Melatoniini ja alkoholi – vaarallinen vai vaaraton yhdistelmä?

Moni tietää, että lääkkeet ja alkoholi eivät kuulu yhteen. Antibioottikuurin alkaessa korkin on pysyttävä kiinni tai muuten lääke ei tehoa kunnolla. Mutta mitä jos kyseessä onkin luontaistuotelisä kuten melatoniini? Onko melatoniini ja alkoholi vaarallinen yhdistelmä?

Melatoniini on hyvin yleinen luontaistuotelisä, sillä sen on tutkitusti näytetty auttavan univaikeuksista kärsiviä. Koska meidän kehomme tuottavat melatoniinia normaalisti, on helppo ajatella sen olevan vaaraton yhdistelmä alkoholin kera. Mutta melatoniini ja alkoholi eivät välttämättä ole paras tai turvallinen yhdistelmä.

MelatonPlus

Melatoniinin ja alkoholin yhteisvaikutus

Melatoniini alkoholin kanssa nautittuna ei sinänsä aiheuta vaarallista reaktiota kehossasi. Jos nautit melatoniinilisän ja sen jälkeen juot lasin viiniä, ei kehosi automaattisesti ole vaarassa.

Siitä huolimatta, ei yhdistelmä suinkaan ole huoleton ja sinun tuleekin kuunnella kehoasi mikäli vahingossa nautit tuotteita yhdessä. Alkoholi nimittäin vaikuttaa melatoniinin tehokkuuteen ja se voi joko vahvistaa tai heikentää sen tehokkuutta.

Koska melatoniini on unilääkkeen tapainen ravintolisä, voi alkoholi edesauttaa melatoniinin vaikutuksia. Tämä voi johtaa:

  • Uneliaisuuteen
  • Hengitysvaikeuksiin
  • Huimaukseen

Melatoniini ja alkoholi voivat siis aiheuttaa ongelmia tasapainon kanssa ja reaktiokykysi voi heikentyä huomattavasti. Tämä taas voi johtaa onnettomuuksiin, sillä voit esimerkiksi kaatua herkemmin ja siten loukata itseäsi.

Vielä suurempi riski on, jos nautit melatoniinin ja alkoholin ennen autolla ajamista. Alkoholi itsessään heikentää reaktiokykyä, joten siihen yhdistetty melatoniini voi pahentaa ongelmaa – vaikka kyseessä olisi vain lasillinen viiniä tai oluttuoppi.

Toisaalta, melatoniini-lääke ja alkoholi voi aiheuttaa melatoniinin tehokkuuden heikentymisen. Mikäli nautit tuotetta nukahtamistarkoitukseen, melatoniinin hyödyt eivät välttämättä toimi yhdessä alkoholin kanssa. Nukahtaminen voi siten olla entistä vaikeampaa, vaikka melatoniini ilman alkoholia toimisikin normaalisti.

Melatoniini ja alkoholi – parempi ilman toista

Kuinka sitten toimia jos käytät melatoniinilisää säännöllisesti ja haluat nauttia myös lasin viiniä tai olutta? Sinun kannattaa yksinkertaisesti jättää melatoniinilisä väliin näinä iltoina ja nauttia alkoholista ilman lääkettä. Tämä on turvallisin tapa, vaikka päättäisitkin olla ajamatta tai pysyä kotioloissa.

Yhteisvaikutusta on vaikea ennakoida ja melatoniinin teho on joka tapauksessa heikompi alkoholin kanssa nautittuna. Voit siis huoletta nauttia alkoholista, mutta jätä melatoniini ottamatta näinä iltoina.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että alkoholi itsessään vaikuttaa kehon kykyyn tuottaa melatoniinia. Vaikka moni tuntuukin ottavan niin sanotun iltamyssyn, eli huikan konjakki tai muuta alkoholia, unentuloa edistääkseen, ei alkoholi ole oikeasti unta edistävä ja unenlaatua parantava tuote. Päinvastoin, alkoholin käyttö voi pahentaa uniongelmia ja mikäli kärsit nukahtamisvaikeuksista, kannattaa alkoholin käyttöä vähentää tai välttää kokonaan.

MelatonPlus

Näin saat melatoniinin hyödyt parhaiten käyttöösi

Melatoniinin tehot ovat parhaimmillaan, jos nautit luontaistuotelisän oikeaoppisesti. Tämä tarkoittaa, että sinun tulee:

  • Nauttia se noin puolesta tunnista kahteen tuntiin ennen haluttua nukahtamisaikaa.
  • Välttää siniselle valolla altistumista lääkkeen nauttimisen jälkeen.

Melatoniini ja alkoholi eivät sovi yhteen, vaikka et huomaisikaan suurta vaikutusta kehossasi. Ne kannattaa siis nauttia erikseen – näin takaat paremman unen ja turvallisemman nautinnon!

Jaa tämä artikkeli:

Mistä apua haluttomuuteen?

Mistä apua haluttomuuteen?

Seksiä tunkee usein tajuntaamme ovista ja ikkunoista. Mutta mitä jos sinua ei yksinkertaisesti haluta? Vierelläsi voi olla kiva puoliso ja
Monipuolisesti tietoa ja apua uupumukseen

Monipuolisesti tietoa ja apua uupumukseen

Jos päivät tuntuvat vaikeilta jaksaa aamusta iltaan ja sinä olet jatkuvasti väsynyt, voi kyseessä olla uupumus. Apua uupumukseen löytyy helposti
Eturauhasen liikakasvu: oireet sekä vaivan hoito

Eturauhasen liikakasvu: oireet sekä vaivan hoito

Ikääntyminen tuo mukanaan monenlaisia haasteita ja miehillä yksi yleisimmistä on eturauhasen liikakasvu. Eturauhasen liikakasvu oireet voivat ilmaantua yllättäen ja vaiva

Vastaa