D-vitamiini yliannostus on erittäin harvinaista

D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, joka on yksi ihmisellä tärkeimmistä vitamiineista. Pääasiassa auringosta ja ravinnosta saatava D-vitamiini liiaksi saatuna voi aiheuttaa myrkytystilan. D-vitamiini yliannostus on kuitenkin erittäin harvinaista, sillä määrät myrkytystilan saavuttamiseksi ovat erittäin korkeat, ja tästä syystä todella harvat ovat sen kokeneet.

Vaikka vitamiinit mielletäänkin positiivisiksi asioiksi, niin niissäkin on jokaisessa omat rajat, ja liika on aina liikaa. Liiaksi käytettynä niiden hyödyt vaihtuvat haitoiksi, jotka saattavat pahimmissa tapauksissa olla vakaviakin.

Suositut D-vitamiinilisät, joilla varmistat riittävän D-vitamiinin saannin
(Artikkeli jatkuu tarjousten jälkeen…)
D-vitamiinilisä
 • STR
  D-vitamiini

  Suomen Terveysravinto Oy:n D-vitamiini on laadukkaasti valmistettu D-vitamiinilisä.
  Tilaajalahjaksi Terveysopas -lehti!
  Lunasta -20% alennus!
  SUOSITELTU!
VitaeLife - D-vitamiinilisä
 • VitaeLife
  D-vitamiini

  Suosittu D-vitamiinivalmiste: käyttäjiä Pohjoismaissa jo yli 80 000.
  Rajoitettu erä - lunasta tarjous!
D-vitamiini lapsille
 • D-vitamiini lapsille
  Suomen Terveysravinnon kehittämä D-vitamiinivalmiste lapsille. Saa purra tai imeskellä - Hyvänmakuisia!
  Lunasta -20% tarjous!
Fitnesstukku
 • Fitnesstukku
  Pohjoismaiden johtavana lisäravinteiden ja terveysalan verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!
Voimia
 • Voimia
  Voimia.com on kotimainen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin verkkokauppa.
  Katso kaupan valikoima!
Apteekkituotteet.fi
 • Apteekki
  tuotteet.fi

  Apteekki verkossa - parhaat edut ja aina ajankohtainen laaja valikoima!
  Katso kaupan valikoima!

D-vitamiini yliannostus ja sen oireet

D-vitamiini auringostaYleisimmin D-vitamiinin yliannostus johtuu pitkään jatkuneesta liiallisesta D-vitamiinilisän käytöstä. Ruoasta ja auringosta saatavasta D-vitamiinista ei ole mahdollista saada yliannostusta/myrkytystilaa, sillä keho osaa säädellä niistä saatavia määriä sopiviksi. Vitamiinilisällä yliannostus on kuitenkin mahdollista, jos niitä käyttää väärin.

D-vitamiini yliannostus aiheuttaa kehossa liiallisen kalsiumin kertymistä vereen eli hyperkalsemian. D-vitamiinin yksi tehtävistä on auttaa kalsiumia imeytymään elimistöön, jolloin liiallisesti käytettynä se lisää kalsiumin määrään liian suureksi. Jos kalsiumia esiintyy veressä pitkäjaksoisesti korkeita määriä, niin se saattaa aiheuttaa ongelmia verisuoniin ja munuaisiin sekä haitata luustoa.

D-vitamiinin turvallinen raja on niinkin korkea kuin 100mg, joten ravintolisiä oikein käytettäessä yliannostuksen vaara on olematon. Kerta-annoksina tästäkin viisinkertainen määrä ei ole vielä vaarallista. Vaarat ja haitat tulevat vasta kehiin pitkällä väärinkäytöllä. D-vitamiinilisät ovat yleensä 10mg ja 50mg välillä, joten niiden käyttäminen on erittäin turvallista ja suositeltavaa, sillä suurin osa suomalaisista aikuisista kärsii D-vitamiinin puutoksesta.

D-vitamiinin pitkäaikaisen yliannostuksen oireita voi kropassa huomata. Jokainen tietää itse onko käyttänyt ravintolisiä suurimman sallitun määrän yli, jolloin myrkytystila on mahdollista. Tavallisimpia D-vitamiinin yliannostuksen oireita ovat:

D-vitamiini yliannostus– Väsymys
– Kipeä vatsa
– Heikkouden tunne
– Rytmihäiriöt
– Nestehukka
– Voimattomuus
– Sekavaisuus
– Pahoinvointi

Jos tiedät käyttäneesi liikaa D-vitamiinilisää ja huomaat näitä oireita, niin käyttö on syytä lopettaa välittömästi ja kääntyä lääkärin puoleen, jossa verestä saadaan mitattua ja tarkastettua arvot. D-vitamiinin liikasaanti ei ole haitallista lyhyillä aikaväleillä, mutta pitkään jatkunut D-vitamiini yliannostus voi aiheuttaa terveydellisiä ongelmia. D-vitamiinin rajat ovat kuitenkin erittäin korkealla, jolloin liikaa D-vitamiinia on edes vaikea saada.

Joidenkin sairauksien hoidossa annetaan tarkoituksella kerta-annoksena järjettömän isoja määriä D-vitamiinia. Kerta-annoksena niistä ei ole vaaraa, joten ei tarvitse huolestua vaikka olisit ottanut vahingossa liian monta kapselia.

Miten vältän yliannostuksen?

D-vitamiinilisää ostettaessa on syytä kiinnittää huomiota sisältöön ja D-vitamiinin vahvuuteen. Tavallisesti ostetaan 30-50mg D-vitamiinivalmisteita. Valmisteita ostettaessa kannattaa myös suosia suomalaisia D-vitamiinivalmisteita, ja välttää ulkomailta tilaamista, sillä ei voi ikinä tietää varmasti mitä ne sisältävät.

Kuten jo aikaisemmin mainittu, niin ruoasta ja auringosta saatavasta D-vitamiinista ei ole mahdollista saada yliannostusta. Ainut tapa on näiden valmisteiden väärinkäyttö, ja silloinkin se on erittäin harvinaista. D-vitamiinivalmisteiden käyttöä ei kannata laiminlyödä yliannostuksen pelon takia, sillä se on erittäin epätodennäköistä. Turvallisella D-vitamiinilisän käytöllä pidät huolen kehon yleisestä hyvinvoinnista ja ehkäiset tehokkaasti varsinkin talvella pimeään aikaan esiintyvää väsymystä.

Turvallinen D-vitamiinilisä

d3-vitamiinilisaVitaeLife Pharman kehittämä D-vitamiinilisä on yksi markkinoiden suosituimmista valmisteista suomalaisten kuluttajien keskuudessa. Sen avulla voit varmistaa riittävän D-vitamiinin saannin läpi vuoden, sillä harvoin ravinnosta ja auringosta saatava määrä on riittävä. Varsinkin keski-ikäiset suomalaiset miehet ja naiset usein kärsivät D-vitamiinin puutoksesta, sillä kehon tuottama määrä tippuu ikääntyessä. Suomesta ostaessasi varmistat sen, että valmisteen käyttö on turvallista ja saat siitä sen hyödyn minkä kuuluukin. D-vitamiini haitat saat myös tällöin minimoitua, kun tiedät, että kyseessä on laadukas kotimainen tuote. Ulkomailta tilatessa ei voi oikein ikinä olla varma, mitä sieltä tulee, sillä niitä ei valvota yhtä tarkasti kuin Suomessa myytäviä valmisteita.

Oslo Skin Lab
Oslo Skin Lab