onkin todettu, että maitohappobakteerit voivat auttaa muun muassa:

 • Estää sydäntulehduksia.
 • Auttaa ehkäisemään ja parantamaan bakteeri- ja sieniperäisiä tulehduksia, kuten hiivasienitulehdusta.
 • Edistää ruoansulatusta ja helpottaa ummetuksen tai ripulin oireita.
 • Auttaa erilaisissa allergisissa reaktioissa.
Coffee Zero

Näistä syistä johtuen on maitohappobakteerien käyttö lisääntynyt runsaasti Suomessa viime vuosina. Kun niitä ennen käytettiin matkoilla mahaongelmien ehkäisyyn, turvautuu moni niihin nyt arkipäivissään. Tämä on kuitenkin herättänyt myös kysymyksiä maitohappobakteerien turvallisuudesta.

Voiko maitohappobakteereja syödä liikaa?

Koska käyttö on lisääntynyt, ovat tutkijat ja tuotteen käyttäjät ruvenneet pohtimaan mitä maitohappobakteerien liiallinen käyttö tarkoittaa kehon hyvinvoinnin kannalta. Voiko maitohappobakteereja syödä liikaa ja mitä se voisi mahdollisesti tarkoittaa?

Kuten aiemmin todettua, ei maitohappobakteereita voi periaatteessa syödä liikaa, sillä ne ovat luontainen bakteeri, jota kehossamme esiintyy normaalisti. Maitohappobakteerien yliannostus ei ole mahdollinen, sillä kehomme erittää ylimääräisen bakteerien ulosteen ja virtsan kautta pois, eikä bakteerit siis varastoidu kehoomme.

Ihmiset ovat syöneet maitohappobakteereja sisältäviä ruokia jo satoja vuosia, joten ne eivät vaikuta ihmiseen negatiivisesti. Maitohappobakteerien haitat ja mahdolliset oireet yliannostuksen osalta voivat esiintyä:

 • Turvotuksena
 • Ripulina
 • Kaasun muodostumisena mahassa

Nämä oireet eivät kuitenkaan normaalisti jatku pitkään ja niihin täytyy syödä maitohappobakteereja melkein kaksin käsin. Mikäli tunnet olosi kuitenkin todella huonoksi tai kärsit selittämättömistä oireista kun aloitat maitohappobakteerin syönnin, kannattaa syönti lopettaa ja keskustella asiasta lääkärin kanssa.

Maitohappobakteeri

Näin varmistat oikeanlaisen käytön

Monen lääkärin ja tutkijan mielipide siihen, voiko maitohappobakteereja syödä liikaa, onkin selvä ei. Niiden ei myöskään uskota olevan haitaksi, vaikkei sinulla esiintyisikään mahaongelmia, kuten ripulia ja siksi monet asiantuntijat suosittelevatkin niiden syöntiä. Maitohappobakteerit voivat auttaa pitämään suoliston bakteerikannan tasapainossa.

Tärkeintä on kuitenkin varmistaa, että käytät tuotetta oikein. Lue aina ostamasi maitohappobakteerin pakkausseloste, jotta tiedät oikean annoskoon sekä tuotteen säilyttämisohjeet. Tämä on varsin tärkeä, jotta et vahingoita tuotetta säilyttämällä sitä väärin. Joissakin tuotteissa on myös parasta ennen päiväys, johon kannattaa kiinnittää huomiota. Annoskokoa ei myöskään kannata ylittää, sillä siitä ei ole ylimääräistä hyötyä. Ei kuitenkaan kannata huolestua, mikäli syötkin enemmän vahingossa, sillä maitohappobakteerien yliannostus on varsin hankalaa, jos ei mahdotonta.

Maitohappobakteerit ovat kehon ja varsinkin suoliston hyvinvoinnin kannalta ehdottoman tärkeitä. Koska maitohappobakteerien haitat ovat melkein olemattomia, kannattaa ne ottaa päivittäiseen tai jaksoittaiseen käyttöön, olipa sinulla mahavaivoja tai ei. Maitohappobakteerit ovat turvallinen ja terveellinen lisä parantamaan kehosi hyvinvointia.


Rahalaitos