B12-vitamiinin puutosoireet voivat olla hankalat tunnistaa

Usein puhutaan paljon C- ja D-vitamiinin tärkeydestä, mutta olethan kuullut myös B12-vitamiinista? B12-vitamiinin merkitys elimistömme hyvinvoinnille ja toiminnalle on merkittävä. Valitettavasti B12-vitamiinin puutosoireet jäävät kuitenkin usein hoksaamatta, jollei niihin osaa kiinnittää huomiota.

Mihin tarvitsemme B12-vitamiinia?

B12-vitamiini kuuluu niiden vitamiinien joukkoon, jota elimistömme ei osaa itse muodostaa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaikki B12-vitamiini tulee saada joko ravinnosta tai ravintolisistä. Mihin elimistömme sitten oikein tarvitseekaan juuri tätä vitamiinia?

Vaikka B12-vitamiini on monelle vähemmän tuttu, on se vastuussa monista tärkeistä tehtävistä terveyteemme liittyen. B12-vitamiini muun muassa huolehtii DNA:mme muodostumisesta. Tämän lisäksi B12-vitamiini on mukana elintärkeässä punasolujemme tuotannossa. B12-vitamiinin puutos näkyykin usein nopeasti, kunhan vain mahdollisen puutoksen syyt ja oireet osataan tunnistaa oikein.

Vihreä Kahvi

B12-vitamiinin puutos syyt

Koska B12-vitamiini on vastuussa terveyteemme suuresti vaikuttavista toiminnoista elimistössämme, on vitamiinin saannista huolehdittava. B12-vitamiinin puutosoireet ja puutos voivat vaivata kuitenkin helpommin tiettyjä ihmisryhmiä. B12-vitamiinin puutoksen syyt voivatkin liittyä muun muassa ikään tai ruokavalioon.

Ikä

Yksi suurin syy B12-vitamiinin puutostilalle on ikä. B12-vitamiinin puutos vanhuksilla selittää usein muuten selittämättömät oireet, kun iän myötä juuri tämän vitamiinin imeytymiskyky heikkenee.

Sairaudet

B12-vitamiinin puutoksella ja monilla sairauksilla on huomattu olevan yhteys. Erityisesti vatsaan liittyvistä sairauksista tai ongelmista kärsivät henkilöt voivat usein kärsiä myös B12-vitamiinin puutoksesta. Lääkärisi tulisi tarkkailla veresi B12-vitamiinipitoisuutta erityisesti, jos sinulla on todettu Crohnin tauti, mahan limakalvon surkastuminen, anemia tai autoimmuunisairaus kuten lupus.

Vegaani/kasvissyöjä

Ruokavalio vaikuttaa merkittävästi B12-vitamiinin saantiin. B12-vitamiinia voi nimittäin ainoastaan saada liha- ja maitokunnan tuotteista. Useimmin ruokavalion vuoksi B12-vitamiinin puutoksesta kärsivät ovat joko täysin vegaaneja tai vähän maito- ja munatuotteita käyttäviä kasvissyöjiä.

Närästyslääkkeet

Närästyslääkkeet voivat olla apu närästykseen, mutta heikentää B12-vitamiinin imeytymistä. Närästyslääkkeitä pitkäaikaisesti ja säännöllisesti käyttäneillä henkilöillä onkin tutkittu olevan lääkkeitä käyttämättömiä suurempi riski altistua B12-vitamiinin puutokselle.

B12-vitamiinin puutosoireet

Koska B12-vitamiini pitää huolen sekä punasolujemme että DNA:mme luonnollisesta muodostumisesta, tulee mahdolliset B12-vitamiinin puutosoireet osata tunnistaa. B-12 vitamiinin puutosoireet voivat näkyä fyysisesti seuraavin tavoin:

  • Heikkouden ja väsymyksen tunne
  • Lihasten heikkous ja puutuminen
  • Kalpea iho
  • Vatsaongelmat kuten ilmavaivat, tai jopa myös ripuli/ummetus
  • Näön heikentyminen ja
  • Hengästyminen


B12-vitamiinin puutosoireet voivat olla myös henkisiä.
B12-vitamiinin puutos voi aiheuttaa esimerkiksi masennusta, mutta myös muistin heikkenemistä. B12-vitamiinin riittämätön saanti voi myös muuttaa henkilön käyttäytymistä.

Paras Omega-3 valmiste

B12-vitamiinin puutos hoito

B12-vitamiinin puutosoireet voivat olla pahimmillaan hyvinkin voimakkaita ja rajoittaa elämää. Onneksi B12-vitamiinin puutos hoito on kuitenkin hyvinkin helppoa. Puutostilasta kärsivän on vain valittava, haluaako B12-vitamiinin saantia lisätä ruokavalion avulla vai kenties ravintolisien muodossa.

Niin sanotut ”kaikkiruokaiset” saavat tavallisesti tarpeeksi B12-vitamiinia. Tämä johtuu siitä, että B12-vitamiinia voi saada maitotuotteista, lihasta, siipikarjasta, kalasta sekä kananmunista. Näitä tuotteita ruokavalioon lisäämällä voi siis luonnollisesti lisätä B12-vitamiinin saantia ja hoitaa vitamiinin puutostilaa.

Ruoka-aineista kasvikset eivät sisällä B12-vitamiinia. Tämän vuoksi etenkin kasvissyöjille ja vegaaneille on kehitetty B12-vitamiini ravintolisiä. B12-vitamiinin puutos vanhuksilla voi joskus olla myös hankala hoitaa pelkällä ruokavaliolla ja tueksi otetaan usein siksi B12-vitamiinilisä.

Jaa tämä artikkeli:

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Kauneusmaailma on täynnä erilaisia seerumeita, joilla lupaillaan usein kuuta taivaalta. Seerumeita silmäilemällä erityisesti ripsien kasvatus seerumi voi kuulostaa humpuukilta. Mutta
Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Erektiohäiriöt ja haluttomuus voivat olla kiusallinen vaiva. Ongelmaan on kuitenkin olemassa monenlaisia lääkkeitä ja uudet potenssilääkkeet ovat kokeilemisen arvoinen juttu.
Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Kakkostyypin diabetes oireet voivat olla niinkin salakavalat, ettet tunnista oireita ennen kuin diabetes on aiheuttanut suurempaa haittaa kehossasi. Eräiden arvioiden

Vastaa