4 syytä antaa hali toiselle – monia terveysvaikutuksia

Varmasti jokaisen mielestä toisen ihmisen haalaminen tuntuu mukavalta ja aiheuttaa hyvän olon tunnetta. Oli se sitten oman lapsen, rakkaan tai isovanhemman halaus.

Halaamisella on tutkittu olevan myös hyvän olon tunteen lisäksi todella monia eri terveysvaikutuksia, kuten verenpaineen laskeminen, stressin vähentäminen sekä myös sairauksien ehkäiseminen. Halaaminen aiheuttaa kehossa erilaisia reaktioita, jotka vaikuttavat kehon toimintaan eri tavoilla. Halaamisella vaikutat siis itsesi sekä toisen ihmisen terveyteen. Kodin Kuvalehti kirjoitti myös aiheesta sivuillaan. Tässä neljä hyvää syytä halata jotain tänään.

Verenpaineen lasku

Halaamisen on tutkittu vähentävän verenpainetta, varsinkin pariskunnilla. Halaaminen saa kehon tuottamaan oksitosiini hormonia, jota erittyy hellyydenosoitusten ja seksuaalisen mielihyvän yhteydessä. Oksitosiinin on todettu alentavan verenpainetta. Se vähentää myös ahdistusta, ja sitä käytetäänkin lääkkeenä esimerkiksi sosiaalistenpelkojen hoitamiseen. Kumppanin säännöllinen halailu on siis enemmän kuin suotavaa parisuhteessa.

Vastustuskyky kasvaa

Halailun aiheuttamat mielihyvähormonit pitävät kehon valppaampana. Tämä tarkoittaa sitä, että myös vastustuskyky eli kehon puolustusjärjestelmä toimii paremmin. Halailulla on siis mahdollista pitää flunssa loitolla.

Vähentää stressiä ja rentouttaa

Halaamisen on todettu vähentävän stressiä sekä rentouttavan lihaksia. Halaamisessa keho rentoutuu, jolloin se vapauttaa lihasjännitystä. Halaaminen pistää myös endorfiinit liikkeelle, jonka on todettu toimivan luonnollisena kipulääkkeenä. Eli halauksilla on myös mahdollista vähentää kipuja ja kolotuksia. Haalaminen lähettää aivoihin rauhoittavia tuntemuksia, jolloin keho vapauttaa hormoneja, jotka taas vähentävät sekä ehkäisevät stressiä.

Terve sydän

Verenpaineen laskun lisäksi halaaminen rauhoittaa sykettä, jolloin sydän pumppaa rauhallisemmin. Tämä tekee hyvää sydämen toiminnoille, ja estää sen, että syke ei käy korkealla levossakin. Tämä jo itsessään alentaa myös verenpainetta.

Muista siis antaa usein hali lähimmäisillesi, ja miksei ihan muillekin. Teet samalla itsellesi, että toiselle hyvää.

Kodin Kuvalehden jutun voit lukea tästä.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab