C-vitamiini yliannostus – totta vai tarua?

C-vitamiinin merkityksestä terveydelle puhutaan jokaisessa mediassa. Ja totta on, että vitamiini on hyvin tärkeä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnillemme. Vaikka C-vitamiinin puutostilaa tulisi välttää, myös C-vitamiinin haittavaikutuksista on puhuttu paljon viime aikoina. C-vitamiini yliannostus – onko tämä todellinen asia vai keksitty juttu?

C-vitamiini – ystävä vai vihollinen?

C-vitamiinilla on runsaasti positiivisia terveysvaikutuksia. C-vitamiinin riittävä saanti muun muassa voi parantaa immuunijärjestelmää. C-vitamiini myös ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia sekä tukee äidin ja lapsen raskaudenaikaista hyvinvointia.

C-vitamiinin saanti on yleensä seurausta monipuolisesta ruokavaliosta. Monet käyttävät myös käteviä C-vitamiinilisiä ravinnon tukena. C- ja D-vitamiini ovatkin yhdet tärkeimmistä vitamiineista ihmiselle, eikä niiden saantia tulisi koskaan laiminlyödä.

Vaikka C-vitamiinin positiiviset terveysvaikutukset ovat kiistattomat, keskustelua on herännyt myös C-vitamiinin liikakäytöstä. C-vitamiini yliannostus on kuin onkin omalla tavallaan mahdollista. Tämä on kuitenkin hyvin harvinaista, mutta voi ilmetä aiheuttamalla muutamia terveysongelmia.

SinetrolPlus

C-vitamiini yliannostuksen oireet

C-vitamiini yliannostus on todella harvinaista. C-vitamiini yliannostus vaatii todella runsasta vitamiinin saantia, vähintään 2000 mg päivässä. C-vitamiini yliannostuksen oireet ovat hankalat tunnistaa, sillä ne ilmenevät tavallisesti vasta pidemmän ajan kuluttua.

Varsinaisia oireita C-vitamiinin liikasaanti harvemmin aiheuttaa välittömästi. Joskus voi ilmaantua kuitenkin esimerkiksi huonovointisuutta, oksentelua tai ripulia. C-vitamiinin liikasaanti voi myös edesauttaa raudan liiallista imeytymistä.

Yleisimpiin C-vitamiini yliannostuksen oireisiin lukeutuvat munuaiskivet. Munuaiskivet ovat ikävä vaiva, joiden hoito kuitenkin onnistuu tavallisesti kotona. Munuaiskivet myös useimmin johtuvat muista syistä, kuin C-vitamiinin yliannostuksesta.

C-vitamiini yliannostus – flunssa

C-vitamiini yliannostus ja flunssa usein yhdistetään toisiinsa. Tämä johtuu tavallisesti siitä, että flunssaa yritetään karistaa syömällä normaalia suurempia määriä C-vitamiinia. C-vitamiinin liiallinen syönti ei kuitenkaan auta flunssan selättämisessä.

Flunssaa voi pyrkiä ehkäisemään pitämällä huolta vastustuskyvystään ja immuunijärjestelmästään C-vitamiinin avulla. Flunssan hoitaminen suurilla määrillä C-vitamiinia toimii kuitenkin enemmän terveydelle haitaksi kuin hyödyksi. Suosi siis ennemmin flunssan ennaltaehkäisemistä nauttimalla tarpeeksi C-vitamiinia, älä ota yliannostusta flunssan hoitamiseksi.

C-vitamiini yliherkkyys

Jos C-vitamiinin yliannostus on mahdollinen, onko olemassa myös sellainen käsite kuin C-vitamiini yliherkkyys? Jos iho alkaa kutista tai vatsavaivoja ilmenee C-vitamiini ravintolisän nauttimisen jälkeen, voi kyse olla todella harvinaisesta yliherkkyystilasta. Yliherkkyysoireet kuitenkin tällöinkin liittyvät ravintolisän ainesosiin, eivät niinkään C-vitamiiniin itseensä.

C-vitamiinia turvallisesti

C-vitamiinin saanti on sekä ravinnosta että ravintolisistä saataessa tavallisesti suositelluissa päivämäärissä. C-vitamiini yliannostus on siis epätavallista ja vitamiinia sisältäviä ruokia siis voi nauttia huoletta. Mistä C-vitamiinia sitten turvallisesti oikein saakaan?

Parhaimpia C-vitamiinin lähteitä ovat

  • Appelsiinit ja tuorepuristettu appelsiinimehu
  • Paprika
  • Mansikat ja
  • Erilaiset kaalit, kuten lehti-, parsa-, ja kukkakaali

Jos C-vitamiinin riittävä saanti ei toteudu ruokavalion avulla, on hyvä tueksi ottaa C-vitamiini ravintolisät. C-vitamiinin puutostila on paljon yleisempää kuin vitamiinin liiallinen saanti. C-vitamiinin puutostilan oireet ja seuraukset ovat paljon monipuolisempia, ja voivat olla kaikkea jatkuvista nenäverenvuodoista iho-ongelmiin.

Paras D-vitamiini

Jaa tämä artikkeli:

Mistä apua haluttomuuteen?

Mistä apua haluttomuuteen?

Seksiä tunkee usein tajuntaamme ovista ja ikkunoista. Mutta mitä jos sinua ei yksinkertaisesti haluta? Vierelläsi voi olla kiva puoliso ja
Monipuolisesti tietoa ja apua uupumukseen

Monipuolisesti tietoa ja apua uupumukseen

Jos päivät tuntuvat vaikeilta jaksaa aamusta iltaan ja sinä olet jatkuvasti väsynyt, voi kyseessä olla uupumus. Apua uupumukseen löytyy helposti
Eturauhasen liikakasvu: oireet sekä vaivan hoito

Eturauhasen liikakasvu: oireet sekä vaivan hoito

Ikääntyminen tuo mukanaan monenlaisia haasteita ja miehillä yksi yleisimmistä on eturauhasen liikakasvu. Eturauhasen liikakasvu oireet voivat ilmaantua yllättäen ja vaiva

Vastaa