Jalkojen särky ja voimattomuus voivat johtua sairaudesta

Valvottaako jalkojen särky öisin? Oletko huomannut jaloissasi voimattomuuden tunnetta? Taustalta voi löytyä vakavakin sairaus. Aina jalkavaivat eivät kuitenkaan ole kuin merkki aktiivisuudesta tai hetkellisiä, selittämättömiä, ohimeneviä kipuja.

Satunnaisia jalkasärkyjä voi ennaltaehkäistä muun muassa luonnontuotteilla ja kevyellä liikunnalla. Jalkojen särky ja voimattomuus on erittäin yleistä, mutta opi kuitenkin tunnistamaan hetki, kun on parempi käydä lääkärin pakeilla.

Parhaat tuotteet nivelkipuihin ja nivelten hoitoon

Artikkeli jatkuu tuotteiden jälkeen...
Suosituin
VitaLiv - FlexRepair
FlexRepair
FlexRepair sisältää aktiivisia ainesosia, jotka auttavat lihaksia, rustoa ja immuunijärjestelmää!
-50% alennus!
Osta täältä »
Glukosamiini ja Kondroitiini
Glukosamiini ja Kondroitiini
Tavoitteena on tukea luonnollista prosessia, jonka avulla ylläpidät nivelten terveyttä.
Korkealuokkainen!
Osta täältä »

Jalkojen särky ja voimattomuus voi johtua eri sairauksista

Meillä jokaisella on ajoittain selittämättömiä kipuja. Jos nimenomaan jalkojen särky ja voimattomuus kuitenkin vaivaavat, ovat voimakkaat tai pitkittyneet oireet otettava aina vakavasti. Vakavampia jalkasäryn ja voimattomuuden syitä voivat olla esimerkiksi:

  • MS-tauti
  • diabeettinen neuropatia tai
  • iskias

MS-tauti hiipii tavallisesti salakavalasti, mutta ensimmäiset huomattavat oireet ovat juuri jalkojen kihelmöinti ja puutuminen. Diabeettinen neuropatia ilmenee usein jalkojen pistelynä sekä vihlovana särkynä, ja iskias kivut jalkojen lihasten voimattomuutena.

Jalkojen särky ei aina kuitenkaan ole vakavaa, ja siksi omat oireet on hyvä osata tunnistaa.

Kivun eri muodot – tunnista särkysi

Jalkoja kolottaa, jomottaa, kihelmöi, vaivaa, särkee, pistää, pakottaa, puristaa, polttelee, tai kenties pistelee? Jalkojen säryillä on monia eri nimiä ja kivun muodon tunnistaminen voi kertoa vaivojen syyn ja lähteen.

Vitamail Flex
1. Jalkoja polttelee/sähkön tunne jaloissa
Syy ei mitä todennäköisimmin ole jaloissa, vaan voi löytyä alaselästä. Sairaudeksi usein todetaan iskias.

2. Jalat tuntuvat voimattomilta ja heikoilta
MS-tauti voi aiheuttaa jalkojen voimattomuuden ja heikkouden tunnetta. Toisaalta syynä voi olla esimerkiksi pitkäkestoinen paikoillaan istuminen, kuten kaukolentojen jälkeen tai istumatyöläisillä.

3. Jatkuva jalkasärky
Jos jalkoja särkee usein ja jatkuvasti, voi syynä olla esimerkiksi vaaraton fyysinen rasitus ja treenin seuraus. Kun järkevää syytä jalkojen jatkuvalle särylle ei löydy, on aika konsultoida lääkäriä. Säryn kohdistuessa niveliin, voi syynä olla jopa nivelreuma.

Kokeile näitä kivun ja säryn lievityskeinoja

Vaikka usein ilmaantuva jalkasärky ja voimattomuuden tunne voivat turhauttaa, vaivoihin on olemassa apua. Koska lääkkeet eivät ole elimistölle koskaan hyvästä pitkällä aikavälillä, luonnollinen kivunlievitys on aina paras vaihtoehto myös jalkavaivoista kärsiville.

Jalkojen särky ja voimattomuus voi olla helpoimmin hoidettavissa jopa niinkin yksinkertaisesti, kuin kevyen liikunnan avulla. Esimerkiksi fysioterapeutin ohjeistama venyttely, tai pieni kävelylenkki voivat jo helpottaa kummasti. Jalkavaivoja voi myös ennaltaehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, ja luonnontuotteilla.

Luonnolliset valmisteet ovat yksi parhaista vaihtoehdoista lääkkeiden sijaan. Luonnontuotteet voivat ehkäistä jalkavaivoja ja helpottaa esimerkiksi liikunnan harrastamista. Jalkojen hyvinvointiin kehitetyt, ainesosiltaan luonnolliset, valmisteet tavallisesti vahvistavat sekä niveliä, että lihaksia. Kivuttomuuden myötä myös elämänlaatu paranee.

BioBalance
BioBalance

Milloin lääkäriin?

Lääkärille meno ei varmasti ole kenenkään lempipuuhaa, mutta joskus välttämätöntä. Myös jalkojen vaivat, kuten särky ja voimattomuus, tulee aina pitkittyessään ottaa vakavasti. Lääkäriin tulisi jalkojen aiheuttamien ongelmien ja kivun vuoksi lähteä viimeistään, kun:

  • oireet pitkittyvät
  • kipu alkaa yllättäen ja on todella voimakasta
  • särky tai voimattomuus vaivaa usein tai kun
  • kipu haittaa säännöllisesti unensaantia ja/tai jokapäiväistä elämää

Jalat ovat kantava elin, joihin voi heijastua helposti kipu muualtakin kehosta. Älä siis aliarvioi jalkavaivojasi, vaan selvitä syy ajoissa. Mitä aikaisemmin saat hoitoa, niin sitä helpommalla itse pääset. Ajoissa tunnistetut ongelmat ovat aina helpompi hoitaa kuntoon. Mitä pahemmaksi ongelmat pääsevät, niin yleensä sitä pahemmaksi myös kipu yltyy. Esimerkiksi jalkojen särky öisin alkaa vaikuttamaan koko elämään, kun ei saa nukutuksi kunnolla. Liian vähäisillä yöunilla taas on yhteyttä stressiin ja muihin ongelmiin. Jalkojen hyvinvoinnin tärkeyttä ei pidä missään nimessä aliarvioida.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab