Tutkimus paljastaa – persoonallisuudella vaikutusta unen laatuun

Näetkö helposti painajaisia ja unia? Saatat ajatella, että nämä johtuvat unitottumuksista tai muista tekijöistä, kuten uniasennoista. Uusi tutkimus on kuitenkin löytänyt yhtenäisyyksiä painajaisten/unien ja persoonallisuutesi välillä.

Best Mattress keräsi yli tuhannelta amerikkalaiselta Myers-Briggs testiin perustuvalla psykologisella analyysillä jokaisen persoonallisuuden. Tämän testin avulla he luokittelivat ihmiset kahteen kategoriaan: Introvertit ja Extrovertit. Testi määrittää henkilön persoonallisuuden sen perusteella keskittyvätkö he enemmän sisäiseen vai ulkoiseen maailmaan. Siihen vaikuttaa esimerkiksi se miten ihminen tulkitsee tietoa. Tulkitsevatko he sen sanatarkasti vai haluavatko lisätä oman näkökannan ja lisäyksen siihen. Tämänlaisilla kysymyksillä ja testeillä pystytään näkemään henkilön ajatusmaailmaa, ja sen mukaan määrittelemään onko hän introvertti vai extrovertti.

Hyvä Terveys tarjous

Tämän jälkeen tutkimus pyysi osallistujia vastaamaan kysymyksiin heidän unestaan, jonka jälkeen he vertasivat vastauksia keskenään kategorioiden perusteella. Tutkimuksessa havaittiin, että esimerkiksi introvertit näkevät unta hampaiden irtoamisesta 12,4% enemmän. Extrovertit taas näkivät matkustusaiheisia unia 13,9% enemmän. Extrovertit näkivät unia myös pomoistaan 10,7% enemmän ja työkavereistaan 14% enemmän mitä introvertit. Extrovertit muistavat uniaan 5.7% paremmin.

Myös sillä huomattiin olevan vaikutusta, onko kyseessä ihminen, joka tuomitsee ja vetää johtopäätöksiä helposti vai antaako hän asioiden olla. Niiden ihmisten, jotka tuomitsevat helposti todettiin näkevän vähemmän painajaisia. Heillä taas oli enemmän vaikeuksia nukahtaa uudestaan, jos herää keskellä yötä. Unen laadun lisäksi näillä oli vaikutusta myös unen sisältöön. Ne ihmiset jotka antavat asioiden helpommin olla ja havaitsevat tilannetta paremmin, näkivät enemmän unta ystävistään, kun taas toiset vanhemmistaan.

Tutkimus vertasi myös ihmisiä vastakkain, jotka ovat intuitiivisiä ajattelijoita niiden kanssa, jotka menevät enemmän aistien varassa. Ajattelijat näkivät enemmän unia kuolemasta. Aistien varassa menevät ihmiset taas olivat tyytyväisempiä energiatasoihin päivän aikana, eivätkä tunteneet itseään väsyneiksi.

Ajattelijat näkivät 20% vähemmän unia raskaudesta. Tunteiden varassa elävät taas näkivät enemmän unia kumppanin pettämisestä. Ja mitä tulee unien muistamiseen, niin ajattelijat muistivat painajaiset paremmin, mutta kuitenkin unet huonommin.

Persoonallisuudella saattaa siis olla myös todella suuri rooli siihen, miten näet unia, millaisia unia näet ja muistatko niitä. Näistä tutkimuksista ei voi tietenkään vetää mitään isoja johtopäätöksiä, mutta selviä eroja tutkijat kuitenkin huomasivat. Uniin vaikuttaa varmasti todella monet muutkin tekijät, kuten esimerkiksi melatoniinin tai jonkin lääkkeen käyttö. Myös monilla muilla asioilla on varmasti yhteyksiä uniin.

Lähde: Daily Mail

Melatoniini

Jaa tämä artikkeli:

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Kauneusmaailma on täynnä erilaisia seerumeita, joilla lupaillaan usein kuuta taivaalta. Seerumeita silmäilemällä erityisesti ripsien kasvatus seerumi voi kuulostaa humpuukilta. Mutta
Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Erektiohäiriöt ja haluttomuus voivat olla kiusallinen vaiva. Ongelmaan on kuitenkin olemassa monenlaisia lääkkeitä ja uudet potenssilääkkeet ovat kokeilemisen arvoinen juttu.
Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Kakkostyypin diabetes oireet voivat olla niinkin salakavalat, ettet tunnista oireita ennen kuin diabetes on aiheuttanut suurempaa haittaa kehossasi. Eräiden arvioiden

Vastaa