Vältä flunssan jälkitaudit – pidä huolta vastustuskyvystäsi

Flunssakausi on juuri nyt pahimmillaan ja flunssan jälkitaudit vaanivat kulman takana. Flunssan jälkitaudit voivat riskiryhmille olla jopa hengenvaarallisia, minkä vuoksi tauteja vastaan tulee osata taistella. Vastustuskyvystä huolenpitäminen on yksi askel monista, joita jälkitautien välttämiseksi tulee ottaa. Riittävä vitamiinien saanti on hyvä alku, mutta jälkitauteja vastaan on myös monia muita suojautumiskeinoja. Ensin on kuitenkin aina huolehdittava flunssan kunnollisesta selättämisestä.

Hoida flunssa kuntoon

Moni ei uskoisi, kuinka paljon flunssan kestoon voi itse vaikuttaa tai sen kokonaan välttää. Flunssaan sairastuminen voi riippua perussairauksista, jotka alentavat vastustuskykyä tai yksinkertaisesti vitamiinien saannin vähyydestä. Myös liian vähäinen vaatetus, huono käsihygienia ja läheisten flunssa luovat riskin sairastua flunssan.

Kun flunssa sitten iskee, on olemassa monia konsteja hoitaa itsensä kuntoon nopeasti. Tärkeintä on levätä riittävästi, juoda runsaasti ja pyrkiä syömään mahdollisimman hyvin. Yritä lisätä ruokaan esimerkiksi valkosipulia, joka on täynnä antibakteerisia ominaisuuksia. Etenkin vitamiinien saannista tulee huolehtia ja tarvittaessa ottaa ruokavalion tueksi vitamiinilisä tai useampi. Myös erilaiset immuunijärjestelmää parantavat ravintolisät auttavat paljon.

Riskiryhmät

Flunssa ja flunssan jälkitaudit tulee aina ottaa vakavasti. Jos kuitenkin kuulut riskiryhmään, on jopa perinteisen flunssan kanssa oltava erityisen tarkkana. Voit kuulua flunssan jälkitautien riskiryhmään, jos sairastat

  • astmaa
  • sydän-, veri- tai keuhkosairautta
  • kroonisia sairauksia, kuten tyypin 2 diabetesta tai epilepsiaa
  • munuaisien tai maksan sairauksia tai
  • aineenvaihduntahäiriötä

Riskiryhmiin lasketaan myös ylipainosta kärsivät henkilöt, raskaana olevat naiset, sekä henkilöt, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Yksi suurimmista riskiryhmistä ovat kuitenkin iäkkäät ihmiset.

Yleisimmät flunssan jälkitaudit

Tavallisesti perusterveet aikuiset sairastavat flunssan olkaa kohauttaen. Flunssan jälkitaudit ovat kuitenkin äärimmäisen vakavasti otettava asia, joka voi johtaa jopa hengenvaaraan.

Keuhkokuume on yksi yleisimmistä ja vaarallisimmista flunssan jälkitaudeista. Keuhkokuume voi pahimmillaan johtaa kuolemaan, minkä vuoksi tauti vaatii aina lääkärissä käynnin. Keuhkokuumeen tunnistaa tavallisimmin pitkittyneestä, korkeasta, kuumeesta ja vaikeasta yskästä. Keuhkokuumeeseen määrätään antibiootteja ja joskus tauti voi vaatia sairaalahoitoa.

Keuhkoputkentulehdus on keuhkokuumetta aavistuksen lievempi jälkitauti. Keuhkoputkentulehduksen oireet ovat samankaltaiset keuhkokuumeen kanssa, mutta mahdollinen kuume pysyy alhaisena. Keuhkoputkentulehdusta voi yleensä hoitaa kotikonstein samalla tavoin kuin tavan flunssaakin. Yskän pitkittyessä tai kuumeen ollessa korkea, on lääkäriin otettava yhteyttä.

Flunssan jälkitauditPoskiontelotulehdus on inhottava flunssan jälkitauti, jota sairastaessa olo on tukkoinen. Poskiontelotulehduksen tavallisesta flunssasta erottaa voimakas paineen tunne poskionteloiden kohdalla. Olo on muutenkin hankala ja myös yskää voi esiintyä. Poskiontelotulehdus voi vaatia myös pikaista lääkärikäyntiä, jos paineen tunteen lisäksi esimerkiksi otsa on turvoksissa tai olo on sekava.

Välikorvatulehdus aiheuttaa yleensä hetkellistä kuulon heikkenemistä, kuumetta, vilunväreitä, jopa oksentelua sekä mielialanvaihteluita. Aikuisten tulisi aina korvakivun vuoksi kääntyä lääkärin puoleen. Lasten tapauksessa lääkäriin tulee ottaa yhteyttä, jos oireet ovat voimakkaat tai kestävät yli vuorokauden.

Suojaudu jälkitauteja vastaan – 3 vinkkiä

1. Nesteytys
Muista juoda runsaasti, vähintään pari litraa päivässä. Riittävä nesteytys helpottaa liman eritystä, ja etenkin kuumat juomat tekevät helpommin selvää viruksista. Kokeile esimerkiksi hunajan ja sitruunan lisäämistä kuumaan veteen.

2. Lepo
Vaikka pahimmat flunssan oireet olisivatkin lievittyneet, voi liian aikaisin liikkeelle lähtemistä seurata vakava jälkitauti. Flunssavirus voi aiheuttaa tulehduksen jopa sydänlihakseen. Sydänlihastulehdus havaitaan yleensä liian rasittavan liikunnan harrastamisen yhteydessä liian pian flunssasta ”parantumisen” jälkeen.

3. Vastustuskyky, vastustuskyky, vastustuskyky
Paras päätös minkä voit tehdä flunssan jälkitautien välttämiseksi, on pitää huoli vastustuskyvystäsi. Noudata mahdollisimman terveellisiä elämän tapoja ja pidä hyvä huoli käsihygieniasta. Nappaa immuunijärjestelmäsi entisestään parantamiseksi ravintolisä ja pidä huoli tärkeimpien vitamiinien saannista.


Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Kauneusmaailma on täynnä erilaisia seerumeita, joilla lupaillaan usein kuuta taivaalta. Seerumeita silmäilemällä erityisesti ripsien kasvatus seerumi voi kuulostaa humpuukilta. Mutta
Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Erektiohäiriöt ja haluttomuus voivat olla kiusallinen vaiva. Ongelmaan on kuitenkin olemassa monenlaisia lääkkeitä ja uudet potenssilääkkeet ovat kokeilemisen arvoinen juttu.
Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Kakkostyypin diabetes oireet voivat olla niinkin salakavalat, ettet tunnista oireita ennen kuin diabetes on aiheuttanut suurempaa haittaa kehossasi. Eräiden arvioiden

Vastaa