Milloin unettomuuden lääkehoito kannattaa?

Etusivu » Milloin unettomuuden lääkehoito kannattaa?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Vaivaako unettomuus yöuniasi? Milloin unettomuuden lääkehoito voi olla avuksi?

Unettomuus on hyvin yleinen vaiva, sillä joidenkin tutkimusten mukaan noin 10% aikuisväestöstä kärsii pitkäkestoisesta unettomuudesta. Ongelma on vakava, sillä unettomuus voi johtaa esimerkiksi masennukseen, tyypin 2 diabetekseen sekä muistisairauksiin. Onneksi pitkäkestoista ja kroonista unettomuutta voidaan hoitaa esimerkiksi lääkkeiden avulla. Mutta milloin vaikean unettomuuden lääkehoito kannattaisi aloittaa?

Milloin lääkehoitoa kannattaa pohtia?

Unettomuuden lääkehoito ei ole mikään kevyesti tehtävä päätös. Lääkkeiden käyttöön liittyy aina erilaisia sivuoireita ja lääkehoidon soveltuvuus tulee aina tutkia tarkasti ennen kuurin aloittamista. Lääke unettomuuteen ei koskaan tulisi olla se ensisijainen vaihtoehto uniongelmiin, vaan sinun kannattaa kokeilla luonnollisia keinoja ennen unilääkkeitä.

Lääkehoito reseptilääkkeillä tehdään aina lääkärin päätöksellä ja unettomuuden lääkehoito aloitetaan yleensä silloin kun henkilön:

  • Toimintakyky on heikentynyt
  • Unettomuus vaikeuttaa normaalia elämää
  • Unettomuuden hoito muilla keinoilla ei ole tuonut positiivisia tuloksia

Unettomuuden lääkehoito reseptilääkkeillä on aina väliaikaista, sillä jatkuva unilääkkeiden käyttö ei ole koskaan suositeltavaa. Lääkkeiden teho voi hiipua pitkäaikaisessa käytössä, joten on aina parempi pyrkiä ratkaisemaan uniongelmia luontaisten keinojen avulla.

Oikeaa lääkehoitoa valittaessa täytyy aina miettiä unettomuuden syitä ja mahdollisia muita sairauksia. Jos unettomuus esimerkiksi johtuu masennuksesta, voidaan käyttöön ottaa masennusta hoitavia lääkkeitä, joilla on myös positiivinen vaikutus unettomuuteen.

Unettomuuden lääkehoito voidaan aloittaa luontaisesti

Vaikean ja kroonisen unettomuuden lääkehoito voidaan kuitenkin aloittaa usein luontaisin keinoin. Melatoniini on yksi paras nukahtamislääke ilman reseptiä, sillä sen käyttö pohjautuu kehon omaan unen säätelyyn. Melatoniinia esiintyy jokaisen kehossa normaalista ja usein krooninen unettomuus voi johtua siitä, ettei keho tuota tarpeeksi tätä hormonia. Näin käy luonnostaan ihmisen ikääntyessä, mutta erilaiset sairaudet voivat myös vaikuttaa hormonin säätelyyn.

Unettomuuden hoito luontaistuotteilla on usein lääkehoitoa parempi valinta myös siksi, ettei luontaistuotteiden käyttöön liity vaarallisia sivuoireita. Unettomuuden hoito melatoniinilla on turvallista, eikä sen käyttö aiheuta esimerkiksi riippuvuutta kuten jotkut reseptilääkkeet. Melatoniinilisä onkin yleisesti ottaen se paras lääke unettomuuteen.

Unettomuuden hoito melatoniinilla on siis mahdollista aloittaa ilman reseptiä. Melatoniinilisiä on saatavilla luontaistuoteliikkeistä ja apteekeista. Käytön kohdalla on tärkeä noudattaa valmistajan antamia ohjeita. Lääkettä ei koskaan tulisi ottaa yli suositeltavan määrän ja lääkkeen oikea-aikainen nauttiminen on todella tärkeää tehokkuuden kannalta. Melatoniini alkaa nimittäin toimimaan vasta muutaman tunnin kuluessa, joten et halua nauttia lääkettä liian aikaisin tai liian myöhään.

Vaikean unettomuuden lääkehoito

Jos luonnolliset lääkkeet eivät auta ja esimerkiksi juuri melatoniinista ei ole riittävää hyötyä, voidaan lääkärin kanssa harkita reseptilääkkeiden aloittamista. Yleisimmin käytetyt lääkkeet jaetaan usein:

  • Bentsodiatsepiineihin, joihin kuuluvat muun muassa tematsepaami, diatsepaami ja triatsolaami.
  • Bentsodiatsepiinien kaltaisiin Z-lääkkeisiin, joihin lukeutuvat muun muassa tsolpideemi ja tsopikloni.
  • Väsyttäviin masennuslääkkeisiin kuten trimipramiini ja mirtatsapiini.
  • Muihin lääkeaineisiin kuten melatoniiniin.

Reseptilääkkeitä on nykyään mahdollista hankkia myös netistä. Esimerkiksi verkkoklinikat palvelevat unettomuudesta kärsiviä. Tilauksen yhteydessä täytetään lyhyt lääkärin konsultaatiokysely, jonka avulla sivustojen lisensoidut ja rekisteröidyt ammattilääkärit varmistavat tuotteen soveltuvuuden sinulle.

Hyvä lääke unettomuuteen on esimerkiksi Circadin. Se soveltuu yli 55-vuotiaiden unettomuuden lääkehoitoon. Circadinin toimintamekanismi pyrkii parantamaan juuri melatoniinin luontaista tuotantoa kehossa.

Unettomuuden lääkehoito voi siis auttaa kroonisesta unettomuudesta kärsiviä. Hoito kannattaa aina aloittaa luonnollisilla lääkkeillä ennen reseptilääkkeiden kokeilua.

Jätä kommentti