Tunnista sokeritaudin oireet ajoissa

Sokeritauti on eräs tunnetuimmista sairauksista. Vaikka sairaus on yleinen, voivat sokeritaudin oireet olla hyvinkin huomaamattomia. Siitä syystä moni saattaa kärsiä taudista tietämättään ja pahentaa siten sokeritaudin aiheuttamia vaivoja.

Sokeritauti, eli diabetes, on aineenvaihduntasairaus, joka tarkoittaa häiriöitä kehon insuliinintuotannossa sekä veren kohonnutta verensokeria. Se luokitellaan usein tyypin 1 ja tyypin 2 sokeritautiin. Tyypin 1 sokeritauti johtaa hoitamattomana kehon happomyrkytykseen, joka on hengenvaarallinen tauti.

Mutta sokeritaudin oireet tyypin 2 kohdalla voivat olla paljon salakavalammat ja lääkärit uskovatkin, että Suomessa elää tuhansia tyypin 2 sokeritaudista kärsiviä, ilman oikeata diagnoosia ja hoitoa. Sokeritauti voi lyhentää elinikää jopa 10-20 vuotta, joten sen diagnosoiminen ajoissa on elintärkeää.

Sokeritaudin oireet

Kuinka sokeritaudin oireet sitten ilmenevät? Molempiin taudin muotoihin liittyy muutamia yhteisiä oireita. Yleisimmät diabeteksen oireet ovat:

 • Lisääntynyt virtsaamisen tarve
 • Jatkuva tai yleinen janontunne
 • Jatkuva ja häiritsevä väsymys

Oireet ovat vahvimmillaan tyypin 1 diabeteksen kohdalla. Tyypin 1 diabetes johtaa usein myös nopeaan ja tahattomaan painonpudotukseen, insuliinituotannon ollessa epänormaalia.

Tyypin 2 sokeritaudin oireet voivat olla hyvinkin erilaisia ja niihin ei välttämättä kiinnitä huomiota yhtä nopeasti. Yllämainittujen oireiden lisäksi tyypin 2 sokeritautiin liittyviä oireita voivat olla myös:

 • Nälän tunne, varsinkin heti ruokailun jälkeen
 • Suun kuivuminen
 • Näön sumeneminen ja heikentyminen, joko hetkellisesti tai ylipäätänsä
 • Päänsärky

Sokeritaudin oireet voivat, varsinkin tyypin 2 kohdalla, olla yksittäisiä ja huomaamattomia. Sokeritaudin oireet lapsella voivat olla erityisen vaikeita todeta, sillä lapsi ei välttämättä tiedosta oireiden ongelmallisuutta.

Mikäli sinulla esiintyy jotakin yllä olevista oireista, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin, jotta hoidot voidaan aloittaa hetimmiten. Lapsia ja nuoria kannattaa myös seurata tarkasti.

Tyypin 2 diabetes esiintyy usein ylipainon yhteydessä ja riski sairastua sokeritautiin kasvaa mikäli painoa on liikaa. Onkin tärkeä kiinnittää tähän huomiota oireita kuunnellessa.

[rpt name=”parhaat-laihdutustuotteet”]

Sokeritauti vai alhainen verensokeri?

Sokeritaudin oireet voidaan joskus virheellisesti yhdistää alhaiseen verensokeriin. Alhaista verensokeria, eli hypoglykemiaa, esiintyy kun verensokeri laskee normaalia alemmaksi. Tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole sairaus, vaan oire, joka voi johtua monista eri syistä. Alhaista verensokeria esiintyy silti myös diabeetikoilla, esimerkiksi silloin kun lääkitys ei ole kohdillaan.

Tällöin sokeritaudin oireet voivat myös aiheuttaa pahoinvointia, hermostuneisuutta, sydämentykytystä ja mielialan muutoksia. Sokeritaudin oireet jaloissa ovat myös mahdollinen vaiva, aiheuttaen ongelmia kävelyn kanssa ja esimerkiksi hiivataudin mahdollisuutta.

Mikäli kärsit edellä mainituista oireista, kannattaa niistä keskustella lääkärin kanssa. Tällöin sokeritauti voidaan pois sulkea tai todeta, ja aloittaa tarvittava hoito mahdollisimman nopeasti.

Sokeritaudin hoito

Sokeritaudin oireet nuorella ja aikuisillakin tulisi tutkia nopeasti lääkärissä. Sokeritauti todetaan usein erilaisten verikokeiden avulla. Ajoissa aloitettu hoito vähentää riskiä sairastua erilaisiin lisäsairauksiin. Usein pahimmat terveysongelmat ovatkin juuri lisäsairauksista johtuvia – etenkin jos tyypin 2  diabeteksen kanssa on elänyt pitkään tietämättään. Lisäsairauksiin lukeutuu muun muassa:

 • Sydänveritulppa ja sydämen vajaatoiminta
 • Aivoverenkiertohäiriöt ja –halvaus
 • Krooniset jalkahaavat
 • Munuaistauti ja munuaisten vajaatoiminta
 • Näön heikkeneminen ja mahdollinen sokeutuminen

Hoito vaihtelee hieman tyypistä riippuen. Tyypin 1 diabetesta hoidetaan kehoon pistettävän insuliinin avulla. Varsinkin tyypin 2 kohdalla ovat elintapamuutokset tärkeässä roolissa. Ylipainoa pyritään vähentämään sekä ruokailutottumuksia parantamaan. Sokeritaudin hoitoon ei välttämättä tarvita siis insuliinihoitoa. Sopiva hoito löydetään aina kuitenkin lääkärin kanssa keskustelemalla.

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab