Jalkojen särky ja voimattomuus voivat johtua vakavasta sairaudesta

Valvottaako jalkojen särky öisin? Oletko huomannut jaloissasi voimattomuuden tunnetta? Taustalta voi löytyä vakavakin sairaus. Aina jalkavaivat eivät kuitenkaan ole kuin merkki aktiivisuudesta tai hetkellisiä, selittämättömiä, ohimeneviä kipuja. Satunnaisia jalkasärkyjä voi ennaltaehkäistä muun muassa luonnontuotteilla ja kevyellä liikunnalla. Jalkojen särky ja voimattomuus on erittäin yleistä, mutta opi kuitenkin tunnistamaan hetki, kun on parempi käydä lääkärin pakeilla.

Suositut tuotteet nivelten hyvinvointiin ja särkyyn
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Nivel C10
 • Nivel C10
  Nivel C10 on uusi yhdistelmävalmiste nivelille. Se sisältää kaikkiaan kymmentä eri tehoainetta. Nivel C10 -valmiste on suunniteltu laajan tutkimustiedon pohjalta pohjoismaisena yhteistyönä.
  Lunasta -20% alennus! SUOSITELTU!
ArtroFlex
 • ArtroFlex+
  Kirkas, rasvaton ja täysin luonnollinen geeli. Se on hajuton ja parabeeniton.
  Kokeile postikulujen hintaan!
NaturArgile8
 • NaturArgile8
  Välitön teho vihreän saven ja shirabalsam vaikutuksen ja 6 luonnonkasvin yhdistelmän ansiosta! 30pv ilmaiskokeilu.
  Kokeile täysin ilmaiseksi!
Wellvita
 • Wellvita
  Yli 30 vuotta luontaistuotteiden parissa. Useita tuotteita nivelten hyvinvointiin.
  Lunasta -50% alennus!
Fitnesstukku
 • Fitnesstukku
  Pohjoismaiden johtavana lisäravinteiden ja terveysalan verkkokauppa. Tuotteita nivelille ja lihaksille.
  Katso kaupan valikoima!
WeightWorld
 • WeightWorld
  Menestyvä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen keskittynyt verkkokauppa. Tuotteet nivelille ja lihaksille.
  Katso kaupan valikoima!

Jalkojen särky ja voimattomuus voi johtua eri sairauksista

Meillä jokaisella on ajoittain selittämättömiä kipuja. Jos nimenomaan jalkojen särky ja voimattomuus kuitenkin vaivaavat, ovat voimakkaat tai pitkittyneet oireet otettava aina vakavasti. Vakavampia jalkasäryn ja voimattomuuden syitä voivat olla esimerkiksi:

 • MS-tauti
 • diabeettinen neuropatia tai
 • iskias

MS-tauti hiipii tavallisesti salakavalasti, mutta ensimmäiset huomattavat oireet ovat juuri jalkojen kihelmöinti ja puutuminen. Diabeettinen neuropatia ilmenee usein jalkojen pistelynä sekä vihlovana särkynä, ja iskias kivut jalkojen lihasten voimattomuutena.

Jalkojen särky ei aina kuitenkaan ole vakavaa, ja siksi omat oireet on hyvä osata tunnistaa.

Kivun eri muodot – tunnista särkysi

Jalkoja kolottaa, jomottaa, kihelmöi, vaivaa, särkee, pistää, pakottaa, puristaa, polttelee, tai kenties pistelee? Jalkojen säryillä on monia eri nimiä ja kivun muodon tunnistaminen voi kertoa vaivojen syyn ja lähteen.

1. Jalkoja polttelee/sähkön tunne jaloissa
Syy ei mitä todennäköisimmin ole jaloissa, vaan voi löytyä alaselästä. Sairaudeksi usein todetaan iskias.

2. Jalat tuntuvat voimattomilta ja heikoilta
MS-tauti voi aiheuttaa jalkojen voimattomuuden ja heikkouden tunnetta. Toisaalta syynä voi olla esimerkiksi pitkäkestoinen paikoillaan istuminen, kuten kaukolentojen jälkeen tai istumatyöläisillä.

