Voiko melatoniinia ottaa liikaa ja mitä silloin tulee tehdä?

Etusivu » Voiko melatoniinia ottaa liikaa ja mitä silloin tulee tehdä?
Sisältö ei ole tarkoitettu korvaamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen neuvoja. Sinun ei tule käyttää tällä sivustolla julkaistua sisältöä sairauden tai terveysongelman diagnosoimiseksi. Sivu saattaa sisältää mainoslinkkejä.

Moni suomalainen on saanut melatoniinista apua uniongelmiin. Mutta voiko melatoniinia ottaa liikaa?

Melatoniini on luonnon oma unihormoni. Kehomme tuottaa sitä luonnollisesti, kunnes ikääntyminen tai muut tekijät, kuten stressi alkaa vähitellen rajoittamaan sen tuotantoa. Ongelmat melatoniinin tuotannossa voivat johtaa uniongelmiin, joita aletaan usein hoitamaan melatoniinilisien avulla. Mutta voiko melatoniinia ottaa liikaa?

Kuinka paljon melatoniinia voi ottaa?

Tarvittava melatoniini määrä unen saamiseksi riippuu pitkälti ihmisestä. Oikeaan annoskokoon vaikuttavat:

  • Henkilön ikä – nuoret tarvitsevat ja sietävät pienempiä annoksia kuin vanhukset.
  • Henkilön paino – painavampi ihminen voi tarvita enemmän kuin laiha henkilö.
  • Henkilön herkkyys hormonille – eri ihmiset reagoivat melatoniinin eri tavoin ja tätä on vaikea arvioida ilman kokeilua.
Suositut tuotteet uniongelmiin ja unenlaadun parantamiseen
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)

Tutkimuksissakin on saatu hyvin erilaisia tuloksia siitä, mikä on tarvittava annostus melatoniinia. Yleisesti ottaen turvallinen melatoniinin määrä on vaihtelee 0,2 ja 5 milligramman välillä. Yleisimmät Suomessa saatavilla olevat melatoniinilisät ilman reseptiä ovat noin 1-2 milligramman annostuksia.

Melatoniinin käyttö kannattaa usein aloittaa juuri pienimmällä suositellulla määrällä. Tällöin et tule nauttineeksi sitä liikaa ja voit aina lisätä annostusta, mikäli et huomaa tarvittavaa apua.

Voiko melatoniinia ottaa liikaa?

Ottaessasi melatoniinilisän käyttöön sinun tulee lukea valmisteen käyttöohjeet. Niistä ilmenee aina suositeltu annostus sekä mahdolliset poikkeustapaukset.  Sinun ei koskaan tule poiketa käyttöohjeiden mukaisesta suosituksista, paitsi tapauksissa, joissa lääkäri on niin suositellut.

On kuitenkin mahdollista, että otat melatoniinia liikaa. Tämä voi tapahtua vaikka siten, että unohdat ottaneesi jo tarvitsemasi tabletin ja otat sitten vahingossa toisen. Tämän lisäksi moni miettii usein, voiko melatoniini ottaa kaksi kertaa, jos esimerkiksi heräät yöllä kesken kaiken. Näin ei ehdottomasti kannata tehdä, sillä se sekoittaa unirytmiäsi entisestään ja voit tuntue olosi väsyneemmäksi.

Mitkä ovat melatoniinin yliannostus oireet?

Mikäli otat melatoniinia epähuomiossa liikaa, se voi johtaa seuraaviin oireisiin. Melatoniinin yliannostus oireet ovat normaalisti:

  • Pahoinvointi
  • Päänsärky
  • Ripuli tai muut vatsavaivat
  • Hermokipu
  • Ärsyyntyneisyys ja hermostuneisuus

Tämän lisäksi voit kokea allergiakohtauksen kaltaisia ongelmia, kuten kutinaa tai hengenahdistusta. Tällöin sinun tulee heti ottaa yhteyttä lääkäriin. Mikäli yllämainitut oireet ovat erittäin rajut kannattaa sinun myös olla yhteydessä lääkäriin.

Melatoniinin sivuvaikutukset ja yliannostus oireet ovat kuitenkin hyvin vähäiset, eikä niitä välttämättä esiinny kaikilla. Melatoniinilla on vaikea yliannostella kuolettavasti, sillä jopa yli 100-kertaisen määrän ei ole huomattu aiheuttavan hengenvaaraa.

Miten toimia jos epäilet melatoniinin yliannostusta?

Kuten todettua, mikäli melatoniini yliannostus on tapahtunut ja oireet ovat hyvin rajut tai sinulla esiintyy hengenahdistusta, kannattaa sinun ottaa heti yhteyttä lääkäriin.

Muissa tilanteissa kannattaa odottaa, että oireet menevät ohi. Näin pitäisi tapahtua yleensä muutaman päivän tai jopa tunnin sisällä. Mikäli oireita jatkuu useamman päivän ajan, kannattaa asiasta keskustella lääkärin kanssa, sillä kyseessä voi olla jokin muu reaktio tai ongelma.

Mikäli yliannostuksen ottaja on lapsi, kannattaa lasta tarkkailla muutaman tunnin ajan. Mikäli lapsi oksentelee rajusti tai valittelee hengenahdistusta, ota yhteyttä lääkäriin.

Oikeinkäytettynä melatoniini on loistava apu uniongelmiin. Tämä luonnon oma unihormoni on varsin turvallinen käyttää ja vastaus siihen, voiko melatoniinia ottaa liikaa onkin usein se, että voit, mutta sen seuraukset eivät ole vaarallisia terveydelle.

Jätä kommentti