Kunto Plus

Unettomuuden hoito: lääkkeet vai luontaistuotteet avuksi?

Etusivu » Unettomuus » Unettomuuden hoito: lääkkeet vai luontaistuotteet avuksi?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Unen tärkeyteen on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Unettomuus voi olla suuri terveysriski, eikä sen kanssa kannata jäädä elämään. Unettomuuden hoitolääkkeet ovat usein käytetty hoitomuoto, mutta unettomuuden hoito voi onnistua tehokkaammin ja turvallisemmin myös luontaistuotteiden avulla.

Ihmisen tulisi nukkua noin kahdeksan tuntia yössä, jotta keho voisi hyvin. Moni ei kuitenkaan saa tarpeeksi unta, sillä nykymaailma on usein hyvinkin hektinen. Unettomuuden oireita on kuitenkin ryhdytty tutkimaan paljon enemmän ja unettomuus on yhdistetty moniin yleisiin terveysongelmiin.

Suositut tuotteet uniongelmiin ja unenlaadun parantamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)

Unettomuus voi muun muassa vaikuttaa negatiivisesti:

  • Painonhallintaan
  • Mielenterveyteen
  • Sydämen ja verenkierron toimintaan
  • Tulehdusten syntymiseen
  • Ikääntymiseen

Olisikin siis tärkeä taata kunnollinen yöuni, jotta keho ja mieli voisivat paremmin. Unettomuuden hoitoon käytettävät lääkkeet ovat kasvattaneet suosiotaan, mutta ne eivät aina ole ainoa tai paras hoitokeino.

Unettomuuden hoito: lääkkeet

Unettomuuden hoitolääkkeet ovat perinteinen keino ryhtyä hoitamaan univajetta. Yleisimmät unettomuuden hoidossa käytetyt lääkkeet ovat perinteisesti olleet reseptilääkkeitä.

Näistä suosituimmat vaihtoehdot ovat yleensä erilaiset bentsodiatsepiinit. Markkinoilla on useita valmisteita, jotka eroavat toisistaan imeytymis- sekä poistumisnopeuden osalta. Oikea lääke löydetään yleensä kokeilemalla eri vaihtoehtoja sekä ottamalla huomioon unettomuuden vakavuus.

Bentsodiatsepiinien rinnalle on myös otettu käyttöön niin kutsuttuja Z-lääkkeitä. Suomessa tämän sarjan unettomuuden hoitolääkkeet ovat joko tsopikloni tai tsolpideemi lääkkeitä.

Unettomuuden hoidossa käytettävät lääkkeet ovat usein hyvinkin tehokkaita, varsinkin hoidon alussa. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa riippuvuutta, sekä niiden teho voi laskea ajan myötä. Lääkkeisiin liittyy myös usein erilaisia sivuvaikutuksia.

Unettomuuden hoito: luontaistuotteet

Unettomuuden hoitolääkkeet ovatkin saaneet rinnalleen haastajan luontaistuotteista. Nämä ovat usein yhtä tehokkaita, eikä luontaistuotteet juuri aiheita sivuoireita tai vaarallista lääkeriippuvuutta.

Suosituimmat unettomuuden hoitolääkkeet luontaistuotteiden osalta ovat:

Melatoniini

Melatoniini on kehon oma nukahtamishormoni. Sen tuotannossa voi kuitenkin esiintyä erilaisia häiriöitä, sekä sen tuotanto voi iän myötä hidastua. Sen johdosta erilaiset melatoniinilisät ovat tehokas tapa rytmittää unta. Melatoniinin avulla nukahtaminen voi helpottua ja uni voi tuntua myös huomattavasti syvemmältä ja normaalimmalta. Melatoniini ei myöskään aiheuta riippuvuutta, eikä sillä ole juurikaan sivuvaikutuksia.

Valeriaana

Toinen suosittu luontaistuote on valeriaana. Tätä rohtoa on käytettä unettomuuden hoidossa jo vuosisatoja. Valeriaanankaan käyttöön ei liity tunnettuja haittavaikutuksia ja rohtovalmistetta on mahdollista ostaa ilman reseptiä. Valeriaana soveltuu varsinkin lievän unettomuuden ja väsymyksen hoitoon.

Näiden kahden suositun luontaistuotteen lisäksi unettomuuden hoitolääkkeet voivat löytyä myös magnesiumista, B6-vitamiinista ja erilaisista kukkaisuutteista. Nämä kolme rentouttavat hermostoa ja lihaksistoa, vahvistavat vastuskykyä ja rauhoittavat kehon toimintaa.

Unettomuuden lääkkeetön hoito

Unettomuuden hoitolääkkeet eivät siis aina ole reseptilääkkeitä, vaan hoitoon voi käyttää erilaisia luontaistuotteita. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että unettomuuden lääkkeetön hoito voi myös onnistua seuraavien vinkkien avulla:

  • Liikuntaa lisäämällä. Liikunta on tehokas unentuoja ja on tärkeä harrastaa riittävästi liikuntaa, jotta keho ja mieli voi paremmin.
  • Itseään hemmottelemalla. Pidä huolta itsestäsi ja mielestäsi hemmottelun avulla. Rentoudu, meditoi ja nauti elämästä.
  • Stressiä poistamalla. Stressi tulisi vähentää niin paljon kuin mahdollista, jotta uni tulee helpommin ja unenlaatu pysyy hyvänä.
  • Nukkumispaikan parantamisella. Pienet asiat aina huoneen lämmöstä patjaan voivat helpottaa nukahtamista.

Kuuntele siis kehoasi ja aloita unettomuuden hoito luontaistuotteiden avulla. Mikäli nämä keinot eivät tehoa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin’ kanssa.

Jätä kommentti