3. Jatkuva jalkasärky
Jos jalkoja särkee usein ja jatkuvasti, voi syynä olla esimerkiksi vaaraton fyysinen rasitus ja treenin seuraus. Kun järkevää syytä jalkojen jatkuvalle särylle ei löydy, on aika konsultoida lääkäriä. Säryn kohdistuessa niveliin, voi syynä olla jopa nivelreuma.

Kokeile näitä kivun ja säryn lievityskeinoja

Vaikka usein ilmaantuva jalkasärky ja voimattomuuden tunne voivat turhauttaa, vaivoihin on olemassa apua. Koska lääkkeet eivät ole elimistölle koskaan hyvästä pitkällä aikavälillä, luonnollinen kivunlievitys on aina paras vaihtoehto myös jalkavaivoista kärsiville.

Jalkojen särky ja voimattomuus voi olla helpoimmin hoidettavissa jopa niinkin yksinkertaisesti, kuin kevyen liikunnan avulla. Esimerkiksi fysioterapeutin ohjeistama venyttely, tai pieni kävelylenkki voivat jo helpottaa kummasti. Jalkavaivoja voi myös ennaltaehkäistä terveellisillä elämäntavoilla, ja luonnontuotteilla.

Luonnolliset valmisteet ovat yksi parhaista vaihtoehdoista lääkkeiden sijaan. Luonnontuotteet voivat ehkäistä jalkavaivoja ja helpottaa esimerkiksi liikunnan harrastamista. Jalkojen hyvinvointiin kehitetyt, ainesosiltaan luonnolliset, valmisteet tavallisesti vahvistavat sekä niveliä, että lihaksia. Kivuttomuuden myötä myös elämänlaatu paranee.

Milloin lääkäriin?

Lääkärille meno ei varmasti ole kenenkään lempipuuhaa, mutta joskus välttämätöntä. Myös jalkojen vaivat, kuten särky ja voimattomuus, tulee aina pitkittyessään ottaa vakavasti. Lääkäriin tulisi jalkojen aiheuttamien ongelmien ja kivun vuoksi lähteä viimeistään, kun:

 • oireet pitkittyvät
 • kipu alkaa yllättäen ja on todella voimakasta
 • särky tai voimattomuus vaivaa usein tai kun
 • kipu haittaa säännöllisesti unensaantia ja/tai jokapäiväistä elämää

Jalat ovat kantava elin, joihin voi heijastua helposti kipu muualtakin kehosta. Älä siis aliarvioi jalkavaivojasi, vaan selvitä syy ajoissa. Mitä aikaisemmin saat hoitoa, niin sitä helpommalla itse pääset. Ajoissa tunnistetut ongelmat ovat aina helpompi hoitaa kuntoon. Mitä pahemmaksi ongelmat pääsevät, niin yleensä sitä pahemmaksi myös kipu yltyy. Esimerkiksi jalkojen särky öisin alkaa vaikuttamaan koko elämään, kun ei saa nukutuksi kunnolla. Liian vähäisillä yöunilla taas on yhteyttä stressiin ja muihin ongelmiin. Jalkojen hyvinvoinnin tärkeyttä ei pidä missään nimessä aliarvioida.

Jaa tämä artikkeli:

K-vitamiinin puutos: syyt, oireet ja puutoksen korjaaminen

K-vitamiinin puutos: syyt, oireet ja puutoksen korjaaminen

K-vitamiini ei ole se tunnetuin vitamiini. Mutta K-vitamiinin puutos voi johtaa moniin ongelmiin, joten sen saanti kannattaa varmistaa. Vitamiinit ovat
Löydä tästä paras silmänympärysvoide rypyille

Löydä tästä paras silmänympärysvoide rypyille

Markkinat ovat täynnä erilaisia ryppyvoiteita. Mutta mikä on se paras silmänympärysvoide rypyille? Silmänympärysalueen iho altistuu melkoisella rasitukselle pitkin päivää. Tämän
Sinkin puute miehillä voi johtaa monenlaisiin vaivoihin

Sinkin puute miehillä voi johtaa monenlaisiin vaivoihin

Sinkki on miehille yksi tärkeimmistä hivenaineista. Sinkin puute miehillä voi johtaa aina erektio-ongelmista hiustenlähtöön. Sinkkiä tarvitaan lukuisiin kehon eri toimintoihin

Vastaa