D-vitamiinin vaikutukset & puutostila

D-vitamiinin saanti on todella harvoin riittävää pelkästä auringosta ja ruuasta. Tämän vuoksi suomalaiset kärsivät todella usein tietämättään D-vitamiinin puutostilasta. D-vitamiinilisät ovatkin etenkin pohjoismaalaisille lähes poikkeuksetta välttämättömyys. Jos D-vitamiinia saa riittävästi, D-vitamiinin vaikutukset voivat ehkäistä jopa vakaviakin sairauksia.

D-vitamiinin vaikutukset näkyvät vauvasta vaariin

D-vitamiinilla on yleistä käsitystä suurempi merkitys aivan kaikenikäisten kokonaisvaltaiseen terveyteen. D-vitamiini vaikuttaa moniin tärkeisiin toimintoihin kaikkialla kehossa. D-vitamiini muun muassa:

  • auttaa kalsiumin imeytymistä
  • lieventää/ehkäisee tulehduksia ja
  • tukee luuston kasvua ja kehittymistä

Vauvoilla, lapsilla ja kasvuikäisillä nuorilla riittävä D-vitamiinin saanti on suuressa vastuussa luuston kehityksestä. Aikuisilla D-vitamiinin vaikutukset puolestaan liittyvät riittävän kalsiumin imeytymiseen, luuston vahvuuteen ja tulehdustilojen ehkäisemiseen sekä helpottamiseen. D-vitamiini vaikuttaa myös henkiseen hyvinvointiin.

Paras D-vitamiini

D-vitamiinia auringosta & ruuasta

Luonnolliset keinot saada D-vitamiinia sekä aikuisille, että lapsille, ovat ruoka ja aurinko. Auringolla on tutkitusti suurin vaikutus D-vitamiinin tuotantoon. Auringossa oleskelun tulisi kuitenkin olla säännöllistä.

Ruoka puolestaan on esimerkiksi suomalaisille varmempi tapa pitää huoli D-vitamiinin saannista. D-vitamiinia luonnollisesti sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi liha, rasvainen kala, kananmunan keltuaiset ja sienet. Moniin ruokiin on voitu myös lisätä D-vitamiinia valmistusvaiheessa. Tällaisia ruokia ovat usein etenkin monet maitotuotteet.

Etenkin kasvis- tai vegaaniruokavaliota noudattavien henkilöiden D-vitamiinipitoisuus on lähes poikkeuksetta alhainen. Ruokavaliolla on muutenkin hankala pitää D-vitamiinitasot riittävinä. Kun yhtälöön lisätään auringonpaisteen puute, on lopputuloksena aina D-vitamiinin puutostila.

D-vitamiinin puutostila & sen oireet

D-vitamiinin vaikutuksetD-vitamiinin puute vaivaa yhä useampaa suomalaista. D-vitamiinin puutostila tuo yleensä tullessaan oireita, jotka voi olla hankala yhdistää D-vitamiinin puutteeseen. Pahimmillaan D-vitamiinin puutostila voi johtaa vakaviinkin sairauksiin niin aikuisilla kuin lapsillakin.

Vauvoilla ja lapsilla D-vitamiinin puutostila tavallisimmin ilmenee kasvuhäiriöinä. Tällaisiin kasvuhäiriöihin lukeutuu niin sanottu riisitauti. D-vitamiinin puutteen aiheuttama riisitauti muun muassa pehmentää luustoa, aiheuttaa epämuodostumia ja voi heikentää vastustuskykyä.

Aikuisilla ja vanhuksilla lievimmät D-vitamiinin puutoksen oireet voidaan sekoittaa esimerkiksi kaamoksen aiheuttamiin olotiloihin. Helpoimmin huomattavat D-vitamiinin puutteen oireet ovat:

  • lihasten heikkous
  • väsymys
  • alakuloisuus
  • kivut luustossa

Liian vähäisen D-vitamiinin saannin vaikutus voi näkyä ensimmäisenä selittämättömänä väsymyksenä ja aiheuttaa alakuloisuutta. Pahimmillaan D-vitamiinin puutostilan henkiset oireet voivat johtaa jopa masennukseen.

Fyysisistä oireista lihasten heikkous ja kipu luissa kertoo D-vitamiinin puutoksesta. Pitkään jatkunut, diagnosoimaton, D-vitamiinin puute voi johtaa aikuisilla ja vanhuksilla osteoporoosiin. Myös erilaisten tulehduksien riski kasvaa.

Jos D-vitamiinin puutostilan haluaa tietää varmuudella, on asia helppo selvittää verikokeilla. Koska D-vitamiinin puutostilan oireet ovat usein kuitenkin kinkkiset huomata, tilan ennaltaehkäisy on paras ratkaisu.

Selätä puutostila D-vitamiinilisällä

D-vitamiinin vaikutukset ihmisen hyvinvoinnille ovat tutkitusti selkeät. Tästä syystä D-vitamiinin puutostilaa tulisi kaikin tavoin välttää ja tilan muodostumista ehkäistä. D-vitamiini puutoksen paras ehkäisytapa onkin ruuan ja auringon lisäksi ympärivuotinen D-vitamiinilisän käyttäminen.

D-vitamiinilisän mukaan ottaminen ruokavalion tueksi on yksi parhaimmista päätöksistä, minkä pohjoismaalaiset voivat terveytensä hyväksi tehdä. Päivittäin nautittu D-vitamiinilisä auttaa nostamaan tai ylläpitää elimistön vaatimaa D-vitamiinitasoa.

Monet tulehdukset, uupunut olo tai väsymys ja selittämättömät kivut ovat hävinneet monelta D-vitamiinin puutostilan parannuttua. Suomessa nykyisin suositellaankin D-vitamiinilisää kaikille ympärivuotisesti käytettäväksi. Aikuisillakin annokseltaan pienikin D-vitamiinilisä voi aiheuttaa suuren eron yleiseen terveyteen ja hyvinvointiin.

Paras D-vitamiini

Jaa tämä artikkeli:

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Ripsien kasvatus seerumi on tehokas apu ripsien kasvatukseen

Kauneusmaailma on täynnä erilaisia seerumeita, joilla lupaillaan usein kuuta taivaalta. Seerumeita silmäilemällä erityisesti ripsien kasvatus seerumi voi kuulostaa humpuukilta. Mutta
Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Uudet potenssilääkkeet ovat luonnon oma lääke erektiohäiriöiden hoitoon

Erektiohäiriöt ja haluttomuus voivat olla kiusallinen vaiva. Ongelmaan on kuitenkin olemassa monenlaisia lääkkeitä ja uudet potenssilääkkeet ovat kokeilemisen arvoinen juttu.
Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Näin tunnistat kakkostyypin diabetes oireet ajoissa

Kakkostyypin diabetes oireet voivat olla niinkin salakavalat, ettet tunnista oireita ennen kuin diabetes on aiheuttanut suurempaa haittaa kehossasi. Eräiden arvioiden

Vastaa