Kysyitkö, mistä saa B-vitamiinia? Käännä katse jääkaappiin!

Maistuuko peruna, possu tai parsakaali? Jos vastasit kyllä, saat varmasti ainakin aavistuksen B-vitamiinia ruokavaliosi ansiosta. B-vitamiinia on montaa erilaista ja jokaisella vitamiineista on elimistöllemme oma merkitys. Tärkeää on kuitenkin tietää, mistä saa B-vitamiinia riittävästi päivittäin.

B-vitamiinia on montaa erilaista

Vitamiinit pitävät elimistöstämme huolta. Elimistöllemme tärkeiden vitamiinien joukkoon kuuluvat myös erilaiset B-vitamiinit. Kun puhutaan B-vitamiineista, on puheenaiheena tavallisesti jokin kahdeksasta yleisimmästä B-vitamiinista.

Näitä yleisimpiä B-vitamiineja ovat tiamiini (B1), riboflaviini (B2), niasiini (B3), pantoteenihappo (B5), pyridoksiini (B6), biotiini (B7), folaatti (B9) ja kobalamiini (B12). Pelkkä tieto B-vitamiinien tärkeydestä ei kuitenkaan riitä. Vieläkin tärkeämpää jokaisen on tietää mistä saa B-vitamiinia.

Tärkeimmät lähteet, mistä saa B-vitamiinia

B1-vitamiini, eli tiamiini, on yksi tärkeä ääreishermoston hyvinvoinnista huolehtija. Muun muassa täysjyvätuotteet ovat hyvä lähde, mistä saa B1-vitamiinia. B1-vitamiinin yksi yleisimmistä lähteistä ovat myös kananmunat ja erityisesti kananmunan keltuainen.

B2-vitamiini on yksi vähemmän tunnetuista B-vitamiineista. Riboflaviini auttaa muun muassa ihoamme voimaan paremmin. B2-vitamiinin lähteenä ovat B1-vitamiinin tapaan täysjyvätuotteet, mutta B2-vitamiinia saa myös esimerkiksi juustosta.

Niasiini, eli B3-vitamiini, auttaa aineenvaihduntaamme tekemään töitä tehokkaasti. B3-vitamiini myös huolehtii ihomme kunnosta sekä ruuansulatuskanavastamme. B3-vitamiinia saa parhaiten liharuuasta. Myös kala, perunat ja muna- sekä maitotuotteet sisältävät tavallisesti niasiinia.

B5-vitamiini auttaa meitä saamaan energiaa ruuasta. Myös tällä vitamiinilla on erittäin tärkeä osa hermostomme hyvinvoinnin ylläpitäjänä. B5-vitamiinia voi saada kananmunista ja maidosta, mutta myös esimerkiksi palkokasveista ja pavuista.

Muun muassa tonnikala, kikherneet ja pinaatti ovat mainioita lähteitä, mistä saa B6-vitamiinia. B6-vitamiinin puutos näkyy helpoimmin halkeamina suun ympäristössä sekä anemiana. B6-vitamiinin puute voi johtaa jopa masennukseen tai ilmetä iho-oireina.

B7-vitamiini, kuten muutkin B-vitamiinit, toimii yhdessä elimistön entsyymeiden kanssa pitääkseen meidät kunnossa. B7-vitamiinin riittävä määrä elimistössämme näkyy esimerkiksi hyväkuntoisena ihona ja hiuksina. B7-vitamiinia saa soijasta, hiivasta sekä esimerkiksi parsakaalista ja pinaatista.

B9-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää etenkin raskausaikana. Odottavan äidin B9-vitamiinin puutos voi aiheuttaa esimerkiksi hermostollisia ongelmia lapselle. B9-vitamiiniakin saa vihreistä kasviksista, lihasta, sekä sitrushedelmistä.

B12-vitamiini on todennäköisesti yksi tunnetuimmista B-vitamiineista. B12-vitamiini vaikuttaa suuresti hermostomme hyvinvointiin ja voi auttaa taistelemaan esimerkiksi dementiaa ja masennusta vastaan. B12-vitamiinia saa parhaiten punaisesta lihasta, kalasta, äyriäisistä sekä maitotuotteista.

Saatko tarpeeksi B-vitamiineja?

Yksitoikkoinen ruokavalio, runsas alkoholinkäyttö ja muutenkin epäterveelliset elämäntavat voivat vaikuttaa myös B-vitamiinien saantiin ja imeytymiseen. Kaikilla B-vitamiineilla on elimistöllemme elintärkeitä tehtäviä, eikä niiden riittävää saantia tulisi vähätellä.

Jos ruokavalio ei jostain syystä ole tarpeeksi monipuolinen on olemassa myös muita B-vitamiinin lähteitä. Esimerkiksi erilaiset vitamiinilisät ovat loistava vaihtoehto, mistä saa B-vitamiinia. Etenkin kasvissyöjät olisivat hankaluuksissa ilman B-vitamiinilisiä.

B-vitamiinilisä on yleensä ainakin varmin lähde, mistä kasvissyöjä saa B12-vitamiinia. Jotkin B-vitamiinit, kuten B12-vitamiini, ovat nimittäin tarjolla parhaiten vain liharuuassa. Tällöin kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavan henkilön on lähes välttämättömyys kääntyä B-vitamiinilisien puoleen.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab