Neljä keinoa miten lopettaa kuorsaus

Kuorsauksesta ei usein ole haittaa itselle, mutta kanssanukkujia se voi häiritä. Miten lopettaa kuorsaus ja varmistaa mukavat yöunet kaikille makuuhuoneessa olijoille?

Jokainen ihminen kuorsaa joskus elämänsä aikana. Tämä on hyvin luonnollista ja yleistä, sillä joidenkin arvioiden mukaan keski-ikäisesti miehistä noin 20% ja naisista noin 5% kuorsaa joka yö. Jos sinä tai läheisesi kuorsaa, on kuorsauksen hoito kotikonstein hyvä tapa aloittaa tämän kiusallisen vaivan hoito.

Mistä kuorsaus johtuu?

Kuorsaus on ääni-ilmiö, joka ei yleensä häiritse ihmisen omaa unta, vaan siitä kärsivät lähinnä henkilön kanssa nukkuvat. Jatkuva ja joka öinen kuorsaus voi kuitenkin pitkässä juoksussa aiheuttaa unen laadun heikkenemistä kuorsaajallekin ja jatkuvan väsymyksen taustalla voi hyvinkin olla yöllinen kuorsaus.

Suositut tuotteet kuorsaukseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Apteekkituotteet
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima!
  Katso kaupan valikoima! SUOSITELTU!
Fitnesstukku
 • Fitnesstukku
  Pohjoismaiden johtavana lisäravinteiden ja terveysalan verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!
CDON.com
 • CDON.com
  Pohjoismaiden suurin tavaratalo netissä! Katso tuotteet kuorsaukseen.
  Katso kaupan valikoima!
HobbyHall
 • HobbyHall
  Laaja valikoima kauneus- & hyvinvointituotteita. Valikoimassa myös tuotteita kuorsaukseen.
  Katso kaupan valikoima!
Voimia
 • Voimia
  Voimia.com on kotimainen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!

Kuorsauksen ääni syntyy ylähengitysteiden värähtelystä. Kun nämä ovat ahtaat, hengittäminen kuulostaa kuorsaamiselta. Tämä ei sinänsä ole vaarallista, vaikka joissakin tapauksissa kuorsausta voi aiheuttaa myös erilaiset sairaudet.

Hyvin yleisiä kuorsauksen aiheuttajia ovat muun muassa:

 • Ylipaino
 • Nenän tukkoisuus, esimerkiksi nuhan johdosta
 • Alkoholin käyttö
 • Tupakointi
 • Hengitystä lamauttavat aineet ja lääkkeet
BookBeat

Neljä keinoa miten lopettaa kuorsaus kotikostein

Apua kuorsaukseen on mahdollista saada monin eri tavoin ilman lääkärin apua. Alla mainitut keinot ovat turvallisia ja tehokkaita tapoja miten lopettaa kuorsaus kotikonstein.

Elintapojen muutokset

Monet kuorsauksen aiheuttajat ovat yhteydessä elämäntapoihin. Siksi elintapojen tarkkailu ja niiden muuttaminen voivat olla tehokkaita tapoja miten lopettaa kuorsaus. Kuorsauksesta on hyvä pitää unipäivä kirjaa ja tarkkailla lisääntyykö se esimerkiksi silloin kun nautit alkoholia.

Elintapoihin yhdistetyn kuorsauksen lopettaminen on siis helpointa kun muutat elintapojasi. Laihduttaminen ja alkoholin juonnin vähentäminen ovat siis eräitä parhaita keinoja vähentää kuorsausta.

Vaihda nukkumisasentoasi

Nukkumisasennolla on suuri merkitys kuorsaamisen kannalta. Tehokkainta on vältellä selällään nukkumista. Tähän voi auttaa esimerkiksi kokovartalotyynyn hankkiminen, joka voi tehdä kyljellään nukkumisesta miellyttävämpää. Moni turvautuu myös teippaamaan tennispallon selkään, jolloin ihminen ei vahingossakaan jämähdä nukkumaan selälleen.

Varmista hengitysteiden aukeaminen

Tehokas apu kuorsaukseen on hengitysteiden aukaisu ennen nukahtamista. Tähän voivat auttaa:

 • Kuumassa suihkussa käynti ennen nukahtamista.
 • Nenän huuhtelu suolavedellä.
 • Minttuvedellä kurlaaminen ennen nukkumaanmenoa.
 • Nokkosinfuusion juominen illalla.

Nämä keinot avaavat hengitysteitä ja siten helpottavat hengittämistä yön aikana. Näiden lisäksi kannattaa muistaa vaihtaa tyynyliina säännöllisesti sekä antaa tyynyn tuulettua ulkona muutaman viikon välein, jotta siihen kertyneet pölyhiukkaset eivät tuki hengitysteitäsi.

DreamWell

Laula säännöllisesti

Yksi yllättävä keino miten lopettaa kuorsaus on laulaminen. Brittitutkijat ovat huomanneet laulajien kuorsaavan paljon muita vähemmän. Tämä voi johtua siitä, että laulajien kurkun lihakset ovat hyvin vahvat, joten ne eivät tukkeudu nukkuessa yhtä helposti. Omia kurkun lihaksiaan kannattaa siis säännöllisesti vahvistaa laulamalla!

Milloin lääkäriin?

Kotikonstit ja elintapamuutokset ovat siis helpoin tapa kuinka lopettaa kuorsaus turvallisesti ja tehokkaasti. Joskus kuorsaukseen eivät kuitenkaan kotikeinot tehoa, vaan ongelmana voivat olla rakenneviat kurkun alueella. Mikäli kuorsaus jatkuu ja se aiheuttaa jatkuvaa ongelmaa, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa.

Tämän lisäksi jatkuva väsymys ja päänsärky aamuisin ovat syitä jutella lääkärille. Kyse voi tällöin olla esimerkiksi uniapneasta ja silloin avuksi täytyy monesti ottaa joko erilaiset lääkkeet tai esimerkiksi lisähapen nauttiminen öisin. Kotikonstit ovat kuitenkin monelle se riittävä keino lopettaa kuorsaus, joten aloita aina niistä!

Lue lisää aiheeseen liittyvää:

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab