Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet lista diagnosointiin

Kilpirauhasen vajaatoiminta ei ole helppo diagnosoida oikein. Siihen liittyvät oireet yhdistetään usein muihin ongelmiin, vaikka kyseessä olisikin juuri tämä hoidettavissa oleva vaiva. Tässä kilpirauhasen vajaatoiminta oireet lista avuksi diagnosointiin.

Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet – lista oireista

Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy usein hitaasti ja oireiden määrä ja ilmeneminen vaihtelevat ihmisestä toiseen. Kilpirauhasen vajaatoiminto oireet miehillä ja naisilla ilmenevät yleensä keski-iän jälkeen, mutta jo paljon nuoremmatkin voivat kärsiä tästä sairaudesta. Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet nuorella eivät juuri poikkea aikuisten oireista.

Tämä kilpirauhasen vajaatoiminta oireet –lista voi auttaa sinua pohtimaan, josko kärsit tästä sairaudesta. Mikäli sinulla esiintyy useita listan oireita, kannattaa sinun varmistaa diagnoosi lääkärin luona.

Neljä yleisintä oiretta

Kilpirauhasen vajaatoimintaa liittyy monia oireita ja kuten todettua, kaikilla oireet eivät esiinny juuri samoin tavoin. On olemassa kuitenkin joukko oireita, jotka ovat ne yleisimmät syyt, joiden johdosta tätä sairautta aletaan tarkemmin tutkimaan potilaan kohdalla.

Yleisimmät kilpirauhasen vajaatoiminta oireet ovat:

1. Väsymys ja energian puute

Mikäli nukut riittävästi, mutta hyvinkään nukutun yön jälkeen olosi ei ole vireä, voi kyseessä olla juuri kilpirauhasen vajaatoiminta. Väsymys ja energian puute on yleensä jatkuvaa, eikä siihen tunnu auttavan oikein mikään.

2. Paleltaminen

Jos koet olevasi viluinen jopa kesän helteillä, voi syy löytyä hormonitoiminnan epätasapainosta. Kilpirauhasen vajaatoiminta johtaa ääreisverenkierron heikkenemiseen, jonka johdosta sinua voi paleltaa herkemmin.

3. Painon nousu ja turvotus

Kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa ja siten painoon liittyvät ongelmat ovat hyvin yleinen oire tämän sairauden kohdalla. Jos paino nousee siitäkin huolimatta, että syöt terveellisesti ja liikut paljon, voi se johtua juuri kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämän lisäksi keho kerää yleensä enemmän nestettä ja voit kärsiä turvotuksesta ympäri kehoa.

4. Masentuneisuus ja mielialanvaihtelut

Masentuneisuus ja mielialanvaihtelut voivat olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Tämä on hyvinkin tavallinen oire tämän sairauden kohdalla, mutta moni masentunut ei välttämättä osaa yhdistää alakuloa tämänkaltaiseen ongelmaan.

Yleisimmät kilpirauhasen vajaatoiminta oireet lapsella ovat pitkälti samat, mutta varsinkin nuorten kohdalla ne voidaan helposti sotkea vain teini-iän aiheuttamiin hormonimyllerryksiin.

Muut kilpirauhasen vajaatoiminta oireet

Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet –lista ei sisällä vain neljää oiretta, sillä on olemassa joukko muitakin tapoja, jolla keho voi viestiä juuri tästä sairaudesta. Tässä vielä lista oireista, jotka ovat myös yhdistetty kilpirauhasen vajaatoimintaan:

  • Ummetus
  • Muistihäiriöt
  • Kalpeus
  • Vähentynyt hikoilu
  • Ihon kuivuminen ja siitä johtuva hilseily
  • Nivel- ja lihaskivut
  • Kynsien haurastuminen
  • Ruokahaluttomuus

Oireet kannattaa ottaa vakavasti, sillä ne voivat johtaa erilaisiin sairauksiin. Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet naisilla voivat esiintyä lisäksi kuukautisten poisjäämisenä tai muina kuukautishäiriöinä. Tämä voi johtaa vaikeuksiin esimerkiksi mahdollisuuksissasi tulla raskaaksi. Kilpirauhasen vajaatoiminta oireet lapsilla voivat hoitamattomina johtaa pienikasvuisuuteen. Oireita kannattaa siis kuunnella.

Milloin lääkäriin?

Kilpirauhasen vajaatoimintaa voidaan hoitaa kotikonstein ja reseptilääkkeiden avulla, joten siihen tulee puuttua mahdollisimman nopeasti. Käy läpi tämä kilpirauhasen vajaatoiminta oireet lista ja mikäli kärsit monista listan oireista, kannattaa sinun vierailla lääkärissä. Kilpirauhasen vajaatoiminta selvitetään verikokeen avulla ja sen toteamisen jälkeen hoito voidaan aloittaa.

Kuuntele siis kehoasi ja mieti kilpirauhasen vajaatoiminnan mahdollisuutta, mikäli listan oireet osuvat kohdalle. Tähän hormonitasapainon ongelmaan voidaan nimittäin puuttua ja olosi voi pian olla huomattavasti parempi!

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab