Mistä naisen seksuaalinen haluttomuus voi johtua?

Naisen seksuaalinen haluttomuus on vaiettu, mutta yleinen ongelma. Mistä se johtuu ja voiko seksuaalista haluttomuutta hoitaa?

Suomalaisten naisten seksuaalista haluttomuutta on tutkittu ja vuonna 2015 tehdyn FINSEX kyselyn mukaan jopa 42% naisista on kokenut usein seksuaalisen halun puutetta. Seksihalujen vaihteleminen päivästä toiseen on normaalia. Mutta pitkäjaksoinen ja hoitamaton naisen seksuaalinen haluttomuus voi aiheuttaa ongelmia, kuten tyytymättömyyttä, masennusta ja parisuhdeongelmia.

Yleisimmät syyt mistä naisen seksuaalinen haluttomuus johtuu

Naisen seksuaalinen halukkuus voi vahingoittua monista eri syistä. Kuten todettu, harvan seksuaaliset halut ovat aina samat ja ajoittaiset vaihtelut eivät ole syy huoleen. Mutta mikäli haluttomuus on jatkuvaa, seksiä ei tule koskaan ajatelleeksi ja haluttomuus vaivaa itseäsi, voi kyseessä olla ongelmallinen seksuaalinen haluttomuus.

Mistä naisen seksuaalinen haluttomuus johtuu? Taustalla voi olla useita eri tekijöitä ja ne voivat olla:

  • Fyysisiä
  • Psyykkisiä
  • Sosiaalisia

Tässä viisi yleisintä syytä, joiden takia naisten seksuaalinen haluttomuus voi madaltua.

Rahalaitos

Stressi ja väsymys

Stressi on yleinen syy haluttomuuden taustalla. Väsynyt ja stressaantunut ihminen ei halua tuhlata energian käyttöä seksin harrastamiseen, sillä ajatuksissa on säästää se muiden ongelmien selvittämiseen. Stressi vähentää tämän lisäksi seksuaalisia haluja säätelevien hormonien tasoa. Stressiä, uupumusta ja masennusta voivat aiheuttaa monet eri asiat. Sinulla voi olla työongelmia tai stressi voi johtua parisuhdeongelmista.

Sairaudet ja lääkkeet

Erilaisten lääkkeiden sivuvaikutukset voivat heikentää naisen seksuaalista haluttomuutta. Yleisimpiä seksuaalisiin haluihin vaikuttavia lääkkeitä ovat masennuslääkkeet, verenpainelääkkeet sekä ehkäisypillerit. Näiden lisäksi hormonitoimintoja estävät lääkkeet voivat aiheuttaa haluttomuutta.

Naisen seksuaalinen haluttomuus on lisäksi yhdistetty eräisiin sairauksiin. Masennus, endometrioosi ja kilpirauhasen vajaatoiminta voivat vahingoittaa seksuaalisia haluja.

Ongelmat seksiä harrastettaessa

Naisen seksuaalinen halukkuus voi tietenkin häiriintyä, mikäli seksi harrastaminen on ongelmallista tai seksiin liittyy traumaattisia muistoja. Yleisimpiä ongelmia ovat:

  • Yhdyntäkivut
  • Vaikeudet saavuttaa orgasmi
  • Kumppanin haluttomuus tai ennenaikainen laukeaminen
  • Traumaattiset kokemukset kuten raiskaus

Vaihdevuodet

Vaihdevuodet aiheuttavat hormonitason laskua kehossa ja tämä voi johtaa naisen halujen katoamiseen. Ongelmana on usein lisäksi limakalvojen kuivuminen, mikä voi aiheuttaa kivun tunteita ja siten laskea haluttomuutta.

Raskaus

Keho muuttuu raskauden aikana ja sen jälkeen, joten naisen seksuaalinen haluttomuus voi olla seurausta tästä. Raskauden hormonaaliset muutokset sekä vauva-ajan aiheuttama väsymys voi vahingoittaa seksuaalisia haluja.

Naisen seksuaalinen haluttomuus voidaan hoitaa

Naisten seksuaalinen haluttomuus voi johtua monesta eri syystä, mutta onneksi sitä voidaan hoitaa. Tärkeintä on ettei ongelmien kanssa jää painimaan yksin. Naisen halujen lisääminen onnistuu parhaiten pohtimalla mistä naisen seksuaalinen haluttomuus johtuu. Tässä vinkit halujen lisäämiseksi:

Ongelmista puhuminen

Jos naisen seksuaalisen halukkuus on vähentynyt erilaisista mielenterveyssyistä johtuen, voi ongelmia hoitaa parhaiten selvittämällä ongelmien taustan. Tähän auttaa usein asioiden käsittely puhumalla. Esimerkiksi kumppanin kanssa keskustelu voi aukaista pelkotiloja tai helpottaa stressiä. Terapeutti voi taas auttaa vakavimpien traumatilojen poistossa.

MetaBurn

Erilaiset luontaistuotteet

Mikäli ongelmat ovat painottuneet hormonitoimintojen ongelmiin, ovat erilaiset luontaistuotteet avuksi. Niiden avulla voi hoitaa muun muassa emättimen kuivuutta tehokkaasti. Luontaistuotteet ovat varsinkin vaihdevuosista johtuvan naisen seksuaalisen haluttomuuden hoidossa tehokkaita.

Lääkehoito

Toki avuksi voi harkita myös lääkehoitoa. Jos naisen seksuaalinen haluttomuus taas johtuu sairauksista tai lääkkeistä, voi lääkärin kanssa keskustella erilaisista hoitomuodoista vähentämään lääkkeiden haittavaikutuksia.

Halujen lisääminen on mahdollista

Tärkeintä on muistaa ettei seksuaalinen haluttomuus ole sinun vikasi, eikä sen kanssa tarvitse oppia elämään. Ongelman on olemassa useita erilaisia hoitovaihtoehtoja ja niitä kokeilemalla voidaan naisen seksuaalinen haluttomuus hoitaa tehokkaasti.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab