Kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa?

B12-vitamiini on loistava ravinnelisä, joka voi auttaa aina muistin parantamisesta anemian hoitamiseen. Mutta kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa?

B12-vitamiinin vaikutusaika on yhteydessä sen koostumukseen, sekä sen puutostilaan. Tämä vesiliukoinen ravitsemusvitamiini imeytyy kehoon hetkessä, mutta sen puutostilat korjaantuvat usein vasta muutaman viikon sisällä käyttöönotosta. Tässä hieman tarkemmin tietoja siitä, kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa.

Suositut B12-vitamiinit
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
Suomen Terveysravinto B12-vitamiini
 • STR
  B12-vitamiini

  Suomen Terveysravinnon B12-vitamiini sisältää B12-vitamiinia suositellussa metyylikobalamiini-muodossa.
  Lunasta -20% alennus!
  SUOSITELTU!
Suomen Terveysravinto B-vitamiiniyhdistelmä
 • STR
  B-vitamiiniyhdistelmä

  Suomen Terveysravinnon B-vitamiiniyhdistelmä sisältää yhdessä tabletissa kaikki päivittäin tarvittavat B-vitamiinit.
  Lunasta -20% alennus!
Solgar B12
 • Solgar B12
  Solgarin valmistama todella laadukas B12-vitamiinilisä on purvata. Vegaani ja kosher hyväksytty.
  Katso tuotteen tiedot!
B12 Boost
 • B12 Boost suihke
  B12 Boost vitamiinisuihke on hyvänmakuinen ja nopeasti imeytyvä B12-vitamiinilisä.
  Katso tuotteen tiedot!

Kuinka paljon sinun tulee ottaa B12-vitamiinia?

Normaalin veren B12-vitamiiinipitoisuus on noin 140-650 pmol/l. Joskus puutostilan oireita voi esiintyä, vaikka pitoisuus olisikin näiden viitearvojen välissä ja siksi kannattaakin kiinnittää huomiota lisäksi oireisiin. B12-vitamiinin puutoksen yleisimpiä oireita ovat:

 • Anemia
 • Kivut ja tuntohäiriöt
 • Muistiongelmat
 • Masennus

Aikuisten suositellaan nauttivan hieman yli 2 mikrogrammaa B12-vitamiinia päivässä. Monet suomalaiset saavatkin sitä riittävästi ravinnosta, sillä normaali monipuolinen ruokavalio sisältää monin kerroin enemmän B12-vitamiinia kuin tarvitset.

Ongelmana voi kuitenkin olla juuri ruokavalion yksipuolisuus. B12-vitamiininpuutosta esiintyy varsinkin vegaaneilla, sillä kaikki B12-vitamiinia sisältävät ravinto-aineet ovat eläinkunnan tuotteita. Markkinoilla on kuitekin vegaaneille sopivia B12-vitamiinilisiä.

Lisäksi joka kymmenes yli 65-vuotias suomalainen kärsii B12-vitamiinin puutteesta, sillä B-12-vitamiinin imeytyminen heikkenee ihmisen ikääntyessä.

Se kuinka paljon B12-vitamiinia tulee nauttia riippuukin paljon siitä, kuinka vähän saat sitä ravinnosta ja miten vakava puutostilasi on. Vakavimmissa tapauksissa suositellaan usein jopa 1000 mikrogramman viikkoannosta. Hyvin helppo tapa korjata puutostiloja onkin nauttia 1000 mikrogramman B12-vitamiinitabletti kaksi kertaa viikossa, tai pienempi 10 mikrogramman tabletti päivittäin.

Lääkkeet helposti ja turvallisesti 73 eri vaivaan verkkoapteekkimme kautta Katso hoidot tästä Nuoli

Kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa?

Kaksi tekijää vaikuttavat siihen, kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa. Nämä ovat B12-vitamiinin puutoksen vakavuus sekä se, kuinka nautit ravintolisän.

B12-vitamiinin puutostilan parantaminen kestää sitä pidempään, mitä suurempi puutostila on. Tällöin B12-vitamiinin vaikutusaika voi olla nopeakestoinen, sillä keho käyttää kaiken imemänsä vitamiinin hetkessä. Näissä tapauksissa B12-vitamiinia pitää yleensä ottaa kerralla enemmän.

Jos taas vitamiinivaje ei ole suuri, alkaa B12-vitamiini vaikuttaa nopeammin. B12-vitamiinin vaikutusaika jatkuu sen nauttimisen jälkeen pitkään, sillä kehosi varastoi kaiken ylimääräisen B12-vitamiinin. Siksi esimerkiksi ylimääräisen B12-vitamiinin nauttiminen ei lyhyellä aikavälillä ole ongelmallinen. Maksaan varautunut ylimääräinen B12-vitamiini riittää moneksi kuukaudeksi tyydyttämään B12-vitamiininpuutosta. B12-vitamiinin liiallinen nauttiminen voi kuitenkin aiheuttaa iho-ongelmia ja päänsärkyä. Vitamiinia ei siis kannata ottaa turhaan.

Toinen vaikutuksen vaikuttava tekijä on se, millaisessa muodossa nautit vitamiinin. B12-vitamiinia on saatavilla erilaisissa muodoissa ja nämä voivat vaikuttaa siihen kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa.

B12-vitamiini
Sitä on saatavilla:

 • Lääkärin antamilla pistoksilla
 • B12-vitamiinilisinä
 • Multivitamiineina

Pahimpia vajetiloja hoidetaan juuri pistoksilla ja tällöin B12-vitamiinin puutostilan korjaantuminen voi kestää useita viikkoja. Aivan vähäinen vaje hoituu kuitenkin nopeasti multivitamiinien avulla. Näitä tehokkaampi tapa on nauttia varsinaisia B12-vitamiinilisiä suositusten mukaan.

Milloin B12-vitamiini kannatta ottaa?

Se, milloin nautit B12-vitamiinin voi myös vaikuttaa siihen kuinka nopeasti B12-vitamiini vaikuttaa. Koska B12-vitamiiini on vesiliukoinen, se kannattaa ottaa tyhjään vatsaan. Tämä tehostaa B12-vitamiinin vaikutusaikaa ja sen imeytyminen on nopeampaa. Hyvä idea on kokeilla ottaa B12-vitamiini vaikkapa aamulla tyhjään vatsaan hieman ennen aamupalan syöntiä. Voit ottaa sen myös muutamaa tuntia ennen lounasta.

Jotkin ihmiset voivat voida pahoin B12-vitamiinilisän ottaessaan tyhjään vatsaan. Mikäli sinä kärsit tästä ongelmasta, kannattaa lisä nauttia vaikkapa smoothien kera. Vältä kuitenkin lisän ottamista rasvaisen ruuan kanssa, sillä tämä heikentää vitamiinin vaikutusta.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab