Sinkki on iso osa hyvinvointia – tunnista sinkin puute oireet

Sinkki, tuo aivan liian aliarvostettu mineraali, joka pitää meidät terveenä. Sinkki on iso osa hyvää terveyttämme, kun sinkkiä vain saa tarpeeksi. Sinkin puute oireet tulisi jokaisen osata tunnistaa, sillä tilan hoitaminen on helppoa sinkkivalmistein. Sinkki vaikuttaa suuresti sekä naisiin että miehiin, mutta on tärkeä myös lapsille ja vanhuksille.

Sinkki & sen tärkeys

Sinkki on alkuaine, mutta myös ihmisille elintärkeä mineraali. Sinkin positiiviset vaikutukset yltävät aina parantuneesta vastustuskyvystä vahvempiin hiuksiin. Sinkin saannista tulisikin pitää jokaisen aivan vauvasta vaariin hyvä huoli.

Sinkin merkitys elimistölle näkyy muun muassa solujen tuotannossa. Sinkki on esimerkiksi yksi tärkeimmistä asioista, jonka riittävästä saannista tulisi jokaisen odottavan äidin huolehtia. Sinkki auttaa muun muassa sikiötä kasvamaan ja kehittymään oikein.

Miehillä sinkki vaikuttaa testosteronin tuotantoon. Sinkki onkin yksi seksuaalisen terveyden tärkeä lähde ja vaikuttaa muun muassa potenssiin. Vanhempi väestö tarvitsee lähes aina sinkkivalmisteita saadakseen tarpeeksi sinkkiä.

Sinkin lähteet & imeytyminen

Jos syöt lihaa, saat mitä todennäköisimmin runsaasti sinkkiä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita, että saat sinkkiä riittävästi. Sinkin saantiin vaikuttaakin ruokavalio, mutta sen imeytymiseen erilaiset sairaudet, runsas alkoholin käyttö ja jotkin lääkkeet.

Sinkkiä on olemassa liharuuan lisäksi myös kasvisruuassa. Sinkin puutos kuitenkin kohtaa useammin kasvisruokavaliota noudattavia henkilöitä. Tämä johtuu siitä, että kasvikset tavallisesti sitovat sinkin helpommin itseensä, eikä elimistömme pääse prosessoimaan ja imemään sinkkiä tarvitsemallaan tavalla.

Monet eri sairaudet voivat myös heikentää sinkin imeytymistä elimistöön. Tällaisiin sairauksiin lukeutuvat esimerkiksi syöpä, Crohnin tauti sekä keliakia. Koska sinkin imeytymiseen voi vaikuttaa monta eri tekijää, on ruokavalion rinnalle joskus otettava avuksi sinkkivalmisteet sinkin puutostilan ehkäisemiseksi tai hoitamiseksi.

Sinkin puute oireet

Sinkin puutos vaivaa monia täysin tietämättä, kun oireita ei osata yhdistää sinkin puutteelliseen saantiin. Sinkin puute naisilla voi kuitenkin olla kohtalokas, jos kyseessä etenkin on odottava äiti. Sinkin puute raskaana olevilla naisilla usein aiheuttaa häiriöitä sikiön kehityksessä.

Sinkin puute miehillä vaikuttaa testosteronin tuotantoon. Koska testosteroni näyttelee myös suurta osaa seksuaaliterveydessä, ovat sinkin puute oireet miehillä yleensä seksuaaliseen suorituskykyyn liittyviä. Pahimmillaan sinkin puutos voi aiheuttaa kyvyttömyyttä erektioon ja hankaloittaa esimerkiksi täten lapsen saantia.

Viagro erektiolääke

Sinkin puute oireet lapsella puolestaan tavallisimmin ovat hidastunut kasvu ja muut kasvamiseen sekä kehittymiseen liittyvät häiriöt. Tämä johtuu puhtaasti sinkin suuresta roolista solutuotannossa. Yleisimpiä sinkin puutoksesta kertovia oireita voivat kaikenikäisillä olla:

 • Heikentynyt vastustuskyky
 • Ruokahaluttomuus
 • Ripuli
 • Huonosti parantuvat haavat
 • Hiustenlähtö ja
 • Tarkkaavaisuushäiriöt

Liian vähäisen sinkin saannin riskiryhmät

Sinkin päivittäinen saantisuositus vaihtelee hieman. Keskimäärin aikuisille sinkkiä suositellaan kuitenkin saatavaksi päivittäin noin 15 milligrammaa. Suurimmalla osalla sinkin saanti ruuasta ei ole riittävää, sillä sinkin elimistöön imeytyminen voi olla hankalaa erinäisistä syistä.

Etenkin jos kuulut heikentyneen sinkin imeytymisen riskiryhmään, on sinkkivalmiste erittäin suositeltava lisä ruokavalion ohelle. Saatat kärsiä sinkin puutteesta, jos:

 • Sairastat jotakin kroonista sairautta
 • Käytät runsaasti alkoholia
 • Olet kasvissyöjä tai vegaani
 • Kuulut vanhempaan väestöön tai
 • Ruokavaliosi on hyvin yksipuolinen

Testosteroni luontaistuote

Jaa tämä artikkeli:

K-vitamiinin puutos: syyt, oireet ja puutoksen korjaaminen

K-vitamiinin puutos: syyt, oireet ja puutoksen korjaaminen

K-vitamiini ei ole se tunnetuin vitamiini. Mutta K-vitamiinin puutos voi johtaa moniin ongelmiin, joten sen saanti kannattaa varmistaa. Vitamiinit ovat
Löydä tästä paras silmänympärysvoide rypyille

Löydä tästä paras silmänympärysvoide rypyille

Markkinat ovat täynnä erilaisia ryppyvoiteita. Mutta mikä on se paras silmänympärysvoide rypyille? Silmänympärysalueen iho altistuu melkoisella rasitukselle pitkin päivää. Tämän
Sinkin puute miehillä voi johtaa monenlaisiin vaivoihin

Sinkin puute miehillä voi johtaa monenlaisiin vaivoihin

Sinkki on miehille yksi tärkeimmistä hivenaineista. Sinkin puute miehillä voi johtaa aina erektio-ongelmista hiustenlähtöön. Sinkkiä tarvitaan lukuisiin kehon eri toimintoihin

Vastaa