Kuinka paljon melatoniinia voi ottaa?

Melatoniini on loistava hormoni nukahtamisen avuksi. Mutta kuinka paljon melatoniinia voi ottaa turvallisesti?

Melatoniini on niin sanottu yöhormoni, sillä se säätelee elimistön sisäistä kelloa ja auttaa meitä nukahtamaan. Tätä hormonia erittyy aivoissamme normaalisti, mutta tuotannossa voi esiintyä häiriöitä ja se vähenee normaalisti ikääntyessä. Tällöin melatoniinilisä otetaan usein avuksi.

Mikä on melatoniinilisä ja miksi sitä käytetään?

Melatoniini on luonnon oma hormoni ja sitä on saatavilla niin reseptilääkkeenä kuin ilman reseptiäkin. Kuten todettu, sitä erittyy normaalisti aivoissamme, mutta tämä tuotanto vähenee normaalisti ihmisen ikääntyessä. Mutta näin voi käydä myös jos:

 • Kärsit kovasta stressistä tai olet masentunut
 • Käytät runsaasti alkoholia
 • Käytät joitakin reseptilääkkeitä

Kun kehosi ei tuota riittävästi melatoniinia, voi nukahtaminen olla vaikeaa ja unenlaatusi kärsiä. Tällöin voi ottaa melatoniinilisän avuksi.

Suositut tuotteet uniongelmiin ja unenlaadun parantamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Melatoniinilisä
 • STR Melatoniini
  Suomen Terveysravinto Oy:n melatoniini on valmistettu ISO22000 standardin mukaan.
  Lunasta -20% alennus!
  SUOSITELTU!
Melaton+
 • Melaton+
  Markkinoiden vahvimmat 1.8 mg Melaton+ kapselit auttavat sinua nukahtamaan nopeasti.
  Rajoitettu erä - lunasta tarjous!
Sleep Guide
 • SleepGuide
  Kielen alle suihkautettava SleepGuide melatoniinisuihke auttaa nukahtamaan tehokkaasti.
  Katso tuotteen tiedot!
Circadin
 • Circadin
  Circadinia käytetään pääsääntöisesti hoitamaan yli 55-vuotiaiden unettomuutta.
  Hae resepti verkossa!

Melatoniin vahvuudet ovat joko lyhyt- tai pitkävaikutteisia tuotetyypeiltään. Kuinka paljon melatoniinia voi ottaa, riippuu pitkälti siitä kumpaa vahvuutta käytät. Pitkävaikutteinen melatoniini on saatavilla vain lääkärin reseptillä.

Kuinka paljon melatoniinia voi ottaa?

Melatoniinin annostus riippuu monesta tekijästä. Tämän hormonin tehokkuuteen voi vaikuttaa henkilökohtainen herkkyys sekä muiden lääkkeiden käyttö. Yleisesti ottaen melatoniinin annoskoko vaihtelee 0,1-10 milligramman välillä. Yli 10 milligramman annostuksen ei ole tutkitusti näytetty antavan lisätehoja.

Se, kuinka paljon melatoniinia voi ottaa, riippuu paljolti tarpeistasi ja herkkyydestäsi tälle hormonille. Lyhytvaikutteista melatoniinilisää on saatavilla 1-6 milligramman vahvuisena. Se tulee nauttia noin 1-1,5 tuntia ennen nukahtamista.

Katso valitsemastasi valmisteesta suositukset, kuinka paljon melatoniini voi ottaa ja noudata aina ohjeita. Yleensä on hyvä aloittaa vähimmäismäärällä ja kokeilla muutamaan viikon ajan sen vaikutusta. Tarvittaessa voit lisätä melatoniinin annostusta.

Lääkkeet helposti ja turvallisesti unettomuuden hoitoon verkkoapteekkimme kautta Katso hoidot tästä

Vakavampiin unihäiriöihin on saatavilla pitkävaikutteisia melatoniinilisiä, jotka ovat reseptilääkkeitä. Tämän melatoniinin annoskoko on 2 milligrammasta ylöspäin ja se tulee ottaa 1-2 tuntia ennen nukahtamista.

