Kunto Plus

D-vitamiini saantisuositus – Saathan tarpeeksi D-vitamiinia?

Etusivu » Vitamiinit ja ravinto » D-vitamiini » D-vitamiini saantisuositus – Saathan tarpeeksi D-vitamiinia?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

D-vitamiini on yksi tärkeimmistä vitamiineista ihmisen kokonaisvaltaiselle terveydelle. Moni ei kuitenkaan tiedä lainkaan, paljonko D-vitamiinia tulisi päivittäin saada. D-vitamiinin saantisuositus vaihtelee lasten ja aikuisten välillä, mutta D-vitamiinin puutostila voi molemmilla aiheuttaa vakavia terveysongelmia. Riittävällä D-vitamiinin saannilla on tutkittu olevan jopa syöpäriskiä pienentävä vaikutus. D-vitamiini saantisuositus on siis hyvä tietää, ja noudattaa suosituksia säännöllisesti.

D-vitamiini on tärkeä terveydelle

D-vitamiinia on olemassa kahdenlaista: D2- ja D3-vitamiinia. D3-vitamiini on D-vitamiineista yleisempi ja se on myös vitamiineista voimakkaampi. D-vitamiinin saanti on runsainta auringosta, sillä ihomme osaa tuottaa D-vitamiinia auringon UV-säteiden ansiosta. D-vitamiinia voi saada myös ruokavaliosta, kuten kananmunan keltuaisista tai kalasta.

Myös D-vitamiinilisät ovat erinomainen vaihtoehto etenkin pimeään vuodenaikaan. D-vitamiinilisä voi olla ero riittävän D-vitamiinin saannin ja puutostilan välillä. D-vitamiinilisiä tulisi käyttää talvella käyttää jokaisen suomalaisen. Ei ole ollenkaan haitaksi, vaikka D-vitamiinilisiä söisit läpi vuoden. Näin voit varmistaa, että saat tätä tärkeää vitamiinia riittävästi ympäri vuoden. D-vitamiinin yläraja on niin korkea, että vaikka saisit ravinnosta ja auringosta tarpeeksi D-vitamiinia, niin vitamiinilisä ei ole haitaksi.

D-vitamiini saantisuositus – lapset

Sekä lapset, että aivan vastasyntyneetkin tarvitsevat D-vitamiinia. D-vitamiinin saantisuositus lapsille on yleisesti ottaen 10 µg päivässä. Ennen D-vitamiinin saantia lapsilla ei osattu kontrolloida tarpeeksi, mikä johti usein vaaralliseen riisitautiin. Koska odottaville äideille suositellaan nykyisin D-vitamiinilisää (10 µg), ovat D-vitamiinitasot pysyneet hyvänä myös vastasyntyneillä. Myös lapsien D-vitamiinin saantia ruokavaliosta suositellaan tarkkailemaan ja antamaan lapsille 10 µg D-vitamiinilisää vuoden ympäri.

D-vitamiini saantisuositus – aikuiset

Aikuisten D-vitamiini saantisuositus eroaa hieman lapsista. Aikuiset voivat saada D-vitamiinia helposti luonnollisemmin kuin lapset, moninaisempien ruokien vuoksi ja auringolle altistumisen seurauksena. D-vitamiinin saantisuositus riippuu paljon siis ruokailutottumuksista ja vuodenajasta. Aikuiset, jotka eivät syö D-vitamiinirikkaita ruokia, tarvitsevat pimeän vuodenajan aikaan 10 µg D-vitamiinia. Aikuisten, kuten muidenkin ikäryhmien saantisuositukset ovat Suomessa säädetty varsin matalalle, kun ottaa huomioon pitkän ja pimeän talven, jolloin auringonvalosta saatavan D-vitamiinin määrä on vähäinen. Moni D-vitamiinilisä sisältää suositeltua määrää enemmän D-vitamiinia, joka on kuitenkin vielä kaukana ylärajasta.

Yleinen aikuisten D-vitamiini saantisuositus ei koske iäkkäitä ihmisiä. Vanhukset nimittäin tarvitsevat D-vitamiinilisää enemmän ja ympäri vuoden. Vanhuksille, yli 70-vuotiaille, suositellaan 20 µg D-vitamiinia, vuodenajasta riippumatta. Vanhuksilla D-vitamiinin saanti auringosta on muun muassa vähäisempää. D-vitamiinin puutos voi aiheuttaa vanhuksillekin muun muassa osteoporoosia. Osteoporoosi voi hankaloittaa vanhusten muutenkin rajoittunutta liikkumista ja haurastuttaa luustoa entisestään.

Tunnista D-vitamiinin puutostila ajoissa

Usein pimeän vuoden aikaan suuri osa suomalaisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta. D-vitamiinin saantisuosituksen tietäminen on tärkeää, sillä D-vitamiinin puutos voi johtaa vakaviin sairauksiin. Lapsilla esimerkiksi liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi aiheuttaa luuston pehmenemistä ja kasvun hidastumista.

Aikuisilla D-vitamiinin puutostila voi aiheuttaa monia oireita. Pääasiassa murtumien mahdollisuus lisääntyy ja lihasten heikkoutta esiintyy. D-vitamiinin puutos voi johtaa jopa osteoporoosiin, joka heikentää luiden vahvuutta. Riittävällä D-vitamiinin saannilla on positiivisia vaikutuksia myös immuunijärjestelmään.

D-vitamiinin puutostila ei siis ole leikin asia, etenkin kun asia on yhdistetty myös syöpäriskiin. Riittävän D-vitamiinin saannin on tutkittu siis pienentävän riskiä sairastua syöpään. D-vitamiinin saannista kannattaa siis huolehtia vauvasta vaariin, ja lisätä ruokavalion tueksi D-vitamiini saantisuosituksen mukainen määrä D-vitamiinia.

Jätä kommentti