Kunto Plus

Jatkuva väsymys ja uupumus vaivaa – milloin lääkäriin?

Etusivu » Väsymys » Jatkuva väsymys ja uupumus vaivaa – milloin lääkäriin?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Vaivaako jatkuva väsymys ja uupumus? Vastaus tähän on yllättävän monella aikuisella kyllä. Pitkään kestänyt väsymys voi johtua liian vähäisistä yöunista, mutta taustalla voi olla myös eri sairauksia. Jos pitkään jatkunut väsymys ei helpota kotikonstein, on aika käydä lääkärissä.

Aikuisen jatkuva väsymys ja uupumus

Aikuisen jatkuva väsymys ja uupumus voivat johtua kasaantuneesta työtaakasta tai ongelmista kotona, mutta joskus syy voi löytyä myös sairaudesta. Väsymystä voi aina yrittää hoitaa ensin kotikonstein esimerkiksi lepäämällä mahdolliset univelat pois. Myös vitamiinilisät, kuten D-vitamiini, on pimeän aikaan hyväksi havaittu apu väsymyksestä kärsiville suomalaisille. Jatkuva väsymys ja tunne uupumuksesta tulee aina ottaa vakavasti, ja tarvittaessa on hakeuduttava lääkäriin, jos kotikonstit eivät tunnu tehoavan.

Väsymyksen syyt

Jatkuva väsymys ja uupumusJos jatkuva väsymys ja uupumus vaivaa, niin yleisimmät syyt on varmasti liian vähäiset yöunet, stressi tai pimeä vuodenaika. Liiallinen väsymys ja uupumus ei kuitenkaan ole normaalia, ja siksi myös mahdollisten sairauksien merkit on hyvä tunnistaa ajoissa.

Anemia

Anemiasta kärsiviä henkilöitä vaivaa jatkuva väsymys ja uupumus, mutta havaittuja oireita on myös yleinen heikko olo. Anemia johtuu veren punasolujen vähyydestä, mihin syynä voi olla esimerkiksi raudan- tai vitamiinin puutostila.

Diabetes

Diabetes eli sokeritauti voi aiheuttaa myös väsymyksen ja uupumuksen tunnetta. Diabeteksessa keho ei osaa käsitellä sokeria oikein. Diabeteksen oireet väsymyksen lisäksi ovat esimerkiksi janon tunne, lisääntynyt virtsaaminen ja ärtyneisyys.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi olla myös syynä väsymykseen. Kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivillä henkilöillä kilpirauhanen ei tuota tarpeeksi tyroksiinia eli kilpirauhashormonia. Tästä aiheutuu oireita kuten väsymystä, keskittymisvaikeuksia, ummetusta, painonnousua, kylmäntunnetta sekä kuukautiset tulevat runsaampana ja useammin.

Krooninen väsymys

Krooninen väsymys on sairaus, jonka toteaminen vaatii muiden, samankaltaiset oireet sisältävien, tautien poissulkemista. Kroonisesta väsymyksestä kärsivät henkilöt ovat jatkuvasti väsyneitä, uupuneita, ja väsyvät pienimmistäkin askareista. Kroonisesta väsymyksestä kärsiviä ihmisiä tulee tukea, ei vähätellä tai painostaa.

Masennus

Masennus on vakava sairaus, joka voi olla taustalla, kun jatkuva väsymys ja uupumus vaivaa. Masennus tulee aina ottaa vakavasti, ja sairauteen on haettava apua. Väsymyksen ja voimattomuuden lisäksi masennuksen oireita ovat esimerkiksi negatiiviset tunteet ja ajatukset, muuttuneet uni- ja ruokailutottumukset, sekä keskittymisvaikeudet.

Nivelreuma

Nivelreuma on autoimmuunisairaus, joka yhdistetään tavallisesti nivelkipuihin. Nivelreuma voi kuitenkin aiheuttaa nivelkipujen ja -turvotuksen ohella myös jatkuvaa väsymystä. Jos jatkuvan väsymyksen lisäksi oireina on aamujäykkyys ja turvonneet nivelet, on syytä epäillä syylliseksi nivelreumaa.

Uniapnea

Nukuitko taas mukavat yli 8 tuntia, ja heräät silti väsyneenä? Valittaako kumppani kuorsauksestasi? Voit kärsiä uniapneasta. Uniapnea on sairaus, jota sairastavat ihmiset kärsivät hengityskatkoksista kesken unen. Uniapnea voi väsymyksen lisäksi aiheuttaa sydänsairauksia ja jopa halvauksen, minkä vuoksi uniapneaa epäillessä on aina hakeuduttava lääkäriin.

Väsymyksen ehkäisy ja hoito

Väsymys on vaiva, joka voi aiheuttaa myös monia muita ongelmia. Väsymyksen ehkäisy ja hoito voi onnistua helposti kotikonstein, kun taas välillä lääkärissä vierailu on välttämätöntä.

Älä unohda vitamiineja

Vaivaako jatkuva väsymys ja uupumus erityisesti syksyllä ja talvella, kun on pimeää? Syynä on todennäköisesti D-vitamiinin puutos. Suomalaisten väsymys voi selittyä etenkin auringottomina kuukausina D-vitamiinin vajeella, mihin hyvänä apuna voi olla terveellinen ruokavalio sekä vitamiinilisät.

Lepää tarpeeksi

Kun jatkuva väsymys ja uupumus vaivaa, on paras ensimmäinen hoitokeino riittävä lepo. Ihmisen elimistö on kuin akku, joka vaatii aika ajoin latautumista toimiakseen täydellä teholla. Riittävä uni ja lepo ovatkin yleensä helpoimmat hoitokeinot kauemminkin jatkuneeseen väsymykseen ja uupumuksen tunteeseen. Jos levon jälkeen olo on edelleen uupunut, on aika siirtyä järeämpiin otteisiin.

Konsultoi lääkäriä

Jos jatkuva väsymys ja uupumus vaivaa riittävästä unen- ja vitamiinien saannista huolimatta, on aika hakeutua lääkäriin. Lääkärin konsultointi väsymyksen oireista voi auttaa vakavammankin sairauden ajoissa löytymiseen. Kaikki ”Väsymyksen syyt” -kohdassa luetellut sairaudet vaativat aina lääkärin huomiota.

Jätä kommentti