Entä lapset?

Melatoniini on hyvin turvallinen ravintolisä, jota lapsetkin voivat käyttää. Melatoniinin annostus lapsilla on huomattavasti pienempi. Yleisten suositusten mukaan noin 0,5-5 milligrammaa on määrä, kuinka paljon melatoniinia voi ottaa lapsena ilman sivuvaikutuksia. Lapsen ja nuoren melatoniinilisän käytöstä tulee aina keskustella lääkärin kanssa.

Mitä jos otat liikaa melatoniinia?

Melatoniini on turvallinen hormoni, eikä sillä juuri ole haittavaikutuksia. Melatoniinin oikea käyttö on kuitenkin tärkeää, jotta saat siitä kaikki hyödyt irti. Kuinka paljon melatoniinia voi ottaa riippuu paljon herkkyydestäsi tälle hormonille.

Mikäli melatoniini annoskoko on tarpeillesi liian suuri tai otat sitä vahingossa liikaa, ei sinun tarvitse huolestua. Melatoniinin yliannostus on hyvin hankalaa, eikä siitä aiheudu yleensä mitään vakavia oireita. Liian suuri määrä melatoniinia johtaa yleensä unirytmin sekaantumiseen, sekä väsyneeseen ja tukkoiseen oloon valveilla ollessa heti seuraavina päivinä. Tämän lisäksi on mahdollista kärsiä seuraavista oireista:

 • Pahoinvointi ja heikotus
 • Päänsärky
 • Ärtyisyys ja ahdistus
 • Ripuli
 • Nivelkivut

Jotta vältyt ongelmilta, seuraa aina melatoniinilisän mukana tulleita ohjeita siitä, kuinka paljon melatoniinia voi ottaa. Varsinkin lasten ei tulisi koskaan ylittää suositeltua annoskokoa.

Yllä olevien oireiden tulisi normaalisti hävitä muutaman tunnin tai päivän sisällä. Mikäli näin ei tapahdu, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäriin tulee myös olla yhteydessä heti, mikäli koet hengenahdistusta tai rintakipuja.

Määrän, kuinka paljon melatoniinia voi ottaa, löydät parhaiten aloittamalla vähimmäismäärillä ja lisäämällä annoskokoa myöhemmin. Muista, että melatoniinin vaikutus voi heikentyä jatkuvassa käytössä.

Lue lisää aiheesta:

Ihmetyttääkö jatkuva väsymys ja voimattomuus? Älä ... Kiireinen elämäntyyli, ylityöt, stressaava elämäntilanne ja uniongelmat voivat kaikki olla syynä uupuneeseen oloon. Jatkuva väsymys ja voimattomuus ov...
Magnesium unilääkkeenä – Mikä on sen salaisuus?... Eikö uni tule iltaisin? Magnesium unilääkkeenä on luonnollinen ja kokeilemisen arvoinen mineraali ongelmien ratkaisuun.Stressi, kiire, parisuhdeon...
Unettomuuden hoito: lääkkeet vai luontaistuotteet ... Unen tärkeyteen on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota. Unettomuus voi olla suuri terveysriski, eikä sen kanssa kannata jäädä elämään. Unett...
Melatoniini yliannostus voi aiheuttaa monia oireit... Melatoniini on luonnollinen unilääke, joka auttaa ihmistä nukahtamaan paremmin ja varmistaa tasaisen unen läpi yön. Melatoniini on unihormoni, jota er...
Melatoniini – Käpyrauhasessa erittyvä unihor... Melatoniini on hormoni, jota aivoissa sijaitseva käpyrauhanen erittää. Se säätelee ihmisen nukahtamista ja heräämistä. Sen tärkein tehtävä on aloittaa...